logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć obroty szlifierki stołowej 700W bez utraty mocy?

johnycash 07 Mar 2011 12:57 7109 7
REKLAMA
  • #1 9246198
    johnycash
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    z góry przepraszam jeżeli zły dział wybrałem .
    Mam prośbę, otóż mam szlifierkę stołową o następujących parametrach :

napięcie/częstotliwość 230V/50 Hz
    Moc 700 W
    Obroty 2950/min

i czy byłaby możliwość żeby zmniejszyć obroty ( najlepiej żeby można było regulować i żeby mocy nie zmniejszało )

Podobno nadają się do tego ściemniacze .
    Czy na przykład taki będzie dobry ?
    Parametry Techniczne:

- Napięcie maksymalne 250V
    - Prąd nominalny 4A
    - Prąd maksymalny (CHWILOWY) 10A
    - Moc nominalna około 1000W
    - Moc maksymalna (CHWILOWA) 2300W

Pewnie niektórym pytanie wydawać się będzie debilne , ale proszę o wyrozumiałość , bo kompletnie się na tym nie znam .
    Bardzo proszę o pomoc .

*jeszcze raz umieszczam pytanie, bo wcześniej miałem umieszczone linki do aukcji , a nie doczytałem w regulaminie, że nie można ;)

Neutral
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9246614
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4667
    Witam .
    Ściemniacz zmniejsza napięcie i dla tego żarówki świecą ciemniej.
    Żaden silnik indukcyjny nie "lubi " pracować na obniżonym napięciu,bo będzie pobierał większy prąd i uzwojenia będą się nadmiernie grzały co w efekcie doprowadzi do przepalenia (uzwojeń).

Dodano po 9 [minuty]:

Zapomniałem dodać że do tego celu stosuję się falownik. Tylko czy koszt tego urządzenia nie będzie stanowił zapory?
  • REKLAMA
  • #3 9249097
    johnycash
    Poziom 2  
    Stanislaw1954 dziękuję za odpowiedź . Trochę się rozjaśniło .

Mam prośbę, czy mógłbyś napisać jaki falownik byłby odpowiedni, na które parametry zwrócić uwagę ? Przejrzałem trochę falowników i rozbieżność cenowa jest spora.Czy w trzystu złotych zmieściłbym się ?

Zapoznaj się z punktem 11 i popraw tytuł w pierwszym poście!
    [Akrzy]
  • #4 9250364
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Witam .
    Nie znam bliżej falowników. Przy kupnie ważne jest:
    -silnik asynchroniczny
    -moc 700W
    -napięcie/częstotliwość-230 V/ 50 Hz
    Szczegóły należy upewnić się przy zakupie(dogadać).
  • REKLAMA
  • #5 9252326
    Miracle Woman SM
    Poziom 19  
    Ocena: 110
    Po co zmniejszasz prędkość szlifierki?
  • REKLAMA
  • #6 9252429
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Cytat:
    Po co zmniejszasz prędkość szlifierki?

Spotkałem się w swoim życiu z dwoma tezami :
    ---za szybkie obroty -przypala --może dałoby się zmniejszyć obroty?
    ---za wolne obroty---" sypie się kamień"( za szybko zużywa)--może dałoby się zwiększyć obroty ?
    NIE DOGODZISZ ---zawsze się trafi taki co mu nie pasuje. :spoko:
  • #7 9252592
    Miracle Woman SM
    Poziom 19  
    Ocena: 110
    Sorry ale przy 2880obr to nie znam takiego co by się przypalał, mało tego sam mam kamień 25cm i przy 2880obr dalej sie sypie choć wydajność jest miażdżąca. Silnik 1,5kW.

Kiedys używałem Electrifila teraz co podejdzie choć kamienie 25cm trudno zdobyć dobrej jakości.
  • #8 9253632
    johnycash
    Poziom 2  
    Potrzebuję zmniejszyć obroty, bo polerka będzie miała inne zastosowanie, silnik tak naprawdę. ;) Kamienie zdjęte z trzpieni i umieszczone zostaną wytoczone mniejsze tarcze aluminiowe do których będę mógł mocować plastikowe krążki żeby wycinać z nich jeszcze mniejsze krążki :D . Takie coś kombinuję po prostu i gdy silnik będzie miał regulację obrotów, to idealnie nada się do tego. :D

Stanislaw1954 dziękuję jeszcze raz za pomoc .

Może ktoś podpowie jeszcze jaki falownik konkretnie , żeby najtaniej było , ale i żeby dobrze było. :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zmniejszenie obrotów szlifierki stołowej o mocy 700 W i prędkości 2950 obr/min, bez utraty mocy. W odpowiedziach podkreślono, że stosowanie ściemniaczy do silników indukcyjnych może prowadzić do przegrzewania się uzwojeń, co jest niebezpieczne. Zamiast tego, zaleca się użycie falownika, który pozwala na regulację obrotów bez obniżania mocy. Użytkownik pyta o konkretne modele falowników oraz ich parametry, aby zmieścić się w budżecie około 300 zł. W dyskusji poruszono również kwestie związane z zastosowaniem szlifierki oraz różne opinie na temat optymalnych obrotów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA