Witam,
Potrzebuję doradzić się w sprawie doboru nagłośnienia na małe i średnie imprezy zamknięte. Główne założenia i warunki użytkowania są takie:
- muzyka odtwarzana z CD,
- sale o różnej kubaturze, układzie, akustyce, itp.,
- kolumny będą umieszczone na statywach,
- raczej nie zakładam używania sub-basu,
- najważniejsza jest jakość dźwięku i równe pokrycie,
- moc nie jest najważniejsza, nie musi "rwać trawy"
,
- zakładam na początek 2 kolumny z opcją dokupienia kolejnych 2 w razie potrzeby, aby nagłaśniać z 4 rogów salę,
- kwota około 7 tys. za zestaw 2 kolumny + końcówka/i mocy,
- system aktywny lub pasywny,
- miło by było gdyby waga pojedynczego klocka nie przekraczała 30kg.
Z założeń to tyle.
Prośba o wypisanie także dodatkowych ewentualnych peryferii montowanych za mikserem (firma + seria, resztę sobie doszukam), które będą potrzebne aby poskładać taki zestaw.
Jakiś czas temu (kilka lat temu) miałem doświadczenie ze sprzętem LDMa - aktywny zestaw nagłośnieniowy 2 x sub-bas 18" + nadstawka na 12" lub 10" z gwizdkiem. Brakowało tam środka i często paliły się gwizdki.
Grałem też z zespołami które miały pasywne Peavaye napędzane końcówką ADS (nie pamiętam już modelu) - grało przyzwoicie, tak samo zestaw JBL + ADS.
Ale to było lata świetlne temu i pewnie coś się pozmieniało w temacie nagłośnienia.
Jeszcze apropo system aktywny/pasywny - poważnie zastanawiam się nad aktywnym, ale takim z prawdziwego zdarzenia: osobne wzmacniacze na każdy głośnik, bo zgodnie z teorią wzmacniacz powinien być zestrojony z głośnikiem który napędza.
Zastanawiam się nad takimi kolumnami:
JBL PRX 612M,
JBL PRX 615M,
MACKIE HD 1221,
RCF ART 415 A,
LDM PLP 312A - głównie ze względu na wagę.
Z pasywnych:
PEAVEY SP 2,
PEAVEY UL-12,
+
Końcówka - ADS PLX 2400.
Prośba o poradę i opinie co warto wybrać oraz tak jak napisałem wyżej co do proponowanego zestawu trzeba by jeszcze dorzucić.
Potrzebuję doradzić się w sprawie doboru nagłośnienia na małe i średnie imprezy zamknięte. Główne założenia i warunki użytkowania są takie:
- muzyka odtwarzana z CD,
- sale o różnej kubaturze, układzie, akustyce, itp.,
- kolumny będą umieszczone na statywach,
- raczej nie zakładam używania sub-basu,
- najważniejsza jest jakość dźwięku i równe pokrycie,
- moc nie jest najważniejsza, nie musi "rwać trawy"
- zakładam na początek 2 kolumny z opcją dokupienia kolejnych 2 w razie potrzeby, aby nagłaśniać z 4 rogów salę,
- kwota około 7 tys. za zestaw 2 kolumny + końcówka/i mocy,
- system aktywny lub pasywny,
- miło by było gdyby waga pojedynczego klocka nie przekraczała 30kg.
Z założeń to tyle.
Prośba o wypisanie także dodatkowych ewentualnych peryferii montowanych za mikserem (firma + seria, resztę sobie doszukam), które będą potrzebne aby poskładać taki zestaw.
Jakiś czas temu (kilka lat temu) miałem doświadczenie ze sprzętem LDMa - aktywny zestaw nagłośnieniowy 2 x sub-bas 18" + nadstawka na 12" lub 10" z gwizdkiem. Brakowało tam środka i często paliły się gwizdki.
Grałem też z zespołami które miały pasywne Peavaye napędzane końcówką ADS (nie pamiętam już modelu) - grało przyzwoicie, tak samo zestaw JBL + ADS.
Ale to było lata świetlne temu i pewnie coś się pozmieniało w temacie nagłośnienia.
Jeszcze apropo system aktywny/pasywny - poważnie zastanawiam się nad aktywnym, ale takim z prawdziwego zdarzenia: osobne wzmacniacze na każdy głośnik, bo zgodnie z teorią wzmacniacz powinien być zestrojony z głośnikiem który napędza.
Zastanawiam się nad takimi kolumnami:
JBL PRX 612M,
JBL PRX 615M,
MACKIE HD 1221,
RCF ART 415 A,
LDM PLP 312A - głównie ze względu na wagę.
Z pasywnych:
PEAVEY SP 2,
PEAVEY UL-12,
+
Końcówka - ADS PLX 2400.
Prośba o poradę i opinie co warto wybrać oraz tak jak napisałem wyżej co do proponowanego zestawu trzeba by jeszcze dorzucić.