logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podgrzewanie posadzki w myjni: rozstaw przewodów grzewczych i przerwy dylatacyjne

quaker 14 Mar 2011 08:10 6002 4
REKLAMA
  • #1 9274560
    quaker
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Interesuje mnie wykonanie takiej płyty,
    tzn. topienie z niej śniegu i lodu / zapobieganie oblodzeniu.

Najlepszym rozwiązaniem wydają się przewody grzewcze. W matach grzewczych rozstawiane są co 10cm, czy można rozstawić je rzadziej, np. co 15cm (celem obniżenia kosztów, jaki może mieć to wpływ na całość, jak można to policzyć?)

Czy stosuje się jakieś przerwy dylatacyjne w takich płytach?
    Czy są jakieś ważne czynniki które powinienem wziąć pod uwagę?
  • REKLAMA
  • #2 9274731
    markmd
    Poziom 25  
    Ocena: 278
    Profesjonalne myjnie posiadają ogrzewaną podłogę ( ogrzewanie podłogowe ). Ty takiego nie posiadasz i w zastępstwie stosujesz elektryczne maty grzewcze. Czy dodrze zrozumiałem?. O jaką płytą Ci chodzi - zewnętrznie położoną na podłogę?
  • REKLAMA
  • #3 9275473
    quaker
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Interesuje mnie wykonanie podobnej jak na myjniach samochodowych ogrzewanej płyty betonowej / posadzki.

Wymieniłem myjnię, gdyż mam na myśli jedynie samą zasadę działania - stopienia resztek śniegu / lodu które pozostaną na owej płycie betonowej po odśnieżaniu.

Są dwa rozwiązania - ogrzewanie zbudowane na rurkach PEX, albo ogrzewanie przewodami elektrycznymi, ze względów na prostotę zdecydowałem się na przewody grzewcze.

Największą niewiadomą dla mnie to jaką odległość można je rozłożyć, by uzyskać zamierzony efekt (topienie śniegu / lodu do max -10 st. C), oraz czy mi taka podgrzewana płyta nie popęka w wyniku powstających naprężeń.
  • REKLAMA
  • #4 9275782
    markmd
    Poziom 25  
    Ocena: 278
    Ogrzewanie podłogowe projektuje się tak, aby istniała możliwość regulacji temperatury podłogi, niezależnie czy to jest ogrzewanie prądem, gazem czy węglem.
    Sposób wykonania narzuca inwestor. Możliwość wykonania we własnym zakresie ogrzewania podłogowego wymaga znacznej wiedzy i umiejętności budowlanych.
  • #5 9869586
    e-multimax.pl
    Poziom 15  
    Ocena: 69
    Nie ma najmniejszego problemu z wykonaniem takiej instalacji.
    Montujesz przewody grzejne w posadzce, moc jednostkowa powinna być na poziomie 300-400W/m2 i temat masz załatwiony. Do tego regulator temperatury, który będzie utrzymywał dodatnia temperaturę płyty podłogowej i masz pewność, że woda na tej płycie nie zamarznie.

Ważne, żeby przewody były na głębokości 3-5cm poniżej finalnej nawierzchni. Jeśli nawierzchnia miałaby być np. z terakoty, to pod płytkami możesz zamontować matę grzejną przeciwoblodzeniową (300W/m2).

Dla Ciebie pewnie już to nie aktualne, ale jakby ktoś się tym interesował, to proszę o kontakt, udzielę wszelkich informacji.
REKLAMA