logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS APC 2200 Smart potrafi znienacka ulec rozkalibrowaniu?

gdkj 25 Paź 2004 12:20 2698 8
REKLAMA
  • #1 935999
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    Potrafi znienacka ulec rozkalibrowaniu :? .
    Nominalnie wydaje mu się, że napięcie na bateriach jest dwadzieścia parę woltów (przez co nie chce się podnieść). Natomiast po ustawieniu wszystkiego działa z jedną uwaga; żeby wskazywał full naładowane baterie (, a są nowe) muszę w programie ustawić trochę wyższe napięcie baterii niż rzeczywiste (zmierzone). Wygląda na problemy z właściwym pomiarem napięcia baterii.
    Myślę o otoczeniu APC 2010, a wy co sądzicie?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 936211
    skalar
    Poziom 13  
    Zatem skąd wiesz, że ci się rozkalibrował i czy po wymianie baterii ostawiałeś stale czasowe?
  • #3 936437
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Jednak do ustawiania służy program PowerChute tyle, że w wersji serwisowej. Natomiast we wszystkich zdobytych przezemnie wesjach te dwie pozycje są niepodświetlone.
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #4 936558
    skalar
    Poziom 13  
    Program PowerChute nie służy do ustawienia stałej UPS-a firmy APC do tego celu jest stosowany specjalny program...
  • REKLAMA
  • #5 936844
    gdkj
    Poziom 26  
    Dzięki za zainteresowanie.
    Kolego adamiur1: PowerChute służy do obsługi i niczego więcej.
    Natomiast kolego skalar : właśnie w programie widzę, że UPS - myśli, iż na bateriach jest 24-27V. Zamiast 54V i po poprawieniu tego UPS rusza, niestety tylko na parę dni (tak było). Dlatego zastanawiam się tylko czy to UPS, czy też na miejscu nie jest czymś "głupim" obciążony.
    Pozdrawiam.
  • #6 936888
    skalar
    Poziom 13  
    Zrób u właściciela UPS-a pomiar napięcia sieci może być niewłaściwe i UPS go koryguje zmieniając przy tym stałą - rozładowuje baterie. Podobny efekt występuje w Matriksie jak źle skasujesz wymianę baterii...
  • REKLAMA
  • #7 937216
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Może przy okazji czegoś się dowiem w sprawie swojego UPS Matrixa 3000
    Stał ok 1-2 lat z rozładowanymi akumulatorami, kupiłem mu nowe, rozgryzłem hasło, komunikuje się z nim PowerChute i hiper terminalem po RS232, testuję alarmy (piszczy w UPS-ie) z czytuję dane, dodałem baterię hiper terminalem.

Dane są na opak wszystko niżej, UPS pracuje tylko na bypassie, nie ładuje baterii, nie pracuje z nich. Odczytuje bardzo zaniżone napięcia bateria zamiast 48V ma (dla niego) 27V, częstotliwość ok, obciążenie jest zaniżone (daje mu 1,5 KW, a on podaje 30%.

Nie mam podejścia do przestawienia informacji o parametrach. Załączam zrzut ekranu z PowerChute z zaznaczeniem tej funkcji do, której nie mam podejścia (ćwiczyłem kilka wersji PowerChute)
    UPS APC 2200 Smart potrafi znienacka ulec rozkalibrowaniu?
  • #8 938205
    gdkj
    Poziom 26  
    skalar napisał:
    zrób u właściciela UPS-a pomiar napięcia sieci może być niewłaściwe i UPS go koryguje zmieniając przy tym stałą - rozładowuje baterie podobny efekt występuje w Matriksie jak źle skasujesz wymianę baterii

Tu jednak może być i usterka. żeby UPS pokazał że naładował na 100% baterię muszę w programie zawyżyć wskazanie napięcia baterii o jakieś 0,5V, a wcześniej (na innych egzemplarzach) tego nie miałem. Coś mi się zdaje, że źle mierzy napięcie w związku z czym zastanawiam się gdzie jest obwód, który za to odpowiada bo nie mam schematu.
    Pozdrawiam.
    PS.
    Pomiar sieci u użytkownika na razie niemożliwy...
    time: 11.01
    No i wydaje się, że to jednak nie to, obwód znalazłem i nic z tego nie wynika (tzn. lekko rozstrajałem) czy ktoś wie jak w tym sprzęcie monitorowany jest prąd ładowania?
    Pozdrawiam.
  • #9 938928
    skalar
    Poziom 13  
    Kolego adamjur1 UPS pokazuje ci napięcie starych akumulatorów podepnij nowe ściąg pokrywę UPS-a uruchom go i zresetuj Swatchem, który jest na płycie. Później wyłącz go całkowicie i odczekaj ok. 1min, i uruchom. Powinno zadziałać nie wpychaj się w hasła bo są dla serwisu fabrycznego i jak nie masz rozpiski ostawień to nic nie zdziałasz...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu rozkalibrowania UPS APC 2200 Smart, który błędnie wskazuje napięcie baterii na poziomie około 24-27 V zamiast nominalnych 54 V, co powoduje, że UPS nie chce się poprawnie uruchomić. Aby uzyskać wskazanie pełnego naładowania baterii, konieczne jest sztuczne zawyżenie napięcia w oprogramowaniu, mimo że baterie są nowe. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z błędnego pomiaru napięcia baterii lub niewłaściwego ustawienia stałych czasowych po wymianie akumulatorów. Wskazano, że program PowerChute służy jedynie do obsługi UPS i nie pozwala na zmianę stałych kalibracyjnych, które są dostępne w wersji serwisowej oprogramowania. Zalecane jest wykonanie pomiaru napięcia sieci zasilającej, gdyż jej nieprawidłowości mogą wpływać na kalibrację UPS i rozładowywanie baterii. Wskazano również na możliwość usterki układu pomiarowego napięcia baterii oraz konieczność resetu układu sterującego (Swatch) na płycie UPS po wymianie baterii. Jeden z uczestników dyskusji opisuje podobne problemy z modelem Matrix 3000, gdzie UPS nie ładuje baterii i odczytuje zaniżone napięcia, co potwierdza, że problem może mieć charakter sprzętowy lub programowy. Brak schematów utrudnia lokalizację i naprawę obwodów odpowiedzialnych za pomiar napięcia i monitorowanie prądu ładowania.
REKLAMA