logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moc i budowa grzałek w ogrzewanych lusterkach – jak wygląda element grzewczy?

TFX 26 Paź 2004 17:37 4414 7
REKLAMA
  • #1 939274
    TFX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Czołem!Man banalne pytanie :jaka jest moc grzałek lusterek i jak wygląda grzałka?
    pozdrawiam TFX
  • REKLAMA
  • #2 939319
    vili
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    8)
    Nie wiem, ale można zastosować rezystory mocy (przzeliczyć je sobie) i podłączyć do akumulatora przez jakieś bezpieczniki. Rezystory przykleja się do lusterka od strony matowej najlepiej klejem przewodzącym ciepło.
  • REKLAMA
  • #3 939335
    Zbysław
    Poziom 24  
    Ocena: 73
    Napylone paski przewodzące pod spodem lusterka (podobne do pasków szyby tylnej).
    Moc w zależności od wielkości lusterka kilka-kilkadziesiąt watów.
  • #4 939376
    lechos
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    Wskocz na allegro tam masz gotowce za 10 zl sztuka tylko podlaczyc.
  • #5 940173
    TFX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Czołem!Dzięki za rady
    pozdrawiam TFX
  • REKLAMA
  • #6 940200
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1011
    Witam.
    Jak zamontować lusterka podgrzewane w samochodzie opisał kolega z forum Fiesta Klub Polska.
    podaję stronę:
    http://www.fiestaklubpolska.pl
  • #7 952077
    robi10
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    oryginalne w VW pobiera 1Amper (jedno)
  • REKLAMA
  • #8 952152
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Nic dodać nic ująć. Najlepiej na allegro kupić folie. Ostatnio nabyłem i się miło zdziwiłem przy poborze 13W ciepło promieniuje aż miło. Przed przyklejeniem do lusterek osiągało ok 80st C w niecałe 30 sek. Po podklejeniu oczywiście wolniej i do mnijszych temp. Ale spokojnie szron odparowuje w niecałe 2 min

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Grzałki w ogrzewanych lusterkach samochodowych to najczęściej napylone paski przewodzące ciepło umieszczone pod lustrem, podobne do elementów grzewczych szyb tylnych. Ich moc zależy od wielkości lusterka i wynosi zwykle od kilku do kilkudziesięciu watów, przykładowo oryginalne grzałki w Volkswagenie pobierają około 1 A prądu, co odpowiada mocy rzędu kilkunastu watów. Element grzewczy może być wykonany z folii grzewczej lub rezystorów mocy przyklejanych od strony matowej lustra za pomocą kleju przewodzącego ciepło. Folie grzewcze dostępne na rynku (np. na Allegro) mają moc około 13 W i szybko nagrzewają się do około 80°C przed montażem, co pozwala na skuteczne odparowanie szronu w ciągu około 2 minut. Montaż grzałek wymaga podłączenia do akumulatora przez bezpieczniki. Dodatkowe informacje i instrukcje montażu można znaleźć na forach motoryzacyjnych, np. Fiesta Klub Polska.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA