logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux Mandrake10 - błąd przy uruchamianiu trybu graficznego startx

darekw84 25 Paź 2004 20:19 999 6
REKLAMA
  • #1 937130
    darekw84
    Poziom 10  
    Jestem kompletnym laikem w linuxie. Więc proszę o wyrozumiałość. Nie mogę uruchomić trybu graficznego komendą "startx" Wyskakuje błąd którego foto przesyłam. z góry dzięki za wszelkie sugestie;-)
    Załączniki:
    • Linux Mandrake10 - błąd przy uruchamianiu trybu graficznego startx error.gif (15.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 937148
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10453
    Zainstalowales sterowniki do karty graficznej?
    bo chyba nie ;-)
    Jak juz zainstalujesz to trzeba dodac pare wpisow do /etc/X11/XF86Config-4, najczesciej jest to podane w readme do sterownikow.
    Jaka masz karte graficzna?
  • REKLAMA
  • #3 937169
    darekw84
    Poziom 10  
    Tego linuxa mam na wirtualnej maszynie; tzn że komp-gospodarz to WindowsXP a linux jest uruchamiany programem VirtualPC. Może dlatego nie widzi strowników grafy???????PS. JAk zainstalować tą kartę????z wiersza poleceń?
    pozdrawiam
  • #4 937210
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10453
    Jak masz cos na nvidii to na www.nvidia.com sa sterowniki, do ati tez chyba sa na stronie ati jest link.
  • REKLAMA
  • #5 939200
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    :?
    o ile dobrze pamietam to wirtualne środowiska emulujące PC mają własne sterowniki do kart. Zatem należy ustawić taki typ karty jaki "emuluje" VirtualPC. Tak przynajmniej było z VMware
  • #6 941190
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    zamiast polecenia startx wpisz su , nastepnie wpisz hasło i jako root wpisz komendę drakconf ,pojawi się graficzne okno z opcjami do konfiguracji hardware z możliwością przetestowania grafiki i nie tylko , pozdrawiam
    ps dopiero teraz wyświetliło mi się Twoje zdjęcie , jak widzę jesteś na poziomie roota , więc odrazu drakconf ,pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 955220
    r1pl3j
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    nie wiem jak w mandrake ale XFree86 ustepuje pola w dystrybucjach Xorg (wzgledy licencyjne?).roznice niby nie duze ale...Nie istnieje juz chociazby /etc/X11/XFree86.config a jest Xorg.conf (przynajmniej u mnie..)Drobiazgi ale diabel tkwi szczegolach.tyle odnosnie ustawien , co do sterownikow tofaktycznie chyba ich tam brakuje ale niewiem jak wyglada sprawa przy odpalaniu poprzez inny system.ja linuxa mam natywnie :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uruchomienia trybu graficznego w Mandrake 10 za pomocą polecenia "startx", które generuje błąd. Przyczyną jest brak odpowiednich sterowników do karty graficznej lub ich nieprawidłowa konfiguracja. W przypadku uruchamiania systemu Linux na maszynie wirtualnej VirtualPC, karta graficzna jest emulowana, co wymaga użycia sterowników zgodnych z emulowanym sprzętem, a nie standardowych sterowników producentów kart graficznych. Konieczne jest zainstalowanie właściwych sterowników i odpowiednia konfiguracja pliku konfiguracyjnego X (np. /etc/X11/XF86Config-4 lub /etc/X11/xorg.conf). Alternatywnie, można użyć narzędzia drakconf uruchomionego jako root do graficznej konfiguracji sprzętu i testowania grafiki. W dyskusji pojawia się także informacja o przejściu z XFree86 na Xorg w nowszych dystrybucjach, co wpływa na lokalizację i nazwę plików konfiguracyjnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA