logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie tranzystory do wzmacniacza Universum DPR3086? Czy 2SA1941 i 2SC5198 pasują?

CHYBIŃSKI 02 Mar 2011 01:19 2855 15
REKLAMA
  • #1 9224036
    CHYBIŃSKI
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam!
    Otóż, dostałem do naprawy w/w sprzęt w takim stanie jak na zdjęciach.

Jakie tranzystory do wzmacniacza Universum DPR3086? Czy 2SA1941 i 2SC5198 pasują?

W zaznaczonych miejscach prawdopodobnie powinny znajdować się tranzystory.
    Mam pytanie, czy można włożyć np.2SA1941 i 2SC5198, bo takie posiadam.

Nie mam schematu do tego sprzętu i tu rodzi się moje następne pytanie, według otworów po tranzystorach wychodzi na to, że emitery nie były nigdzie podłączone(to widać na dalszych zdjęciach w zaznaczonych miejscach, to są wolne pola lutownicze, co jest raczej niemożliwe),czy mógłby mi ktoś pomóc i podpowiedzieć w które otwory mam wstawić te tranzystory, a jeszcze lepiej gdybym miał choć kawałek schematu.
    Właściwie jakie zadanie spełniają te tranzystory, wlutowane są w miejsca, w których powinny być układy.

Nie pytam o układy, bo klient przyniósł je wymontowane,stąd wiem jakie powinny być, ale tranzystorów już nie przyniósł,bo gdzieś się zapodziały.
    Może któryś z kolegów ma schemat do tego ustrojstwa,będę wdzięczny za każdą pomoc.
    Przepraszam za jakość zdjęć, robione telefonem.
    Serdecznie pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9225139
    kolos59
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    To że emitery nie były nigdzie podłączone to nie możliwe. Jeśli to konstrukcja z tranzystorami mocy P i N to zaraz za emiterami powinny być rezystory emiterowe ok. 0,22oma mocy 2-5W łatwo je znaleźć w układzie. Prościej zmierz omomierzem które punkty mają połączenie z wyjściem na głośnik (0 om). Teraz wiesz które to emitery. Bazy idą na tranzystory sterujące a kolektory prosto do zasilania.

Jakie tranzystory ? Określ moc zasilacza bezpiecznik itp, podaj napięcie zasilania. Dobierz tranzystory o Uce co najmniej 30% większym niż napięcie zasilania i prądzie Ic 2x większym niż moc zasilania ( dla bezpieczeństwa) lub mniej to zależy od Ic tranzystorów sterujących.

!!!Chwilka na zdjęciu wygląda że tam były jakieś końcówki scalone ? Jeśli tak to masz problem!!!
  • #3 9225181
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 9225367
    CHYBIŃSKI
    Poziom 14  
    Może trochę źle opisałem.
    Tam siedzą 4 końcówki TDA 7295, a w miejsce dwu innych były zamontowane tranzystory, tylko właśnie problem polega na tym, że według otworów które zostały po tranzystorach, wygląda na to , że emitery tych tranzystorów wisiały w powietrzu, co jest oczywiście niemożliwe, nie dopatrzyłem się żadnego miejsca gdzie mogłyby być zamontowane rezystory emiterowe.
    Gdyby choć kawałek podobnego schematu.
    Tranzystory sobie dobiorę.

Dodano po 3 [minuty]:

Możliwe, żeby na 4 końcówki, były tylko 2 tranzystory mocy?
  • #5 9225398
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 9225642
    CHYBIŃSKI
    Poziom 14  
    Według ścieżek wyjście z n.14 pierwszego układu prowadzi na głośnik center (8om), z drugiego na głośnik surround (R 16om + L 16om), z trzeciego na front (R 8om) i z czwartego na front (L 8om), pozostałe wyjścia na głośniki połączone są do masy, a więc nie będą pracować w mostku.
  • REKLAMA
  • #7 9225649
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 9225669
    CHYBIŃSKI
    Poziom 14  
    Nie, na front lewy jest z innego wzmacniacza + z 14 nóżki i masa, i z drugiego wzmacniacza prawy + z nóżki 14 i masa.

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

Może ktoś ma z kawałek podobnego schematu.

Dodano po 21 [minuty]:

Muszę poczekać, zamówiłem serwisówkę.
  • #9 9226361
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1701
    Ja bym to rozrysował, nie wygląda na skomplikowane.

Choć wizualnie wygląda jakby tam miały być układy scalone w obudowie multiwatt15, to w praktyce na 100% nigdy ich tam nie było. Świadczą o tym dwie rzeczy - mniejsza ilość elementów wlutowana wokół (widoczne na zdjęciu od strony elementów) i fabrycznie zalane spoiwem pozostałe otwory pod nóżki i pozostałe elementy (widoczne na dwóch niewyraźnych zdjęciach od strony ścieżek).
    Możliwe, że powinny tam być układy scalone w obudowie pentawatt, jak np. TDA2030, w każdym razie na pewno nie TDA7294 i podobne.
  • #10 9226552
    CHYBIŃSKI
    Poziom 14  
    Zobaczymy co pokaże schemat.
  • REKLAMA
  • #11 9226592
    Artur k.
    Gorzej, jak okaże się że schemat się nie zgadza, co jest częste w przypadku chińskiej produkcji :)

Zanim ten schemat do Ciebie przyjdzie, to byś 10x zdążył rozrysować co potrzeba z płytki :)
  • #12 9232452
    CHYBIŃSKI
    Poziom 14  
    Masz rację Artur k. lepiej było to rozrysować od początku i byłoby już dawno po kłopocie, ale najgorzej jak się człowiek zacznie zagłębiać nie w tym miejscu co trzeba.Tranzystory te są włączone w gałęzi zasilania + i - , jako stabilizatory tych napięć.Na schemacie oczywiście tej przeróbki nie ma (przeróbka fabryczna), poza tym schemat się zgadza.
    Wygląda to mniej więcej tak:
    Wzmacniacz naprawiony, temat zamykam.
    Dziękuję wszystkim za zaangażowanie.
  • #13 9232493
    Artur k.
    Pozwoliłem sobie otworzyć temat, ponieważ obecność diody Zenera 39V wydaje się bez sensu przy napięciu "wejściowym" 36V. Możesz przybliżyć o co tu chodzi?
  • #14 9232959
    CHYBIŃSKI
    Poziom 14  
    Witam!
    Wylutowałem diodę i odczytałem z niej na jakie jest napięcie, może chodzi o to żeby to napięcie nie wzrosło powyżej tego poziomu.

Dodano po 3 [minuty]:

Na drugim rysunku zapomniałem narysować połączenie między rezystorem a bazą tranzystora, tak ja jest to wyżej.
  • #16 9233086
    CHYBIŃSKI
    Poziom 14  
    Tranzystory to:
    2SA1941 i 2SC5198, rezystory 390om, kondensatory 100uF/50V, na diodzie jest napis:
    39V
    HSC
    5T

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z naprawą wzmacniacza Universum DPR3086, w którym brakuje tranzystorów. Zadał pytanie, czy tranzystory 2SA1941 i 2SC5198 będą odpowiednie do tego urządzenia. Odpowiedzi wskazują, że w miejscu brakujących tranzystorów powinny znajdować się układy scalone z serii TDA, a nie tranzystory. Użytkownicy sugerują, że emitery tranzystorów nie mogłyby być niepodłączone, co wskazuje na błędną konstrukcję. Po dalszej analizie, użytkownik stwierdził, że wzmacniacz był przerabiany fabrycznie, a schemat, który zamówił, potwierdził jego przypuszczenia. W końcu wzmacniacz został naprawiony, a użytkownik podzielił się informacjami o zastosowanych elementach, w tym diodzie Zenera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA