logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[MySQL] Jak utworzyć generatory w MySQL zamiast Firebird?

blue_17 24 Lut 2011 14:16 1268 3
REKLAMA
  • #1 9197181
    blue_17
    Poziom 32  
    Ocena: 472
    Witam

Napisałem prostą aplikację jest to katalog elementów program jest oparty na firebirdzie (udostępniony za darmo bezpłatny do komercji jak i do prywatnego użytkowania)

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1910688-0.html

Chciał bym go ulepszyć i wykonać na bazę MySQL-ową

Jeśli chodzi o połączenie, wyświetlanie tabel, oraz tworzenie tabel wszystko jest w porządku.

Niestety nie wiem jak jest z tworzeniem generatorów ponieważ baza zwraca mi błąd

kiedy wpisuje

Kod: SQL
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Przypuszczam że są pewne różnice pomiędzy Firebirdem a MySQL-em

Ewentualnie czy tak samo mogę kożystać z funkcji gen_id

czyli np.

Kod: SQL
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9197558
    blue_17
    Poziom 32  
    Ocena: 472
    Dzięki nie pomyślałem żeby szukać u źródła :D

Następnym razem będę szukał dokładniej.

Mam jeszcze jedno pytanie jak w jednym skrypcie stworzyć dwie tabele bo jak pojedynczo to zrobić to wiem tylko nie wiem jak to jest w przypadku tworzenia kilku

Ewentualnie czy jak klucz główny dla wszystkich tabel mogę zdefiniować ID które będzie w każdej tabeli, czy też każdy klucz musi być inny :?: między tabelami nie będzie relacji

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 9198912
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 194
    W jednym skrypcie SQL możesz umieścić wiele poleceń, również m.in. tworzących tabele. Poszczególne polecenia rozdzielane są znakiem ";".

W różnych tabelach nazwy kolumn mogą być identyczne, czyli w szczególności każdej tabeli może wystąpić kolumna o nazwie ID, będzie dotyczyła tylko danej tabeli.

Na temat indeksów i relacji poczytaj sobie np.: http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Relacje_i_indeksy
REKLAMA