logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór płyty głównej AM3 z 3 x PCI dla Phenom XII 555 BE i odblokowaniem rdzeni

nyquist 09 Mar 2011 00:05 3401 22
REKLAMA
  • #1 9253198
    nyquist
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Witam.
    Potrzebuję płytę pod Phenom XII 555 BE, oczywiście umożliwiającą odblokowanie rdzeni ;) ale równie ważnym warunkiem jest posiadanie przynajmniej 3 złączy PCI.
    Moje typy to Gigabyte GA-770TA-UD3 oraz Asus M4A77T.
    Z tego co widzę, to pierwszą z nich coraz trudniej dostać, a szkoda, bo jest bardziej "wypasiona" od Asusa. Z kolei jej popularna siostra GA-MA770TA-UD3, która na pierwszy rzut oka mogłaby ją zastąpić (trochę trwało zanim się zorientowałem, że to dwie różne płyty) ma tylko jedno złącze PCI, więc niestety nie wchodzi w grę :-(
    Typowałem na podstawie znalezionych info w sieci, m.in. testu http://pclab.pl/art41221.html.
    Przyznam, że nie jestem na bieżąco w temacie i przesiedziałem dopiero 2 wieczory nad rozpoznaniem sytuacji płyt, dlatego będę wdzięczny za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 9253513
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    AsRock M3A770DE lub droższa AsRock As770 Extreme3 (USB3, SATA3).

Najlepszy będzie ten Gigabyte.
  • #3 9253554
    nyquist
    Poziom 26  
    Dzięki za odpowiedź.
    Tego Asrock-a również namierzyłem wczesniej, ale przyznam, że pochodzę z pokolenia, które w swoim czasie nacięło się m.in. na firmę Asrock i gdzieś głęboko w mózgu zapisała się podświadoma niechęć do tej marki (być może obecnie niesłuszna) ;)
    Czyli jednak Gigabyte.
  • #4 9253592
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    Ja również jakoś podświadomie uważam, że ASRock produkuje najgorsze i najtańsze płyty główne - pomimo tego że miałem tylko 1 sztukę, tylko chwilowo. Po przelutowaniu kondensatorów była sprawna (jakis starszy model, na socket A, ze zintegrowaną grafiką)

Jednak ostatnio nie słyszałem żadnej negatywnej opinii, a wręcz przeciwnie - niektórzy twierdzą że ten nowe (tj. powiedzmy podstawka AM3) są nawet lepsze od ASUSA :) A patrząc na cena/jakość wypadają chyba najlepiej.
  • REKLAMA
  • #5 9253735
    nyquist
    Poziom 26  
    Zastanawiam się jeszcze nad młodszą siostrą mojego typu - płycie Gigabyte GA-880GA-UD3H.
    Na plus (dla mnie, bo nie gram) jest oszczędność w postaci zintegrowanej VGA. Zatem ogólny koszt byłby nawet mniejszy w porównaniu z poprzednią płytą.
    Miał ktoś może styczność z powyższym modelem, żeby coś o nim powiedzieć, jak się sprawuje, jak wypada w testach? W sieci na razie o niej malutko.
    ---
    Poczytalem właśnie trochę o GA-880GA-UD3H w sieci i okazuje się, że płytka niestety potrafi zaskoczyć problemami ze stabilnością :(
    Jak ktoś posiada tę płytę lub miał z nią styczność, będę bardzo wdzięczny za wszelkie info.
  • #6 9255012
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 9255082
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    Co do obaw o jakość ASRocka to owszem, parę lat temu robili buble, ale to się diametralnie już mieniło.
    Mam ich płytę jak widać, za taką cenę nie można sobie wymarzyć więcej.
    Odblokowywanie rdzeni robi się samo, tutaj więcej zależy od procesora niż od płyty głównej.
    W poprzedniej generacji (od SB710) trzeba było ręcznie kombinować z parametrami ACC, teraz jest to realizowane sprzętowo (u ASRocka to się nazywa UCC).
  • #8 9255417
    nyquist
    Poziom 26  
    Hmm.. poczytałem więcej o ASROCK 880G EXTREME3 i przyznam że po tym co przeczytałem i po waszych wypowiedziach zaczynam powoli zmieniać zdanie co do firmy :-)
    Podczas poszukiwań info o tej płycie, moją uwagę przyciągnął natomiast jeszcze ASUS M4A88TD-V EVO/USB3, który możliwościami jest chyba bardzo zbliżony do tego Asrock-a. Mobo jest ciut droższe, ale plusem jest 3 letnia gwarancja (Asrock daje tylko 2 lata), więc może tu warto dopłacić. Czy nie warto wydawać tych dodatkowych 35 zł? Co o tym myślicie?
  • #9 9255628
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 9255855
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    Znowu muszę wtrącić swoje 3 grosze ;) x4 ogranicza kartę o jakieś 5-8% i to przy założeniu że jest to 5870/6870 lub gtx 470 i mocniejsze, jak podane w tym teście. Autor chyba nie zamierza kupować nawet jednej takiej karty, a co dopiero dwóch. x4 nie ograniczy w znacznym stopniu nawet hd 4890 lub gf gtx 260/275. Mówię bzdury? Proszę bardzo:
    http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/HD_5870_PCI-Express_Scaling/
    Niemniej jednak Asrock 870 extreme to dobry wybór, przy założeniu, że zintegrowana grafika nie jest koniecznością.
  • #11 9256025
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 9256352
    wlw_wl
    Poziom 38  
    nyquist, wiedz jeszcze, że ASRock to ta sama firma co ASUS.
    W skrócie można to ująć tak, że płyty ASRock to taki ASUS OEM, pozbawiony pierdół i nadmiaru dodatków.
    Ja uznałem, że jak kupuję płytę, to chcę zapłacić za płytę, a nie za zbędne dodatki, dlatego kupiłem ASRocka i była to bardzo dobra decyzja.
  • #13 9256843
    nyquist
    Poziom 26  
    Dziękuję za wszystkie wypowiedzi.
    Cytat:
    wiedz jeszcze, że ASRock to ta sama firma co ASUS

Przyznam, że o tym nie wiedziałem, ale zgodnie z przysłowiem człowiek uczy się przez całe życie... i głupi umiera ;) A tak na poważnie to po waszych wypowiedziach jestem skłonny dać szansę Asrock-owi.

Oczywiście jeżeli ktoś chciałby się jeszcze wypowiedzieć, to proszę, wszelkie uwagi są dla mnie cenne. Szczegolnie proszę osoby posiadające obie płyty (ASROCK 880G EXTREME3 i ASUS M4A88TD-V EVO/USB3, bo chyba ostatecznie pomiędzy nimi będę wybierał) o info jak się sprawują na placu boju, czy nie ma i nie było z nimi problemów, jak jest ze stabilnością pracy, w szczególności w przypadku korzystania ze zintegrowanej VGA?

wlw_wl, rozumiem, że masz powyższą płytę? Możesz rzec coś więcej o kulturze jej pracy?
  • #14 9257102
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Mam 870 Exteme3.
    Płyta typu fire&forget, złożyłem komputer i działa wszystko od pierwszego strzału.
    Przy jednym z pierwszych uruchomień dla hecy wcisnąłem X (włączenie UCC) i z dwóch rdzeni 3.1GHz zrobiły mi się cztery rdzenie 3.5GHz.
    Dostałem ją od razu z najnowszym dostępnym BIOSem (poprzednia Gigabyte przyszła ze starym i trzeba było ręcznie aktualizować).
    Sama płyta dobrze rozplanowana.
    Pamięci ustawiła automatycznie jak należy - timingi i napięcie niestandardowe poprawnie rozpoznane.

