logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux Mandriva - newbie. Przejście z shella do trybu okienkowego.

haker85 23 Mar 2007 17:57 1829 11
REKLAMA
  • #1 3711260
    haker85
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam!

Wpadłem na pomysł by nauczyć się obsługiwać Linuxem. Zainstalowałem programik Microsoft Virtual PC i wrzuciłem Mandrive. Zainstalowała się bez zbytnich problemów, ale teraz ja napotkałem na poważny problem. Nie umiem przejść z shella to trybu okienkowego. Znając życie to pewnie jest jedna komenda, ale ja dopiero zabieram się za poznawanie linuxa
  • REKLAMA
  • #2 3711533
    _Damian_
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    Spróbuj startx (alternatywnie może zadziałać również kde lub kdm)
  • #3 3711674
    skotik87
    Poziom 11  
    startx pod warunkiem ze masz zainstalowane srodowisko graficzne i dobrze skonfigurowane(jezeli tak jest w mendrivie bo ja uzywam debiana)
    ja ci proponuje zainstalowac linuxa w tradycyjny sposob a nie na wirtualnej maszynie. wtedy poznasz go dokladniej- tak to wyglada moim zdaniem. i proponuje tu cos debiano podobnego -ubunt itp. ewentualnie debiana :D
  • #4 3712072
    Mlody2
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Witam albo wpisz telinit 3.
  • REKLAMA
  • #5 3712500
    haker85
    Poziom 16  
    Akurat w moim przypadku lepsza jest wirtualna maszyna, a środowisko jest zainstaloane (w czasie instalacji systemu wyskoczyło okienko od wyboru środowiska graficznego). Ale te komendy jakoś nie chcą działać, może zainstaluje tego Linuxa ponownie, anyż gdzieś zrobiłem błąd :)
  • #6 3712853
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6519
    haker85 napisał:
    Wpadłem na pomysł by nauczyć się obsługiwać Linuxem. Zainstalowałem programik Microsoft Virtual PC i wrzuciłem Mandrive.(...)
    Tu tkwi pewien błąd rzeczowy - w ten sposób nauczysz się "obsługiwać" Mandrivę... i tylko Mandrivę, siądziesz do SuSE czy Ubuntu i już będzie wszystko inaczej ;)
    W domyślnej instalacji Mandriva instaluje KDE i startuje do trybu graficznego (runlevel 5 /telinit 5/) ale pod VPC może być problem ze zgodnością.
  • REKLAMA
  • #7 3714132
    haker85
    Poziom 16  
    Zainstalowałem od początku Linuxa, wybrałem środowisko graficzne KDE, skonfigurowałem kartę graficzną Intel 85x i niby wszystko się bez problemu zainstalowało.
    Przy uruchamianiu także wszystko jest OK. W shellu wpisuje "startx" i pojawia się następujące okienko z błędem:
    Linux Mandriva - newbie. Przejście z shella do trybu okienkowego.
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

Przypomnę jeszcze koledze ...... że nie interesuje nas co kolega ma na pulpicie :!:
    Fotka przed zamieszczeniem na forum powinna być jeszcze odpowiednio z kadrowana !
    Następnie zaś dopiero umieszczona na forum :idea:
  • REKLAMA
  • #9 3715736
    skotik87
    Poziom 11  
    haker85 napisał:
    Zainstalowałem od początku Linuxa, wybrałem środowisko graficzne KDE, skonfigurowałem kartę graficzną Intel 85x i niby wszystko się bez problemu zainstalowało. Przy uruchamianiu także wszystko jest OK. W shellu wpisuje "startx" i pojawia się następujące okienko z błędem:

zle skonfigurowana karta graficzna.
    Lub monitor co jest malo prawdopodobne.
  • #10 3716026
    haker85
    Poziom 16  
    A jak teraz mam to zrobić by było oki??
  • #12 3725508
    haker85
    Poziom 16  
    A praktycznie, bo teoria troche nie działa :/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował Mandrivę na Microsoft Virtual PC i napotkał problem z przejściem z trybu tekstowego (shell) do trybu graficznego (okienkowego). Próby uruchomienia środowiska graficznego za pomocą komend startx, kde, kdm oraz telinit 3 nie przyniosły efektu, mimo że podczas instalacji wybrano środowisko KDE. Mandriva domyślnie uruchamia się w trybie graficznym (runlevel 5), jednak wirtualizacja na Virtual PC może powodować problemy ze zgodnością, zwłaszcza z emulowaną kartą graficzną S3 Virge. Błąd wskazuje na nieprawidłową konfigurację karty graficznej lub monitora. Sugerowano użycie narzędzia xconfig do konfiguracji karty graficznej, jednak praktyczne zastosowanie tej metody okazało się problematyczne. Dyskusja podkreśla różnice między dystrybucjami Linuksa oraz potencjalne ograniczenia środowiska wirtualnego w kontekście obsługi graficznej Mandrivy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA