logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy skrzynka BSI 7703297784J z Scenica 1.9 diesel pasuje do Megane 96 1.6 benzyna?

Sliwek2002 24 Lut 2011 13:29 2819 14
REKLAMA
  • #1 9197028
    Sliwek2002
    Poziom 11  
    Witam,
    Mam następujący problem, pewnego razu przy odpalaniu samochodu, moja megana kompletnie mnie zaskoczyla, po przekręceniu zapłonu zrobiła mi się dyskoteka na desce rozdzielczej, prawie wszystkie kontrolki sie zapalily, wycieraczki zaczely chodzic, awaryjne, dmuchawa itp itd, nawet po wyciągnięciu kluczyka ! samochod zwariowal kompletnie, musialem klemy odlaczyc i holować samochd do domu. Przyjaciel elektryk sprawdzil caly samochod i stwierdzil blad w sterowniku komputera BSI czyli w skrzynce bezpieczników w kabinie samochodu. Należy więc kupic nową skrzynkę i tutaj jest problem.... mianowicie, moja megana z 96r. 1,6 benzyna bez klimy i elektrycznych szyb posiada skrzynke o numerze 7703297784J jak sie okazuje jest bardzo cięzko znaleźć po szrotach tę cześć, jednak zaciekawilo mnie jedno, na allegro, skrzynka o tym numerze jest podawana, że pochodzi ze scenika 1,9 diesel, Teraz moje pytanie, czy to możliwe, że wcześniej jezdzilem na innej skrzynce którą być może wymienial poprzedni wlaściciel, a oryginalna do tego samochodu ma inny numer? czy można gdzieś to sprawdzić jaka skrzynka powinna być do mojego modelu ? a może skoro nie mam klimy i elektrycznych szyb to moze byc inna skrzynka ktora posiada bezpieczniki na te funkcje, tyle ze u mnie po prostu nie będą używane...

Pozdrawiam i licze na odpowiedź :)
  • REKLAMA
  • #2 9197101
    boozyt
    Poziom 19  
    Ocena: 94
    Tam nie masz układu BSI

Dodano po 11 [sekundy]:

tylko UCH

Dodano po 1 [minuty]:

każdy układ UCH jest zgrywany pod dane auto i napewno od 1,9 nie podejdzie. a wymiana układu UCH wiąże się z zgraniem immo- klucz

Dodano po 1 [minuty]:

musisz mieć numer ten sam najlepiej

Dodano po 48 [sekundy]:

i nie możesz mieć poniżej litery J bo to auta z uboższą wersją
  • #3 9197165
    Sliwek2002
    Poziom 11  
    Też mi się wydaje, że nie podejdzie z 1,9, ale skrzynka ma takie same numery jak potrzebuje i to mnie dziwi.... no i daje do myslenia, kupic czy nie kupic oto jest pytanie... :)

Pozdrawiam
  • #4 9197206
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 9197229
    Sliwek2002
    Poziom 11  
    Tego dokładnie Ci nie powiem, pobiegal z probowka po wszystkich układach dookola samochodu, podzwonil popytal jeszcze kolegów po fachu i po godzinie stwierdzil ze przepalil się pewnie jeden z przekaźników w skrzynce, ponoć takie mogą być objawy jak cos się tam przepali i caly system traci wtedy stabilność i wariuje...
  • #6 9197234
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 9197299
    boozyt
    Poziom 19  
    no i kolega Motronic dobrze mówi miałem z 3 renault takie choinki i nie działające funkcje jak centralny itp i albo był brak napięcia albo woda bo ktoś wymieniał kiedyś UCH i nie dał gumy która przychodzi na ten układ i woda zrobiła swoje
  • #8 9197300
    Sliwek2002
    Poziom 11  
    to może bedzie glupie pytanie, bo troche się tam tym nie znam, ale czy można podlaczyć samą skrzynkę pod komputer i sprawdzić co nie hula ?
  • #9 9197306
    boozyt
    Poziom 19  
    nio można
  • #10 9197307
    Sliwek2002
    Poziom 11  
    boozyt napisał:
    no i kolega Motronic dobrze mówi miałem z 3 renault takie choinki i nie działające funkcje jak centralny itp i albo był brak napięcia albo woda bo ktoś wymieniał kiedyś UCH i nie dał gumy która przychodzi na ten układ i woda zrobiła swoje

i jak sobie z tym poradziłes ? wyschło samo ?
  • #11 9197311
    boozyt
    Poziom 19  
    nie no a mam pytanie kolego a wiesz może coś o zaśniedziałych pinach , zimnych lutach ?? bo widzę że takie głupie pytania zadajesz że chyba nie kumasz
  • #12 9197315
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 9197325
    boozyt
    Poziom 19  
    widocznie źle trafiłeś z tym elektrykiem powinien sam się zabrać za układ i dopiero stwierdzić itp . To nie maluch że wystarczył młotek i przecinak.. A pod komputer podłączył ?? do diagnozy

Dodano po 1 [minuty]:

bo latać wkoło auta z próbówką to diagnostyki nie zrobi UCH

Dodano po 38 [sekundy]:

to wiem że jest motronic ale próbówką jego elektryk nic nie zrobi
  • #14 9197702
    Sliwek2002
    Poziom 11  
    boozyt napisał:
    nie no a mam pytanie kolego a wiesz może coś o zaśniedziałych pinach , zimnych lutach ?? bo widzę że takie głupie pytania zadajesz że chyba nie kumasz

tak wiem czyscilem wszystkie piny, psikalem wd40, nie pomogło.

Motronic, czyli moge pojechac z sama skrzynka do elektryka na diagnoze ?
  • REKLAMA
  • #15 9197733
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z samochodem Renault Megane 1.6 z 1996 roku, który po przekręceniu kluczyka włącza wszystkie kontrolki i uruchamia różne funkcje, nawet po wyjęciu kluczyka. Elektryk zdiagnozował problem z modułem BSI (skrzyneczką bezpieczników). Użytkownik zastanawia się, czy skrzynka BSI o numerze 7703297784J z Renault Scenica 1.9 diesel będzie pasować do jego Megane. Odpowiedzi wskazują, że skrzynki UCH są specyficzne dla danego modelu i nie będą kompatybilne, a wymiana wiąże się z koniecznością zgrania immo. Wskazano również na możliwość problemów z wodą w układzie oraz zaśniedziałymi pinami jako potencjalne przyczyny awarii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA