logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop Metrix OX734 - zakłócenia przy pomiarze sygnału 1Hz 5V

boohoo 04 Mar 2011 11:59 2304 2
REKLAMA
  • #1 9233294
    boohoo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam

Niedawno wszedłem w posiadanie używanego oscyloskopu Metrix OX734. W komplecie dostałem sondę pomiarową DC-100MHz 1:1, 10:1.

Po podłączeniu do bolca kalibrującego jest ok - wyświetla przebieg o pożądanej amplitudzie. Gdy jednak podłączyłem sondę do układu mikroprocesorowego, gdzie na pinie pojawia się sygnał prostokątny 1Hz o amplitudzie 5V, to na ekranie oscyloskopu wyświetlane są jakieś śmieci. Podobnie jak podłączyłem do dowolnych innych pinów, o różnych potencjałach, bez przebiegów prostokątnych.

Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, są to moje początki z oscyloskopem, więc nie wiem, co może być nie tak. Czy to wina oscyloskopu, sondy itp. Dodam tylko, że ze sprzętem od początku były problemu. Najpierw okazało się, że kabel zasilający jest wyrobiony przy obudowie i trzeba go było odpowiednio zgiąć, żeby napięcie zostało podane. Później był inny problem - plamka znikła, jak się później okazało - po dociśnięciu gałki podstawy czasu.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9233606
    arch_x
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Może być urwana/upalona masa w sondzie. Gniazda na płycie raczej bym nie podejrzewał. Przy 1 KHz połącz jakimś zwykłym przewodem środek BNC z miejscem gdzie mierzysz i drugim "masę" BNC z masą miejsca gdzie mierzysz. Gdy będziesz miał stabilny przebieg to wskazywałoby na uszkodzoną sondę.
  • #3 9233663
    boohoo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Też zacząłem podejrzewać sondę, konkretnie przewód masowy, bo skoro przebieg kalibrujący był wyświetlany poprawnie... Podłączyłem masę układu z masą oscyloskopu i dla przebiegu 32kHz wyświetliło poprawnie.

Sprawdzałem testerem zwarć i nie sygnalizowało połączenia między krokodylkiem masy, a złączem BNC.

Te sondy, z tego co wyczytałem, można rozbierać na części, więc mogę spróbować poprawić połączenie przewodu masowego. Naprawiał ktoś takie sondy? Dużo z tym zachodu? Lepiej reklamować, czy amator da radę sobie z tym samemu?
REKLAMA