logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak aktywować mapy na TomTom XL bez kodu produktu?

sylwekamd 12 Mar 2011 17:23 8437 12
REKLAMA
  • #1 9267980
    sylwekamd
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam otóż mam taki problem przeinstalowywałem nawigacje razem z mapami,i teraz jak włączam to pisze mi żebym z aktywował Mapę lecz nie mogę znaleźć nigdzie kodu urządzenia który jest potrzebny do aktywacji Mapy.

Proszę pomóżcie mam nagły wyjazd
  • REKLAMA
  • #2 9268294
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Sciagasz z urzadzenia plik ttgo.bif, otwierasz w notatniku i zczytujesz DeviceUniqueID= xxxx xxxx :)
  • #3 9269427
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Przy instalacji przez TT Home takie cyrki nie mają miejsca.
    Mapę kupiłeś czy ukradłeś ?
  • #4 9269706
    Pontikos
    Poziom 39  
    Marku - nie posadzajmy kogos o cos zlego, nie majac na to dowodow - to zle wyglada (dla wizerunku Forum), IMHO :)

Mysle ze Kolega mogl kupic takowa legalna mape na oficjalnej karcie SD (a dogral Navcore) - sadze ze wymaga ona wlasnie podania deviceID do aktywowania mapy - chociaz moge sie mylic.

Naturalnie na tym Forum absolutnie nie pomagamy w generowaniu kluczy do kradzionych map lub podobnych pirackich zabawach!!!
  • REKLAMA
  • #5 9270449
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Cytat:
    Marku - nie posadzajmy kogos o cos zlego, nie majac na to dowodow

Zadałem pytanie, to nie jest stwierdzenie.
  • #6 9286895
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2806
    Pontikos napisał:
    ...
    Naturalnie na tym Forum absolutnie nie pomagamy w generowaniu kluczy do kradzionych map lub podobnych pirackich zabawach!!!

To w takim razie po co podajesz, gdzie jest numer ?
    Przy używaniu legalnych map, TomtomHome sam znajdzie numer, a piratów odsyłamy na inne fora.
  • #7 9291268
    Pontikos
    Poziom 39  
    Informacja gdzie znajduje sie ID urzadzenia NIE JEST ani nielegalna, ani tajna. Dopiero niewlasciwe uzycie MOZE (lecz nie MUSI) byc nielegalne.
    A za to nikt z nas nie odpowiada, tak jak np. producent sznurka do snopowiazalek nie odpowiada, gdy sie ktos na nim obwiesi.
    I po raz kolejny zwroce na to uwage, gdybys nie zauwazyl - kolega pytajacy NIE PODAL, ze uzywa TT-home. Zasugerowalem wiec poprzez zrozumienie tematu, ze zakupil mape na karcie SD (oryginalna) - a ta o numer pyta - czy sie myle?
  • REKLAMA
  • #8 9291575
    Freddy
    Poziom 43  
    Pontikos napisał:
    Marku - nie posadzajmy kogos o cos zlego, nie majac na to dowodow - to zle wyglada (dla wizerunku Forum), IMHO :)

Mysle ze Kolega mogl kupic takowa legalna mape na oficjalnej karcie SD (a dogral Navcore) - sadze ze wymaga ona wlasnie podania deviceID do aktywowania mapy - chociaz moge sie mylic.

Nie kombinuj teraz. Jeśli ktoś posiada mapę zarejestrowaną, a zmieni Navcore na nowsze, to nikt nie żąda numerów, gdyż właściwe pliki są już na swoim miejscu.
    Jeśli kolega ma oryginalną mapę, nie jest mu do niczego potrzebny kod urządzenia. Obojętne jest, czy ta mapa jest na oryginalnej karcie SD, czy też na urządzeniu.
  • REKLAMA
  • #9 9291697
    Pontikos
    Poziom 39  
    Nie kombinuje - staram sie wylacznie uzupelnic swoja i Forumowiczow za razem, wiedze.
    A pragne zapytac o to osoby w tym temacie najbardziej kompetentne i obyte praktycznie.

1. Navcore mozna zainstalowac tylko (?) przez TTHome - w tym wypadku ttgo.bif (plik jest, jak piszesz) ma juz numer ID urzadzenia, czy powstaje on w momencie pierwszego rebootu dopiero? (wtedy moze sie pojawic pytanie o ID, jak mysle! - niezgodnosc braku deviceID z MapDeviceID)

2. czy oryginalna mapa TTToma, zakupiona na oryginalnej karcie SD posiada juz plik _nazwamapy.meta.dct z zakompilowanym (w momencie platnosci) ID urzadzenia do ktorego ja nabylismy?

3. czy wspomniany plik powstaje na karcie dopiero w momencie legalnego aktywowania takowej mapy na danym egzemplazu?

4. Jesli musimy taka mape aktywowac na swoim i jedynym urzadzeniu, czy w tym procesie nie pojawia sie ID urzadzenia w dialogu z Userem?

Zakladam tu, ze pyt. 2-4 dotycza sytuacji, gdy Uzytkownik nie posiada komputera z TThome.
  • #10 9291770
    Freddy
    Poziom 43  
    Od dość dawna nie są już produkowane karty z kluczem. Wszystko jest załatwiane poprzez TomtomHome, które czyta sobie ID urządzenia, ważność map i wszystkie potrzebne informacje.
    Pontikos, ty prowadzisz serwis GPS, więc dlaczego pytasz o takie rzeczy ?
    Poza tym wszystkie te informacje zawarte są dla zarejestrowanych użytkowników na stronie producenta !
  • #12 9292036
    Freddy
    Poziom 43  
    Przecież już odpowiedziałem na pytanie, nie wiem w czym masz problem ?
  • #13 9292484
    Pontikos
    Poziom 39  
    Dziekuje Kolego za udzielenie odpowiedzi. Dla mnie nie jest jednak ona PELNA i nie wyczerpuje tematu, ktory rozwinalem. Poza tym, mapy na kartach sa NADAL w ofercie, wiec pytanie pozostaje aktualne.

Poza tym, zapewne wiele osob chcialo by znac zasady zakupu i licencjonowania map PRZED zakupem urzadzenia i jego zarejestrowaniem - warunkowanie tak istotnych informacji (jak sugerujesz - dostepnych tylko po zarejestrowaniu zakupionego urzadzenia) jest nie fair wobec potencjalnych Klientow.

Czekamy wiec, w celu dalszego poszerzenia wiedzy (do tego sluzy Forum, IMHO) nadal na KONKRETNA i w pelni merytoryczna odpowiedz w temacie ktory rozwinalem w konkretnych podpunktach.

Zapraszam Kolegow do wymiany posiadanych informacji :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z aktywacją map na nawigacji TomTom XL po reinstalacji oprogramowania i map. W odpowiedziach zasugerowano, aby pobrał plik ttgo.bif z urządzenia, który zawiera unikalny identyfikator urządzenia (DeviceUniqueID). Wskazano również, że przy użyciu TomTom Home, proces aktywacji powinien być automatyczny, a kod urządzenia nie jest wymagany, jeśli mapa jest oryginalna. Dyskusja porusza również kwestie legalności map oraz zasady ich aktywacji, podkreślając, że nie należy wspierać piractwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA