nyquist napisał: rafal_rx, posiadasz może tego Gigabyte? Czy brak chłodzenia powoduje, że mobo przy oc robi się niestabilne? Czy chodzi tylko o wzrost temperatury? Mógłbyś coś więcej na jej temat?
Posiadam taką płytę. Do tego Phenom x2 555, który jest odblokowany do 4. Do tego 2x2GB Goodram 1333MHz CL9. Więc w zamyśle i w realizacji miał to być tani sprzęt, OC nie był absolutnie priorytetem. Założyłem, że jeśli zachcę USB3, to dołożę je na karcie PCI-E x1. Oraz, że musi mieć 4 gniazda RAM.
Poza odblokowaniem rdzeni, naprawdę nie robiłem innego OC. Z wyjątkiem takim, że uruchomiłem EasyTune i podniosłem mnożnik nawet do 20 i włączyłem HyperPI, po dwa, trzy razy z rzędu na najdłuższe obliczenie. Niestabilności nie stwierdzam, temperatury w normie.
Natomiast raz użyłem w EasyTune opcji, która sama ma znaleźć najlepsze parametry OC. Nie wiem, jaki jest jej algorytm, ale podnosi f magistrali, a dopiero potem mnożnik i zapewne jeszcze napięcia. Mimo dość przewiewnej obudowy, jaką jest Cooler Master Elite 430 i zamontowanego pionowo Cooler Master TX3 (a na max obrotach on robi prawdziwy huragan) w trakcie działania tej funkcji, zauważyłem, że boczna prawa zdejmowalna ściana obudowy jest ciepła. Jeśli więc temp. CPU jest w granicach 50°C i góra obudowy od niej jest chłodniejsza, to musiała się rozgrzać od właśnie zasilania CPU na płycie. Na koniec okazało się, że ta funkcja z nieznanego powodu nic mi nie zmieniła w BIOS. Więcej nie próbowałem, bo nie mam takiej potrzeby.
Nie stwierdzam żadnych problemów z tą płytą.
Wystąpił za to jeden problem z HDD SATA 3Gb/s z Win7 i to nie od razu, zapewne po jakieś aktualizacji sterowników od ATI. Miałem dwa HDD, oba WD, nowszy AAKS i starszy JS. Ten JS dostawał sygnał reset i system czekał nawet pół minuty na odpowiedź. Musiałem go podłączyć do gniazda 4 ustawionego nie jako AHCI, tylko Native IDE i problem zniknął. W tej chwili wymieniłem ten HDD na inny, dużo nowszy Seagate 2,5 cala. I dobrze, bo jest dużo cichszy.
Natomiast zauważam, że elementy na niej są dość ciasno rozmieszczone, a dotyczy to:
- gniazda SATA, które mogą być zasłonięte przez większą kartę (nie pamiętam w tej chwili, czy PCI, czy PCI-E)
- radiator czipsetu 880G jest b. blisko slotu PCI-E x1
- w/w grzeje się, wymiana na inny większy może utrudnić wykorzystanie slotu
- w/w radiator pewnie w zamyśle miał być chłodzony powietrzem z chłodzenia CPU, po wymianie z boksowego na inne tak nie jest
- radiatory na 880G jak i na SB710 mogłyby być mniej efekciarskie, a prostsze i pewnie wydajniejsze
- zamiast krzykliwego Turbo 3G można było stworzyć coś wyższego o większej powierzchni czynnej.
Jednakże przeglądając recenzje i obrazki innych mobo stwierdzam, że większość produktów AM3 i z czipsetami ATI ma identyczne ograniczenia. Można również zastosować chłodzenie procesora z wentylatorem umieszczonym nie prostopadle, lecz równolegle do płyty tak, aby powietrze z niego wydmuchiwane omywało radiator 880G, pamięci i sekcję zasilania.
Wniosek: jeśli potrzebujemy mobo do porządnego OC, to należy dopłacić do dobrego chłodzenia sekcji zasilania i czipsetu. W innym przypadku nie ma sensu.
Chętnie bym wymienił radiator na 880G, tylko nie wiem na co

bo nie lubię, jak coś ma 50-60°C
To tylko moja opinia.