logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki piec i rurki do ogrzewania budynku 17x5m z warsztatem i garażem?

RafalGT2 21 Maj 2015 00:55 1413 13
REKLAMA
  • #1 14709090
    RafalGT2
    Poziom 24  
    Ocena: 223
    Witam Panowie mam pytanie odnośnie ogrzewania a wiec zacznę od poczatku. Musze przygotować budynek do zamieszkania i garazu. Wiec tak budynek ma wymiary ok 17metrów długości i 5 szerokości wysokość ok 2.5 do stropu potem podasze. Budynek to stary letniak oraz dobudówka obory. Powierzchnia 1 pomieszczenie kolo 15 mkw potem łazienka 6mkw kotłownia 4mkw oraz garaz 50 mkw
    reszta graciarnia. Na budynku nowy dach blaszany nie ocieplony strop grubości kolo 15 cm. I teraz moje pytanie. W pomieszczeniu naj większym będzie warsztat motocyklowy nie ma tam posadzki plany są takie podsypać z 10 cm piasku dla wyrównania podłoża potem chudy beton kolo 10 cm na to steropian z 10 folia rurki od podłogówki i ok 12 cm betonu i teraz panowie jakiej grubości rurki dać ? gęsto je rozkladać? Kolejne pytanie w pomieszczeniu tym kolo 15 mkw posadzka jest wiec będzie tam grzejnik na ścianie w łazience tez będzie podłogówka. I pytanie jaki piec do tego muszę zakupić żeby to uciagnął kolega ma do sprzedania sprawny piec 9kw bo zmienił sobie na ekogroszek czy ten piec się nda bo nie ukrywam ze muszę w tym roku się tam wprowadzić i na razie bym choć na piecu przy oszczędził. Prosił bym o porady jaki piec i czy z tą podłogówką dobrze myśle bo myślałem zeby dać co 20 cm rurki i 6 nitek dać
  • REKLAMA
  • #2 14709165
    Ptak3124
    Poziom 24  
    Ocena: 250
    Pomysł z grzaniem podłogi w nieocieplonych budynku nie jest zbyt dobry. Piszesz o adaptacji budynku gospodarczego. Zdaj sobie sprawę, że do ogrzania każdego pomieszczenia potrzebujesz jakąś ilość energii najcześciej podaną w ilości watów (W). Budynek bedzie generował dużo strat ciepła i może się okazać, że sama podłoga o temp. 38'C nie jest w stanie nagrzać pomieszczenia, bo jest za mało powierzchni, która oddaje ciepło.
    Wtedy kaloryfer powinien nadgonić resztę.

Jeśli chcesz ogrzewanie podłogowe, bo lubisz grzane kapcie, to zrób tylko tam, gdzie będziesz mieszkał (kuchnia, łazienka). Natomiast pomieszczenia ogrzewaj kaloryferami. Pokój dzienny, korytarz czy sypialnia, tam zamontuj tylko kaloryfery.
    Do grzania podłogi przy małych powierzchniach (do 30m2) wystarczy jedna pętla, zawór mieszający i pompa. Rurki nie więcej niż 12mm. co max. 15cm.

Pomieszczenie warsztatu polecił bym wyposażyć w kaloryfer oraz nagrzewnice z wentylatorem. Wiadomo, że drzwi w pomieszczeniach tego typu często są otwierane a ciepło szybko ucieka. Sam kaloryfer długo nagrzewał by pomieszczenie, natomiast nagrzewnica włączana np. termostatem szybko podniesie temperature.

Instalacje przy kotle stałopalnym radzę zrobić tak, by chociaż kilka grzejników działało grawitacyjnie, jeśli pompa stanie. Chodzi o fakt, że w wyniku awari pompy może dojść do zagotowania czynnika w kotle.

Układ oczywiście otwarty z naczyniem przelewowym.

Proponujesz kocioł 9KW. Moc wystarczająca, bo pomieszczeń warsztatu nie będziesz ogrzewał całą dobę do komfortowych temperatur. Gdy potrzeba, nagrzewnica ogrzeje pomieszczenie i trzeba dorzucić do kotła. Gdy nie trzeba, bo w nocy wystarczy w warsztacie np. 10'C i do tyle nagrzeje kaloryfer.
  • REKLAMA
  • #3 14709494
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1541
    Ja gdybym miał zamiast kaloryferów podłogówkę, to byłbym szczęśliwy, gdyż stale jest tak, że koszulka (czy koszula) wiecznie mokra od potu a stopy - w ciepłych kapciach - nieraz wręcz lodowate. Ciepło z grzejników idzie - niestety - do góry, przez co jest zbyt gorąco w plecy a wiecznie zimno w nogi. Podłogówka eliminuje te wady. Zwłaszcza pokoje dzienne powinny mieć podłogówkę (by było cieplej w stopy), podobnie pomieszczenia biurowe (zwykle jest tak, że od stóp marzniemy a górą jest gorąco).
  • #4 14709552
    Ptak3124
    Poziom 24  
    Zgadzam się. Komfort pomieszczeń mieszkalnych jest ważny. Ale ilość ciepła oddanego do pomieszczenia musi być taka sama, jak straty ciepła.

Przy kiepsko ocieplonych budynkach sama podłoga bedzie grzała. Pytanie tylko, czy powierzchnia grzewcza, czyli podłoga przy temp. załużmy 30'C odda tyle ciepła, by nagrzać pomieszczenie?
    Wyższa temp. podłogi z kolei wprowadzi pewien dyskomfort, bo podłoga zacznie parzyć....
    Dlatego sugeruje, by zainstalować kaloryfer, by dogrzać pomieszczenie podczas mrozów.
  • #5 14710012
    RafalGT2
    Poziom 24  
    Koledzy a jaka minimalna grubosc posadzki moze byc na ogrzewanie podlogowe ? bo w tym jednym pomieszczeniu mieszkalnym jest juz posadzka wiec nie chcial bym tam lać dużo więcej betonu ponieważ letniak i tak jest wysoko. Kolejna rzecz prosze pominac straty ciepła itp pytanie zadalem bo chce wiedziec jakie rurki kupic itp a ocieplać i tak będe robione z czasem ale najpierw musze zalac posadzkę i chce to zrobić dobrze. A propo nitek nie lepiej zrobić wiecej niż jedna w razie awarii możemy na jakiś czas odłaczyć wadliwa nitkę a wszystkie nitki połączyć na zwykłych zaworach chyba dobrze myślę. I czy w pokoju mieszkalnym wystarczyło by styropian 2cm folia rurki i powiedzmy z 8 cm betonu to bylo by 10 cm max podniesione
  • #6 14710941
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2116
    Ptak3124 napisał:
    Przy kiepsko ocieplonych budynkach sama podłoga bedzie grzała. Pytanie tylko, czy powierzchnia grzewcza, czyli podłoga przy temp. załużmy 30'C odda tyle ciepła, by nagrzać pomieszczenie?

Przy nieocieplonych budynkach podłogówka nie bardzo sie nadaje.
    Ptak3124 napisał:
    i może się okazać, że sama podłoga o temp. 38'C nie jest w stanie nagrzać pomieszczenia, bo jest za mało powierzchni, która oddaje ciepło.

Nie wolno nagrzewać podłogi do takich temperatur, dlatego, ze jest zimniej na zewnatrz. To jest wada podłogówki. Grzejnik może mieć 40 lu 60 st C, podłogówka powinna mić temp . max 25 st.C i wtedy jest to zdrowe.
    Ptak3124 napisał:
    Do grzania podłogi przy małych powierzchniach (do 30m2) wystarczy jedna pętla, zawór mieszający i pompa. Rurki nie więcej niż 12mm. co max. 15cm.

To jest szkodliwa porada. Obwody optymalnie jak maja 10-15m2, a nie 30. Wg Twoich zaleceń (rurki co 15cm) na 30m2 daje obwód o długosci 200mb+ podejscia. Tak nie wolno robic podłogówki, obwody powinny mieć 60-120mb max. , optymalnie 70-80mb.
    RafalGT2 napisał:
    I czy w pokoju mieszkalnym wystarczyło by styropian 2cm folia rurki i powiedzmy z 8 cm betonu to bylo by 10 cm max podniesione

Styropianu powinno być conajmniej 8 cm, a typowo 10 lub wiecej. 2 cm to bez sensu i zaden styrodur tu niczego nie zmieni.
    Do tego folia odblaskowa. Grubość wylwewki z rurami min.6cm, optymalnie 7-8. Mozna przy dobrze wypoziomowanym styropianie wylać 5-6 i zazbroić matami drucianymi. Robiem takie rzeczy i działa bez zarzutu od lat, ale wymaga solidnego podejścia fachowców. Zalecane wylanie wylewki na mokro, a nie półsucho z miksokreta. Obowiazkowo plastyfikator i cement bez dodatków, czysty.
    Pamiętaj, ze na wylewce jeszcze ma być wykończenie - deska, panel, terakota, gres itr czyli dodatkowe +1-2cm.
  • #7 14711572
    RafalGT2
    Poziom 24  
    Dzieki koledzy troszkę czytam o tym ogrzewaniu podłogowym i już co nieco wiem :) po rozmowie z kilkoma znajomymi w najwiekszym pomieszczeniu będzie 5 pól grzewczych czyli każda nitka będzie miala długość 9,4m a szerokośś 1 metr. I jeszcze jedno pytanie na chudziaka dam folie budowlana i znajomy powiedział żeby folie dać też z zakładem na ściany potem nakleić na nią na scianach tylko taśmę dylatacyjna potem ułożyć styropian i wylewkę panowie nie wiem czy dobrze zrozumiałem tego znajomego czyli zakład foli na ściane daje 20 cm i tyle samo tej tasmy dylatacyjnej tak żeby zgadzało się z grubością steropianu 10 cm plus grubościa posadzki np 10 cm ten kolega dobrze mówi. Sorki za lamerskie pytanie ale chce sie dowiedzieć wcześniej a budowlanka to nie moja branża i zupełnie sie na tym nie znam
  • #8 14711827
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Dylatacje możesz dać po ułożeniu styropianu. Zapewnia oddzielenie "pływającej" wylewki ze stałymi elementami konstrukcji jakimi sa ściany a także kompensację rozszerzeń nagrzewającej sie płyty posadzki.
  • REKLAMA
  • #9 14711898
    Bazyl44
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    andrzej lukaszewicz napisał:
    podłogówka powinna mić temp . max 25 st.C

Oczywiście.... nic tylko ustawić max. temperaturę do podłogówki na 25st. a przy -15 na zewnątrz będzie 16 w pomieszczeniu i zacznie się płacz.
    Telefon z życzeniami noworocznymi od zadowolonego klienta murowany.
  • #10 14712637
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    A wg Ciebie ile powinno być? Bo w dobrze ocieplonym budynku na mieszaczu ustawiam z reguły 30-32 st.C przy pracy ciagłej , co daje ok 25 st na podłodze.
    I dlatego podłogówka nie nadaje się do słabo ocieplonych pomieszczeń. To nie grzejnik , byś mógł zmieniac temp. czynnika od 40-60 st bez zadnych konsekwencji. Poczytaj sobie o dopuszczalnych temp. podłogi w pomieszczeniach ze stałym pobytem ludzi. Temp. powyżej 30 st jest bardzo szkodliwa na stawy i daje nieprzyjemne samopoczucie . U mnie w domu temp. na podłodze jest w mrozy kikla stopni wyzsza niz nastawiona na regulatorze, realnie 23-25 st max. i nikt nie zmarzł, a w domu mam tylko podłogówkę. Do starego domu nigdy bym nie polecił podłogowego jako podstawowe ogrzewanie, a robienie i tego i grzejników w tym samym pomieszzceniu uważam za niczym nie uzasadniona rozrzutność, ale kto bogatemu zabroni... :D .
  • REKLAMA
  • #11 14713364
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1541
    Tyle, że podłogówka zapobiegnie takiemu stanowi rzeczy, że np. w pomieszczeniu na wysokości pleców jest + 25 stopni w zimie, pod sufitem jeszcze goręcej a przy podłodze ... 10-12 stopni (i lodowate nogi) - zwłaszcza tak może być, gdy są drzwi balkonowe. Ja wiem, co znaczy, gdy w samym podkoszulku trudno wytrzymać na plecach z gorąca a jednocześnie w ciepłych kapciach i ciepłych skarpetach są wiecznie zimne nogi.
  • #12 14713556
    Bazyl44
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    andrzej lukaszewicz napisał:
    A wg Ciebie ile powinno być? Bo w dobrze ocieplonym budynku na mieszaczu ustawiam z reguły 30-32 st.C przy pracy ciagłej , co daje ok 25 st na podłodze.

Ok, nie do końca się dogadalismy, ja myslałem o temp. zasilania podłogówki. A na zasilaniu to max. 45-48 ale to przy max. niskich temperaturach na zewnątrz bo przez wiekszość sezonu to za wiele. Dlatego własnie, moim zdaniem podłogówki w pomieszczeniach do stałego przebywania powinny być sterowane pogodowo - żadne RTL, żadne pokojowe regulatory nie zrobią tego co mieszacz z siłownikiem sterowane pogodowo.
  • #13 14713744
    RafalGT2
    Poziom 24  
    OK koledzy dzięki za podpowiedzi :) wiem ze do podłogówki musi być ocieplony budynek i tak też będzie :) Do zimy mam jeszcze czas a wiadomo ze od posadzek zaczynam wiec chciałem się dopytać co do temperatury wewnatrz to jak nadmieniłem najwieksze pomieszczenie to bedzie warsztat wiec tam temp może byc spokojnie niższa niż w mieszkalnym no i w każdej chwili mogę dorzucić dmuchawę ciepłego powietrza w kazdym bądź razie mieszkalne beda tylko 2 pomieszczenia lazienka i pokojo-kuchnia i jedno okno i jedne drzwi. Wiec dziękuje za podpowiedzi poczytałem po uczyłem się :) Piec używkę będę miał w poniedziałek za 500 i flaszkę :) Tematu nie zamykam może ktos jeszcze doda cos wartościowego :) Pozdro forumowicze
  • #14 14713913
    Ptak3124
    Poziom 24  
    Dobrym pomysłem jest, byś przy wykonaniu wylewki wyprowadził instalacje na kaloryfery.
    Można rurki zaślepić i nie używać. Rury wyprowadzić pod oknami i schować w bruzdzie. Zamknąć płytą k-g i jeśli zimą bedzie potrzeba, to można rurki odszukać o podłączyć.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące ogrzewania budynku o wymiarach 17x5m, w tym warsztatu i garażu. Użytkownik planuje zastosować ogrzewanie podłogowe oraz grzejniki, jednak pojawiły się wątpliwości co do efektywności podłogówki w nieocieplonym budynku. Uczestnicy sugerują, że podłogówka może nie wystarczyć do ogrzania pomieszczeń, zwłaszcza przy dużych stratach ciepła. Zaleca się stosowanie grzejników w pomieszczeniach mieszkalnych oraz kaloryferów w warsztacie. Wskazano na odpowiednią grubość rur (do 12mm) oraz ich rozkład (co 15cm). Podkreślono również znaczenie odpowiedniej izolacji (minimum 8-10cm styropianu) oraz grubości wylewki (minimum 6-8cm). Użytkownik planuje również wyprowadzenie instalacji na kaloryfery na wypadek potrzeby ich użycia w przyszłości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA