logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chieftec Arena ANP-405A12 - piszczenie przy ładowaniu stron internetowych

p3st 25 Lut 2011 17:44 4121 9
REKLAMA
  • #1 9202951
    p3st
    Poziom 24  
    Ocena: 66
    Zasilacz: Chieftec Arena ANP-405A12 Link
    Problem: piszczy.

Zasilacz zaczął piszczeć po kilku dniach od kupna (nowy) i montażu. Odsyłanie na gwarancję olałem (pewnie to błąd) i pogodziłem się z niedogodnością. Tak sobie działał przez kilka tygodni. Wczoraj postanowiłem go rozkręcić i wedle znalezionych rad - pozalewałem klejem ("glutownicą") uzwojenia. Czynność ta nie przyniosła żadnych zmian.

Najciekawsze jest to, że pisk pojawia się podczas korzystania z internetu, podczas np. ładowania się strony, wyświetlania filmu np. na Youtube. Dostęp do sieci poprzez kartę Wi-Fi na USB (ale to chyba nie ma znaczenia, po zmianie połączenia na kablowe - bez zmian).

Napięcie 12V - normalnie 12,30V, podczas "ładowania strony" i występowaniu pisku spada do 12,25V (czyli całe nic), później wraca do 12,30V.
    Napięcie 5V - 5,09V i nie zmienia się.

Jakieś pomysły co może w nim "piszczeć" i dlaczego?
  • REKLAMA
  • #2 9203277
    DeDua
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Po tym jak kolega go rozebrał i zniszczył nalepkę gwarancyjną nie ma co myśleć o serwisowaniu zasilacza już.
    Zobacz czy piszczenie występuje gdy zatrzymasz na moment wiatraczek od chłodzenia w zasilaczu.
    I przydałaby się mimo wszystko konfiguracja komputera na której pracuje zasilacz.
  • REKLAMA
  • #3 9203446
    p3st
    Poziom 24  
    To, to ja wiem, że już po gwarancji. Nie tylko plomba ale też i ślady mojej działalności wewnątrz. Na dniach wymienię wentylator na "lepszy" (ot, taka mania jeśli chodzi o wentylatory, nie lubię "standardowych"). Skoro już raz został rozebrany...
    Także chyba sobie na razie daruję zatrzymywanie wentylatora skoro i tak mam zamiar go wymienić (no chyba, że ciekawość weźmie górę). Wymiana dopiero w przyszłym tygodniu. Brałem pod uwagę możliwość, że to któryś z wentylatorów, te "wewnątrz" zatrzymywałem.

Specyfikacja:
    płyta: Gigabyte GA-MA785GM-US2H
    Grafika (Radeon HD 4200) i audio zintegrowane na płycie.
    procesor: AMD Athlon II 245 (dwa rdzenie, 2,9 GHz), włączone cool&quiet
    pamięć: 2 x 1 GB Goodram DDR2 800 MHz
    HDD: WD 320 GB SATA
    napęd optyczny: LG "multi" na ATA
    złącza PCI zajęte przez karty SkyStar (satelitarna) oraz Medion-Philips (TV naziemna)

Z pewnością mocy wystarcza, poprzednio również siedział zasilacz 400W (Deer - czyli nic specjalnego). Pracowało to dobre "parę" miesięcy. Wymiana zasilacza z powodu: obecnemu "stuknie" ze 4 lata, czas na nowe.

Edit: 02 Mar 2011 13:09
    Witam ponownie.

Wentylator w zasilaczu wymieniony na nowy (Arctic F12), wstawione również nowe złącze na płycie pod wentylator (fabryczne inne i wtyczka nie pasowała).

Co z piskiem? Nadal występuje.
  • #4 9225134
    RoStER
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Bo to pewnie cewki piszczą, sprawdź która cewka piszczy i zalej ją żywicą.
  • REKLAMA
  • #5 9225166
    rafix25
    Poziom 24  
    p3st napisał:
    pozalewałem klejem ("glutownicą") uzwojenia.

Nie dziwi mnie wobec tego, że dalej piszczy - jeśli zrobiłeś to "klejem na gorąco", jak nazwałeś - glutownicą. Ten patent wg mnie nie zdaje egzaminu.
    PS. Producenci zasilaczy używają masy klejowej (nieco innej) do usztywnienia - wiązania ze sobą mało stabilnych fizycznie elementów, która to po zalaniu tworzy swego rodzaju plomby.

A wylutowałeś chociaż cewki, które próbowałeś doizolować?

Poza tym dobrze by było, gdybyś wrzucił jakieś dobrej jakości foto wnętrza tego zasilacza.
  • #6 9230906
    p3st
    Poziom 24  
    02 Mar 2011 15:09
    Dziękuję za podpowiedzi.
    Nie mam pod ręką żadnej żywicy, lakieru czy czegoś podobnego. Zerknę do sklepu i może w coś się zaopatrzę.
    Ciekawe tylko, czy teraz uda się usunąć ten klej (bez szkód).

Nie, cewek nie wyjmowałem.
    Foto mogę zrobić i wrzucić, jednak najwcześniej jutro (zasilacz złożony i pracuje).

Edit:
    Wstąpiłem do sklepu szukając czegoś "specjalistycznego" do zalania tych cewek, niestety, tylko rozłożono ręce, nie ma.

Czego użyć w zamian? Pytanie pewnie irytujące, ale są różne sugestie i sam nie wiem co by było najodpowiedniejsze.
    Mam:
    - dwuskładnikowy klej epoksydowy Pattex
    - zestaw naprawczy PLUS 710, tylko nie wiem czy jeszcze dobry

Lakier do paznokci to chyba nie najlepszy pomysł?
  • #7 9230922
    rafix25
    Poziom 24  
    p3st napisał:
    Lakier do paznokci to chyba nie najlepszy pomysł?

A właśnie, że najlepszy - mimo, że może wydawać Ci się odwrotnie.
    :arrow: Byle nie był metalizowany i z brokatem :D.
    Sam osobiście wykorzystuję do tego celu bezbarwny, akrylowy lakier w spray'u, znanego polskiego producenta.
    Efekt jest porażający (nie dosłownie oczywiście :D). Mam na myśli pożądany.
    Demontuje, oczyszczam, osuszam i lekko podgrzewam, "maluję" i zostawiam na 24-48h, następnie montuje i problem piszczenia mam z głowy.
  • #8 9233275
    p3st
    Poziom 24  
    Zadziałałem z lakierem do paznokci. Jest postęp, ale piszczenia w całości nie wyeliminowałem. Obecnie pojawiają się sporadycznie krótkie piski, wcześniej piski trwały dłużej i częściej. Wiem, nie przyłożyłem się do tego, jednak wiadomo, że jestem na kursie i ścieżce. ;)
    Na razie poobserwuję jak to wszystko będzie się zachowywać i ewentualnie dokładniej to wszystko zaleje.

Wcześniej nałożony klej udało się łatwo usunąć.

Zdjęcia:

Widok po usunięciu kleju, wentylator:
    Chieftec Arena ANP-405A12 - piszczenie przy ładowaniu stron internetowych Chieftec Arena ANP-405A12 - piszczenie przy ładowaniu stron internetowych
    Po nałożeniu lakieru:
  • REKLAMA
  • #9 9233379
    rafix25
    Poziom 24  
    RoStER napisał:
    Bo to pewnie cewki piszczą, sprawdź która cewka piszczy i zalej ją żywicą.

Ale Ty miałeś najpierw zlokalizować - która to :!: a nie bawić się w Picasso wewnątrz zasilacza, aaaj...

PS. Ten Chieftec wygląda trochę jak egzemplarz z czarnej listy. :D

Dodano po 3 [godziny] 56 [minuty]:

p3st napisał:
    ... i ewentualnie dokładniej to wszystko zaleje.

Cewka powinna zostać wylutowana z układu i najlepiej zanurzona w rzadkim lakierze - "od stóp do głów", pozostawiając tylko króćce do połączenia w PCB. Takie mazanie jak sam widzisz na niewiele się zda, bo przyczyna najczęściej tkwi na wewnętrznej stronie rdzenia. Tam właśnie tworzą się warstwy oplotu miedzianego, które pod wpływem pracy (rozszerzania) tracą warstwę izolacyjną.
  • #10 9246357
    p3st
    Poziom 24  
    Próbowałem zlokalizować konkretny piszczący element. Gdyby ten pisk trwał ciągle to może by się udało, a kiedy jest on chwilowy... nie, nie dam rady tego namierzyć.

Chyba, że odlutować wszystkie i wszystkie po całości zamazać lakierem. Masa pracy by była.

Jeśli chodzi o wygląd elektroniki, to faktycznie, też się zdziwiłem że tak tam ubogo. Nie jest on też zbyt ciężki. No ale poniekąd Chieftec... :roll:
    Ten mój "Deer" wygląda bardziej "okazale".

Inne spostrzeżenia:
    Radiator (pierwszy z prawej) mocno się grzeje przy otwartej obudowie zasilacza. Wentylator nie był na swoim miejscu, tylko dmuchał z boku. Widać niezbyt skutecznie skoro temperatura wzrosła, a czujnik temp. mocno rozpędził wiatrak. ;)
    Postanowiłem sprawdzić (palcem) jak pozostałe radiatory, pierwszy z lewej lekko ciepły, dotykam środkowego... :flasingsmile: znaczy kopnęło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zasilaczem Chieftec Arena ANP-405A12, który zaczął piszczeć po kilku dniach użytkowania, szczególnie podczas ładowania stron internetowych. Po rozkręceniu zasilacza i próbie usunięcia piszczenia poprzez zalanie uzwojeń klejem, problem nie został rozwiązany. Użytkownik zauważył, że napięcie 12V spada podczas występowania piszczenia. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną mogą być cewki, które należy zlokalizować i odpowiednio zabezpieczyć, najlepiej przy użyciu lakieru akrylowego. Użytkownik próbował użyć lakieru do paznokci, co przyniosło częściową poprawę, ale piszczenie nie ustąpiło całkowicie. Dodatkowo, użytkownik zauważył, że radiator zasilacza się nagrzewa, co może wskazywać na problemy z chłodzeniem.
REKLAMA