logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mandrake 10.0 - błąd startx: execve failed, xinit unable to connect

gszymans 28 Sie 2005 22:47 984 5
REKLAMA
  • #1 1772613
    gszymans
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam

W bólach udało mi się zainstalować mandrake 10 na dysku 1,6GB i procku 166MHz, ale jest problem przy pierwszym uruchomieniu wystakuje takie cudo jak wpisze polecenie "startx"

execve failed for /etc/X11/X (errno 13)

giving up
    xinit: No such file or directory (errno 2) unable to connect to X serwer
    xinit: No such process (errno 3) Server error

I co mam z tym zrobić bo to mój pierwszy linux :) i nie bardzo się w tym jeszcze łapie

DZieki
  • REKLAMA
  • #2 1775385
    Prezesjm
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam . Wydaje mi się że troszkę za mało zasobów na KDE w Mandarynce. Na tej konfiguracji możesz 10-tki nie odpalić. Spróbuj instalacji tekstowej i okna nie KDE ale jakieś bardzo " lekkie".
  • REKLAMA
  • #3 1776424
    gszymans
    Poziom 12  
    Może masz rację.
    Ale udało mi się rozwiązać ten problem, wystarczyło zmienić rozdzielczość przy konfiguracji karty graficznej na mniejszą :)
    A czy przypadkiem nie wiesz, ile powienienem przeznaczyć miejsca z mojego 1,5GB dysku na swapa oraz pozostałem /home i / ??
  • REKLAMA
  • #4 1776726
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 597
    Tak małego dysku ja bym nie dzielił na partycje. Zrób wszystko na jednym systemie plików. Swapa też można zrobić w pliku. Jego zalecany rozmiar zależy od ilości RAMu oraz od zapotrzebowania na pamięć. Jak zrobisz sobie swapa w pliku, to będziesz mógł potem łatwo zmieniac mu rozmiar w razie potrzeby.
  • REKLAMA
  • #5 1827793
    gszymans
    Poziom 12  
    Wielkie dzięki, tak zrobiłem czas zweryfikuje czy dobrze :))))
  • #6 1828862
    emj
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Partycje swapa robi sie 2 razy wieksza niz masz ramu. Tzn jezeli masz 32mb ramu to swapa robisz 64mb.
    Reszte robisz na systemie plikow native i na jednej partycji tak jak mowi kolega Sam Sung. Jednak ze swapem w pliku sie niezgodze, poprostu zrob normalna partycje swap.

Oczywiscie jezeli chcesz uruchomic x-a to przy instalacji musisz go skonfigurowac, bo w konsoli raczej sobie ciezko poradzic jak jestes poczatkujacy.

Mandrake 10.0 jest bardzo dobrym systemem dla poczatkujacych uzytkownikow, zawsze byl. Pozniej proponuje ci Slacka to jest dopiero suuper ;]
    Pozdrawiam goroco, i jak cos nie wychodzi to WALCZ ;]
REKLAMA