logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moduł CI CAM CONAX do TV z dekoderem DVB-T w Vectra - jak ominąć parowanie?

gse 09 Mar 2011 10:07 11118 7
REKLAMA
  • #1 9253792
    gse
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam

Powszechnie wiadomo że niektóre kablówki parują karty dostępowe ze swoimi dekoderami
    U mnie jest podobnie. Posiadam Vectre która właśnie tak robi.
    Posiadam TV z wbudowywać dekoderem DVB-T dlatego chciałem wykorzystać ten potencjał i ominąć dekoder, jednakże z powodu który umieściłem wyżej jest to praktycznie nie możliwe.

Karta jest sparowana tzn że karta dostępowa jest przypisana do jakiegoś numeru dekodera (tutaj zaistniało pytanie jakiego?)
    a zatem mam pytanie czy istnieje jakiś moduł CI CAM CONAX w którym można by zaprogramować ten sam numer który widnieje na dekoderze

Gdyby taka moduł istniał wtedy mógłby przedstawiać się jako oryginalny dekoder
    a wiec problem z parowaniem przestał by istnieć

Podobna sytuacja była kiedyś z niektórymi providerami internetu (providerzy dawali łącze ale dla danego adresu MAC później wyszły routery z możliwością zamiany tego adresu)

Jeżeli ktoś ma jakichś wiedzę na ten temat to zapraszam do negocjacji
  • REKLAMA
  • #2 9254047
    p3st
    Poziom 24  
    Ocena: 66
    DVB-T to obsługa cyfrowej telewizji naziemnej, do cyfrowej telewizji kablowej służy DVB-C.
    Parowania w żaden sposób nie obejdziesz.

Jeśli chcesz aby obsługą kablówki zajął się telewizor, to musi on posiadać tuner DVB-C oraz gniazdo CI. Kolejna sprawa - czy operator oferuje moduły CA, które można umieścić w złączu CI.
  • REKLAMA
  • #3 9254286
    gse
    Poziom 12  
    Moja pomyłka - chodziło mi DVB-C
    Telewizor posiada DVB-C i gniazdo CI
    Operator nie oferuje żadnych modułów tylko dekodery które są sparowane z kartami

Parowanie jest to tylko "przypisanie karty do dekodera" więc gdyby wiadomo na jakich zasadach odbywa się to wtedy myślę że da się to obejść
  • #4 9254334
    p3st
    Poziom 24  
    Ocena: 66
    Myśleć możesz sobie co chcesz ale fakt jest taki, że parowania nie obejdziesz.
  • #5 9254657
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 9258933
    gse
    Poziom 12  
    Pytanie czy takie informacje naruszają prawo?

Myślę że same informacje prawa nie naruszają, gdyż są umieszczane wyłącznie w celach edukacyjnych.

Być może gdy będą one ogólnodostępne operatorzy kablówek przestaną parować karty i pozwolą użytkownikom wybrać dekoder który np jest dużo lepszej jakości niż te które dają w zestawie. Uzyskując w ten sposób obraz znacznie lepszej jakości.
  • REKLAMA
  • #7 9258984
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    gse napisał:
    Pytanie czy takie informacje naruszają prawo?

Myślę że same informacje prawa nie naruszają, gdyż są umieszczane wyłącznie w celach edukacyjnych.

Za mało wiesz na ten temat.
    Podstawowe informacje otrzymałeś.
  • #8 10279059
    coverek
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Na jakiej zasadzie działa parowanie kart z dekoderem?
    Czy karta jest przypisana no S/N dekodera? Czy jakoś inaczej?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik porusza problem parowania kart dostępowych z dekoderami w sieci kablowej Vectra, co uniemożliwia wykorzystanie wbudowanego tunera DVB-C w telewizorze. Istnieje potrzeba znalezienia modułu CI CAM CONAX, który mógłby zarejestrować ten sam numer dekodera, aby ominąć parowanie. Odpowiedzi wskazują, że parowanie jest przypisaniem karty do dekodera, a operator nie oferuje modułów CA, co ogranicza możliwości użytkowników. Dyskusja dotyczy również potencjalnych naruszeń prawa związanych z udostępnianiem informacji na temat parowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA