logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic cQ-RDP123N działa tylko pokrętło głośności

as88 04 Mar 2011 10:16 1767 4
REKLAMA
  • #1 9233012
    as88
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Witam, tak jak w temacie coś się uszkodziło (na skutek uderzenia). Radio nie reaguje na żadne przyciski. Jedyne co działa to pokrętło głośności. Zakładam, że panel. Szukałem informacji na ten temat i znalazłem podobny problem związany z Pioneer DEH-P7700MP (temat na elektrodzie).
    Tam przyczyną był podobnież zwarty jeden z przycisków na front panelu.
    Analogicznie stwierdziłem, że u mnie może być to samo. Może ktoś doświadczony potwierdzić?

Dlaczego pytam, a nie sprawdzę sam? Radio nie jest moje i nie mam w tej chwili dostępu do niego. Chciałem się zorientować zanim je dostane (na bardzo krótki czas), żeby później nie marnować czasu na zastanawianie się co może być przyczyną, dlaczego proszę, żeby ktoś potwierdził lub ewentualnie podał inną możliwość.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9244349
    mar_tronik
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    A myślisz, że jesteśmy wróżkami?
  • REKLAMA
  • #3 9244395
    as88
    Poziom 20  
    Pomyślałem, że być może jest to typowa usterka i ktoś natknął się już na ten problem.
  • REKLAMA
  • #4 9244401
    mar_tronik
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Typowa usterka "po uderzeniu"? Jedyne, co może ci pomóc, to zdobądź schemat tego radyjka (bo model już znasz) i szukaj ewentualnych pęknięć na płycie panela lub "na stałe" zwartego przycisku. Tak, czy inaczej ze schematem będzie łatwiej mierzyć zwarcia lub przerwy.
  • #5 9249856
    as88
    Poziom 20  
    Ok, problem rozwiązałem.
    Tak jak przypuszczałem jeden z przycisków był wciśnięty na stałe. Na mój niefart był to ten przycisk połączony z potencjometrem. Rozebrałem delikatnie potencjometr, wyciągnąłem tą blaszkę klikającą, trochę ją ponaginałem, złożyłem wszystko do kupy i chyba będzie dobrze :) Nie mam radia i nie mogę sprawdzić, ale wydaje się, że problem leżał właśnie w tym miejscu:)

EDIT.

Sprawdzony - działa, wciśnięty którykolwiek przycisk blokował pozostałe (w danym momencie może "działać" tylko jeden przycisk) ;)
    Może przyda się komuś. Pozdrawiam.
REKLAMA