Co do supportu, pisałem do ASRocka, że ściągnięty od nich sterownik do USB3 wywala mi system po SP1. Po jakimś czasie dostałem odpowiedź od przedstawiciela-serwisanta-testera z Holandii, że złożył taki komputer jak mój i nie miał problemu, opisał mi całą procedurę testową jaką wykonywał, krok po kroku na różne sposoby. Przepraszał mnie jeszcze, że nie miał takiego procesora jak mój, więc użył bodaj Phenoma II x4 955.
    Tak więc na obsługę klienta ja nie narzekam :)

Nie sprawdzałem jeszcze na ile ją stać pod względem podkręcania procesora.
    Pamięci bez słowa chodzą na 1800MHz CL8.
    Procesor chodził na 3,75GHz, dalej nie testowałem. Nie wiem, czy pójdzie wyżej, niż na Gigabycie, tam chodził na 3,9GHz. Nie sądzę, żeby ta płyta go ograniczała, ogranicza mnie natomiast jego boxowe chłodzenie, stąd brak dalszych testów na razie.

Jedyny jak dla mnie minus to kątowe gniazda SATA na płycie głównej, akurat w mojej konfiguracji dysków i obudowie to bardziej przeszkadza niż pomaga.
    W zestawie dostałem 4 czarne kable SATA, w tym dwa kątowe. Na akcesoriach więc nie oszczędzają do bólu.
    Zależnie od posiadanej karty graficznej, usytuowanie złącza audio panelu przedniego może być kłopotliwe, ale to taka jednorazowa niewielka bolączka. Jak weźmiesz 880 i będziesz korzystał ze zintegrowanej to nie ma kwestii.

100% kondensatorów polimerowych - np. u Gigabyte'a to jest tylko w wyższych modelach (UD5H i chyba UD3H). Chłodzenie sekcji zasilania CPU - u innych producentów dostaniesz w droższych modelach tylko.
    Podczas składania komputera i manipulacji ze sprzętem przydaje się wbudowany podwójny wyświetlacz LED, informujący o aktualnym checkpoincie POSTa.

Poza drobnymi różnicami (inna k. dźwiękowa, więcej PCI-E i oczywiście zint. karta graf.), 880G wygląda tak samo jak moja 870.

Z ręką na sercu, nie mam powodu, żeby nie polecić ASRocka.
  • REKLAMA
  • #15 9258772
    rafal_rx
    Poziom 25  
    Ocena: 107
    wlw_wl napisał:
    100% kondensatorów polimerowych - np. u Gigabyte'a to jest tylko w wyższych modelach (UD5H i chyba UD3H). Chłodzenie sekcji zasilania CPU - u innych producentów dostaniesz w droższych modelach tylko.

W tańszych Gigabyte'ach są wszystkie polimerowe. Szczególnie w 880GM-UD2H. Zwróćcie uwagę, że mobo tego producenta występują w różnych wersjach (rewizjach), niektóre już w piątych z kolei. Potwierdzam, że jeśli odblokuje się rdzenie, zrobi OC, to doskwiera brak chłodzenia na sekcji zasilania.
  • #16 9262950
    nyquist
    Poziom 26  
    Cytat:
    Potwierdzam, że jeśli odblokuje się rdzenie, zrobi OC, to doskwiera brak chłodzenia na sekcji zasilania.

rafal_rx, posiadasz może tego Gigabyte? Czy brak chłodzenia powoduje, że mobo przy oc robi się niestabilne? Czy chodzi tylko o wzrost temperatury? Mógłbyś coś więcej na jej temat?

Pytam, ponieważ okazało się, że wcześniejszy powód odrzucenia przeze mnie Gigabyte GA-880GA-UD3H okazał się wcale nie taki oczywisty (przypadki niestabilności wynikają z braku poprawnej współpracy z niektórymi modelami pamięci ram, a więc najprawdopodobniej dotyczy to wszystkich płyt na chipsecie 880G, co potwierdza opisany w sieci podobny przypadek Asus-a), tak więc płyta wraca u mnie do łask i w dalszym ciągu biore ją pod uwagę.

Tak więc moje typy to:
    1. ASROCK 880G EXTREME3 - najtańszy (+), gwarancja 2 lata (-)
    2. ASUS M4A88TD-V EVO/USB3 - najdroższy (-), gwarancja 3 lata (+)
    3. Gigabyte GA-880GA-UD3H - cena pomiędzy 1 i 2, gwarancja 3 lata (+), brak chłodzenie sekcji zasilania (-).
    ---
    Przed zakupem chciałbym rozważyć wszystkie "za i przeciw", dlatego tak marudzę. W końcu zestaw będzie trochę kosztował i ma posłużyć przez parę lat.
    Dlatego jeżeli ktoś chciałby się jeszcze wypowiedzieć w temacie, to zapraszam.
  • #17 9263153
    Kosa1337
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    Jesteś szczęśliwym posiadaczem odblokowanego phenoma 555 be? Jakie będzie przeznaczenie tego komputera? Wątpie, że procesor będzie pracował cały czas na 100% swojej mocy więc chłodzenie raczej nie jest dużym atutem.

Jeśli chodzi o płyty główne to nie mogę jedynie powiedzieć, że wszystkie są dobre ale nic więcej nie powiem bo ich nie posiadam. Procesor 555be ma chłodzenie jak athlon więc po odblokowaniu musi mieć zmienione chłodzenie, wiem bo taki właśnie posiadam. Moim zdaniem przekonał bym sie do wypowiedzi wlw_wl bo to na prawde dobra płyta, bez zbędnych dodatków a 2 lata gwar. to i tak sporo czasu. Za zaoszczędzone pieniądze proponuje kupić jakiś dobre chłodzenie.
  • #18 9263289
    nyquist
    Poziom 26  
    Cytat:
    Jesteś szczęśliwym posiadaczem odblokowanego phenoma 555 be? Jakie będzie przeznaczenie tego komputera? Wątpie, że procesor będzie pracował cały czas na 100% swojej mocy więc chłodzenie raczej nie jest dużym atutem.

Dopiero zamierzam zostać jego posiadaczem ;) po zakupie razem z płytą. Procesor na pewno nie będzie przez cały czas wykorzystywany w 100%, ale też nie będzie miał lekko. Sprzęt będzie pracował m.in. jako wirtualne studio (środowisko VST + instrumenty, efekty itd.), a tutaj zapotrzebowanie na moc obliczeniową i pamięć ram zależy praktycznie wyłącznie od inwencji użytkownika (od liczby uruchomionych jednocześnie wtyczek).
  • #19 9263310
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Chyba najbardziej podatnym na awarie elementem płyt głównych są kondensatory elektrolityczne.
    Tutaj mamy kondensatory stałe polimerowe, których MTBF jest na poziomie 50,000 godzin, czyli grubo ponad 5 lat ciągłej pracy.
    Jeszcze mogą się utlenić bezołowiowe kulki w układach BGA, o ile takie są na płycie. Ale tutaj ciężko ocenić kiedy i czy to się stanie.
    Zmierzam do tego, że ja osobiście bym się nie przejmował gwarancją dwuletnią zamiast trzyletnią.

Co do chłodzenia CPU, o ile boxowe z PIIx2 jako-tako starcza na x3, to na x4 to już tragedia.

Jeśli zaś chodzi o chłodzenie sekcji zasilania CPU, to można spokojnie obyć się bez tego, ale wiadomo, że w im wyższej temperaturze pracują elementy, tym krótsza ich żywotność.

Tym niemniej, wybór żadnej z tych płyt nie będzie pudłem.
  • #20 9263435
    rafal_rx
    Poziom 25  
    nyquist napisał:
    rafal_rx, posiadasz może tego Gigabyte? Czy brak chłodzenia powoduje, że mobo przy oc robi się niestabilne? Czy chodzi tylko o wzrost temperatury? Mógłbyś coś więcej na jej temat?

Posiadam taką płytę. Do tego Phenom x2 555, który jest odblokowany do 4. Do tego 2x2GB Goodram 1333MHz CL9. Więc w zamyśle i w realizacji miał to być tani sprzęt, OC nie był absolutnie priorytetem. Założyłem, że jeśli zachcę USB3, to dołożę je na karcie PCI-E x1. Oraz, że musi mieć 4 gniazda RAM.

Poza odblokowaniem rdzeni, naprawdę nie robiłem innego OC. Z wyjątkiem takim, że uruchomiłem EasyTune i podniosłem mnożnik nawet do 20 i włączyłem HyperPI, po dwa, trzy razy z rzędu na najdłuższe obliczenie. Niestabilności nie stwierdzam, temperatury w normie.

Natomiast raz użyłem w EasyTune opcji, która sama ma znaleźć najlepsze parametry OC. Nie wiem, jaki jest jej algorytm, ale podnosi f magistrali, a dopiero potem mnożnik i zapewne jeszcze napięcia. Mimo dość przewiewnej obudowy, jaką jest Cooler Master Elite 430 i zamontowanego pionowo Cooler Master TX3 (a na max obrotach on robi prawdziwy huragan) w trakcie działania tej funkcji, zauważyłem, że boczna prawa zdejmowalna ściana obudowy jest ciepła. Jeśli więc temp. CPU jest w granicach 50°C i góra obudowy od niej jest chłodniejsza, to musiała się rozgrzać od właśnie zasilania CPU na płycie. Na koniec okazało się, że ta funkcja z nieznanego powodu nic mi nie zmieniła w BIOS. Więcej nie próbowałem, bo nie mam takiej potrzeby.

Nie stwierdzam żadnych problemów z tą płytą.
    Wystąpił za to jeden problem z HDD SATA 3Gb/s z Win7 i to nie od razu, zapewne po jakieś aktualizacji sterowników od ATI. Miałem dwa HDD, oba WD, nowszy AAKS i starszy JS. Ten JS dostawał sygnał reset i system czekał nawet pół minuty na odpowiedź. Musiałem go podłączyć do gniazda 4 ustawionego nie jako AHCI, tylko Native IDE i problem zniknął. W tej chwili wymieniłem ten HDD na inny, dużo nowszy Seagate 2,5 cala. I dobrze, bo jest dużo cichszy.

Natomiast zauważam, że elementy na niej są dość ciasno rozmieszczone, a dotyczy to:
    - gniazda SATA, które mogą być zasłonięte przez większą kartę (nie pamiętam w tej chwili, czy PCI, czy PCI-E)
    - radiator czipsetu 880G jest b. blisko slotu PCI-E x1
    - w/w grzeje się, wymiana na inny większy może utrudnić wykorzystanie slotu
    - w/w radiator pewnie w zamyśle miał być chłodzony powietrzem z chłodzenia CPU, po wymianie z boksowego na inne tak nie jest
    - radiatory na 880G jak i na SB710 mogłyby być mniej efekciarskie, a prostsze i pewnie wydajniejsze
    - zamiast krzykliwego Turbo 3G można było stworzyć coś wyższego o większej powierzchni czynnej.

Jednakże przeglądając recenzje i obrazki innych mobo stwierdzam, że większość produktów AM3 i z czipsetami ATI ma identyczne ograniczenia. Można również zastosować chłodzenie procesora z wentylatorem umieszczonym nie prostopadle, lecz równolegle do płyty tak, aby powietrze z niego wydmuchiwane omywało radiator 880G, pamięci i sekcję zasilania.

Wniosek: jeśli potrzebujemy mobo do porządnego OC, to należy dopłacić do dobrego chłodzenia sekcji zasilania i czipsetu. W innym przypadku nie ma sensu.

Chętnie bym wymienił radiator na 880G, tylko nie wiem na co :cry: bo nie lubię, jak coś ma 50-60°C :D

To tylko moja opinia.
  • #21 9263448
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Nie zwróciłem nawet uwagi, to ma SB710?
    Jednak ogólnie zaliczyłbym to na minus i szukał 880G sparowanego z SB850.
  • #22 9263449
    rafal_rx
    Poziom 25  
    Kosa1337 napisał:
    Procesor 555be ma chłodzenie jak athlon więc po odblokowaniu musi mieć zmienione chłodzenie, wiem bo taki właśnie posiadam.

Najprostszym i najtańszym rozwiązaniem jest zakup na znanym polskim portalu aukcyjnym chłodzenia boksowego od Phenoma x6, takiego z rurkami i ew. wymiana wentylatora na coś normalniejszego :D

Dodano po 6 [minuty]:

wlw_wl napisał:

Zyskuje się SATA 6Gb/s, PCI-E x4 i USB3.0 za kilkadziesiąt złotych.
    A może od razu 890G + SB850 (full)ATX?
  • #23 9263548
    nyquist
    Poziom 26  
    rafal_rx, dziękuję za odpowiedź.
    Cytat:
    Nie zwróciłem nawet uwagi, to ma SB710?

Jeżeli od początku dobrze rozumiem, to kolega rafal_rx ma na myśli posiadaną przez siebie płytę, czyli Gigabyte 880GM-UD2H.
    Ja natomiast myślę o modelu Gigabyte GA-880GA-UD3H, opartej właśnie o sparowane 880G i SB850.

Jeśli chodzi o potrzebę wymiany systemu chłodzenia cpu, to myślę, że tutaj nie ma obaw, nad temperaturą wszystkich 4 rdzeni ma czuwać Scythe Ninja.

Cytat:
    Tym niemniej, wybór żadnej z tych płyt nie będzie pudłem.

Tak też udało mi się wywnioskować na podstawie wszystkich wypowiedzi. To w sumie może dobrze, że żadna z płyt nie jest "najlepsza" ani "najgorsza", bo wówczas użytkownik z czystym sumieniem może dokonać wyboru zgodnie z wewnętrznymi przemyśleniami i upodobaniami i nie zrobi błędu ;)

Nie określam się na obecną chwilę co do wybranej płyty, ponieważ zamierzam się jeszcze spokojnie z tym przespać. Oczywiście dam znać o swoim wyborze :)

---
    Zgodnie z tym co napisałem wcześniej przespałem się z tematem i... przyśniła mi się płyta Asus M4A88T-V EVO/USB3, czyli Asus M4A88TD-V EVO/USB3 bez literki "D". Od jej bardziej "wypasionej" siostry odróżnia ją jedynie:
    - nieco zubożona sekcja zasilania procesora (chociaż oba modele mają w opisie "AMD 140W CPU Support", więc myślę, że przy planowanym przeze mnie cpu nie ma to znaczenia),
    - SB710 pociągający za sobą brak SATA 6Gb/s (czyli technologii, kórej w najbliższym czasie napewno nie wykorzystam),
    Poza różnicami wymienionymi wyżej, płyta to praktycznie klon Asus M4A88TD-V EVO/USB3, łącznie z USB3. O wyborze zadecydowały dodatkowo:
    - 3 letni okres gwarancji,
    - cena, średnio niższa o 50 zł od ceny Asus M4A88TD-V EVO/USB3.

Ps. Pieniądze jeszcze na razie w kieszeni, więc jeżeli ktoś chciałby coś doradzić, to zapraszam.

---------------------------------------------------------------------------

Było kilka wieczorów przemyśleń, podczas których na jednej szali wagi leżała niższa cena wersji bez literki "D", a na drugiej mocniejsza sekcja zasilania CPU wersji droższej... Przeważyło drugie i dokonałem zakupu płyty Asus M4A88TD-V EVO/USB3.
    Dziękuję wszystkim za pomoc i zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje płyty głównej AM3 dla procesora Phenom XII 555 BE, z możliwością odblokowania rdzeni oraz co najmniej trzema złączami PCI. Wśród rozważanych modeli znajdują się Gigabyte GA-770TA-UD3 oraz Asus M4A77T, z uwagą na trudności w dostępności pierwszej. Użytkownicy forum sugerują również modele AsRock M3A770DE, AsRock 880G Extreme3 oraz Gigabyte GA-880GA-UD3H, podkreślając różnice w jakości i stabilności. Wiele osób wyraża wątpliwości co do marki AsRock, jednak niektórzy zauważają poprawę jakości ich produktów. Dyskusja obejmuje również kwestie związane z chłodzeniem, stabilnością oraz gwarancją, co wpływa na ostateczny wybór płyty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA