logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie wymiary skrzyni basowej dla głośnika 30 cm, 45 l, 60 W nominal, 400 W max?

28 Paź 2004 18:42 3367 11
REKLAMA
  • #1 944267
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 945178
    J. S.
    Poziom 27  
    Ocena: 18
    Zrób 45 litrów, jeśli chcesz, a kształt dowolny, byle się głośnik na którejś ze ścianek zmieścił; proporcje wymiarów ścianek nie są istotne, jeśli chodzi o skrzynię basową.
    Bez parametrów t-s nie powiemy Ci dokładnie, jaka duża ma być skrzynia.
  • #3 945324
    Lukasz62
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Witam. Możesz wyliczyć parametry specjalnym programem przeznaczonym w tym celu. Ale musisz mieć dokładne dane tego głośnika. Tak jak mój poprzednik potwierdzam że kształt nie jest istotny. W owym czasie sam posiadałem taki program ale na skutek nadmiernej aktywności wirusów straciłem go. Poszukasz w necie albo nawet w portalu to znajdziesz. Dzięki takiemu rozwiązaniu możesz nawet uzyskać niezły efekt.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 945384
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Nie trzeba miec dokładnych danych starczy Qts Qms Qes Vas fs. Na świecie pyprodukowano miliony 30-centymetrowych głosników. Wiec na oko nie możemy Ci powiedziec jaka bedzie idealna skrzynia. jesli nigdy sie juz w to nie bawileś zrob skrzynie zamkniętą. NIe ma co eksperymentowac z BR. Sądze ze twój głosnik to kolejny Noname, o nieznanych parametrach.

troche jest bezsensu o to co pytasz chyba ze nie znasz wzoru na objętość V=abc

na przykład 35cmx35cmx35cm.

Stosowanie programu gdy nie zna się podstaw, i obliczając na nieprawdziwych (lub niewłasciwie policzonych) parametrach jest bezcelowe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 945876
    sauron9
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Wzory na objetość były w szkole podstawowej :)
  • REKLAMA
  • #6 946149
    tony_tr
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Nie no ludzie, masz litraż a nie wiesz jakie zrobić wymiary hehehe. Skończyleś szkołę? Już drugi taki post, jesteś drugą zbłąkaną owieczką co ma litraż a nie wie jakie wymiary haah. Ludzie z takimi pytaniami nei tutaj....
  • #7 946396
    domelek
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    taki sześcian jak zaproponował tremolo nie jest dobrym rozwiązaniem ze względu na możliwość powstania fali stojącej najlepiej jakby stosunek wymiarów scianek był różny, poza tym polecam bassbox do obliczania wymiarów, sam osobiście projektuję na papierze milimetrowym bo taki klocek o wymiarach 35x35x35 mnie osobiście sięnie podoba.
  • #8 946469
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    www.akustyka.tk
    Znajdziesz co Cię interesuje. Ja zerżnąłem wymiary stamtąd. :D
  • #9 946754
    Tremolo
    Poziom 43  
    słuchaj ja to policzyłem w glowie. I jest to rozwiązanie bardziej uwzględniające oszczędność materiału

Najprościej: Uruchom wpisać calc wpisać litraż x 1000 ,

następnie podzielic przez średnice głośnika + luz w centymetrach np 30+5 cm dostaniemy pole spodu głośnika
    45000 : 35 = 1285

nastepnie dzielimy powiedzmy przez 25cm (wybrana przez nas glębokosć,
    1285 : 25 = 51

Zresztą zrobie program do liczenia tego
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 946768
    domelek
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    uwzględnij w nim jeszcze grubość ścianek bocznych oraz frontu oddzielnie (zazwyczaj może być grubszy)
  • #11 946777
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Domelek, nie wiesz jaki jest podstawowy warunek powstawania fali stojacej. Dla 100Hz taka fala powstanie, gdy odleglosc miedzy dwiema prostopadlymi powierzchniami (sciankami obudowy) wyniesie : dla rezonansu polfalowego (najwieksza energia) - 1,7metra... Znaczaca tez bedzie odleglosc = dl fali dla 100Hz/3 = 1,14m . Powodzenia zycze z konstrukcja obudowy, gdzie w pasmie SUBWOOFEROWYM powstania jakas fala stojaca - prosze przewertowac kilka tematow na ten temat! Nawet cwiercfalowy (malo istotny) - odleglosc okolo 85 cm !!! Nie mowiac o czestotliwosciach nizszych - dla 50Hz odleglosci sa DWUKROTNIE wieksze!
  • #12 947478
    Tremolo
    Poziom 43  
    No to obiecywany beznadziejny program:
    Załączniki:
    • objetosc.exe (44.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wymiarów skrzyni basowej o pojemności około 45 litrów dla głośnika 30 cm, 60 W nominalnej mocy i 400 W maksymalnej. Uczestnicy podkreślają, że kształt skrzyni nie jest krytyczny, o ile głośnik zmieści się na jednej ze ścianek. Do precyzyjnego doboru wymiarów potrzebne są parametry Thiele-Small (Qts, Qms, Qes, Vas, fs). W przypadku braku danych zaleca się wykonanie skrzyni zamkniętej o wymiarach orientacyjnych np. 35x35x35 cm, unikając jednak kształtu sześcianu ze względu na ryzyko powstawania fal stojących. Zaleca się stosowanie programów do obliczeń, takich jak BassBox, lub samodzielne projektowanie na papierze milimetrowym. Wskazano również na konieczność uwzględnienia grubości ścianek oraz unikania wymiarów sprzyjających rezonansom fal stojących w paśmie subwooferowym (np. odległości między ścianami powyżej 85 cm dla częstotliwości około 100 Hz). Podano prostą metodę obliczenia wymiarów na podstawie objętości i wymiaru głośnika, dzieląc objętość przez powierzchnię podstawy i głębokość. Wskazano także źródło internetowe z gotowymi wymiarami (www.akustyka.tk).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA