logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SU-C800UM2 & Technics SH-GE90 Problem.

najt 01 Mar 2011 23:42 1097 3
REKLAMA
  • #1 9223836
    najt
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Witam.
    Nie wiem w sumie jak zacząć, ale spróbuję. Mam pewien problem dotyczący przedwzmacniacza SU-C800UM2 mianowicie przy wyborze pokrętłem wyjścia np: CD przeskakuje mi na tuner bądź inaczej, po prostu przy wyborze pokrętłem zaczyna przeskakiwać. Muszę to robić z pilota, inaczej już nie daje rady. Kolejny problem dotyczy wymiany lampki podświetlającej front panel "końcówki" mocy Technics A900S Mark II chodzi o to, że nie można nigdzie dostać oryginalnych światełek, a zamienniki szybko padają. Kolejnym problemem jest cyfrowy procesor dźwięku SH-GE90 w którym to procesorze miga cały czas wyświetlacz - 99% że to elektrolity. I wszystko byłoby pięknie, gdyby nie pewna sprawa. Otóż pod koniec lutego wybrałem sie do serwisu sprzętu Technics itp. w celu sprawdzenie ile będzie kosztować naprawa usterek. Chodzi zasadniczo o to, że Pan siedzący za ladą uświadomił mi, że koszt zrobienia odpowiednio:

- Przedwzmacniacz - 180zł (przeskakujące wyjścia przy wyborze)
    - Cyfrowy procesor dźwięku - 150zł (prawdopodobnie wymiana elektrolitów na wyświetlaczu)

Oczywiście wyjaśnił mi, dlaczego taki koszt - przedwzmacniacz 180zł dlatego, że to bardzo skomplikowane pokrętło i trzeba je w końcu rozebrać i złożyć, no a korektor, to nie wiem.

I teraz pytanie do was takie drodzy koledzy. Czy pieniążki jakie zażyczył sobie Pan w serwisie są adekwatne do usterek? Czy da się to zrobić taniej, gdzieś w Warszawie?

O lampce podświetlającej front panel "końcówki" nie będę wspominał, bo nie ma jak tego zrobić. Nie ma na rynku oryginalnych lampek.
  • REKLAMA
  • #2 9223897
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1574
    Pokrętło:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Oświetlenie żarówkowe można przerobić na LEDy - kiedyś tak zrobiłem.
    Jak nie chcesz sam się bawić to się zgłoś na PW (oryginalne lampki nawet może i mam...)
  • REKLAMA
  • #3 9223946
    najt
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Sam to tego nie zrobię. Rozłożyć, może rozłożę ale raczej już nie złożę...
    Szczerze się przyznam, że w życiu żadnego z tych segmentów nie rozkręcałem. Pełny oryginał.

Poszła PW.
  • #4 9224046
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    To już Kolega wie skąd takie ceny są w serwisach :) Z enkoderem faktycznie jest trochę zabawy, trzeba zdemontować praktycznie cały frontpanel.

Korektor - nie jest powiedziane, że miganie wyświetlacza to na 100% kondensatory. Jest to możliwe, ale nie całkiem pewne.

Końcówka mocy, podświetlanie - da się zrobić na zamiennikach i będzie działało poprawnie, tylko trzeba się pogodzić z minimalnie ciemniejszym podświetlaniem.

Kolega nie chce samodzielnie brać się za naprawy, więc pozostaje znaleźć tańszy serwis, lub znaleźć kogoś kto po koleżeńsku naprawi.

W związku z powyższym temat przenoszę do kosza.
REKLAMA