logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Denon AVR-2308 i Pilot RC-1081 - nie współgrają.

maxdila 16 Mar 2011 12:33 5247 9
REKLAMA
  • #1 9283093
    maxdila
    Poziom 15  
    Ocena: 381
    Witam.
    Mam amplituner Denon avr-2308 i pilot do niego Rc-1081.
    Wszystko ładnie działało ponad rok do momentu kiedy z pilota nie dało się włączyć ani wyłączyć amplitunera.
    Część innych funkcji tez znikła jak wybieranie źródła z tyłu pilota, wejście w menu itp.
    Działa volume, mute, "quick select", oraz włączenie amplitunera z przycisków MAIN ON/OFF z tyłu pilota.
    Robiłem reset mikroprocesora (zalecenie serwisu denona) który dał tylko wyczyszczenie wszystkich ustawień.
    Przyciski są sprawne - naciskanie przycisków w pilocie jest sygnalizowane miganiem diody na nim.

Ma ktoś pomysł na tą dolegliwość ?

Denon AVR-2308 i Pilot RC-1081 - nie współgrają.
  • REKLAMA
  • #2 9283109
    edek_22
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Zaglądałeś do pilota od wewnątrz :?: Czasem trzeba go wyczyścić.
  • REKLAMA
  • #3 9283600
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1321
    A jak masz ustawione klawisze suwakowe w pilocie? Może masz wybrany tryb obsługi innego urządzenia.
  • #4 9283978
    maxdila
    Poziom 15  
    Pilot czyszczony izopropanolem. Był czysty ale dla pewności wyczyściłem jeszcze raz.

Suwaki ustawiałem w różnych pozycjach - nic nie dawało.
    Pierwszy suwak (audio/video) od początku posiadania amplitunera mam uszkodzony (wylutowany).
  • #5 9286824
    djlj24
    Spec od car audio
    Pierwszy suwak decyduje o obsługiwanym urządzeniu. Jeżeli jest w pozycji drugiej to amplitunera nie obsłużysz bo wtedy działa jak pilot programowany (np. do obsługi DVD). Może jest to kwestia odpowiedniego połączenia w miejscu po wyjętym przełączniku? Opisane zachowanie pilota jest właśnie dokładnie jak lewy przełącznik jest w prawej pozycji (wczoraj to sprawdzałem) - aby obsługiwać funkcje amplitunera musi być w pozycji AUDIO.
  • #6 9286828
    maxdila
    Poziom 15  
    Ok, spróbuję zewrzeć pady tak żeby było jako audio.
    Tylko dziwne że ponad rok czasu działało.
  • REKLAMA
  • #7 9295362
    maxdila
    Poziom 15  
    Nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #8 9299612
    djlj24
    Spec od car audio
    A próbowałeś zresetować pilota? Czyli pozostawić go na długi czas bez zasilania. Jest programowany więc mogło się w nim coś namieszać. Dobrze byłoby go sprawdzić na innym egzemplarzu amplitunera bo tak nie wiadomo po której stronie leży przyczyna. Może jest w jakimś dziwnym trybie pracy np. ZONE 2.
  • #9 9299637
    maxdila
    Poziom 15  
    ZONE 2 jest wyłączone.
    Pilot leżał jeden dzień bez baterii i nic mu nie pomogło.
    Na innym sprzęcie nie mam możliwości sprawdzić.
  • #10 9305505
    djlj24
    Spec od car audio
    Jest jeszcze jedna możliwość skoro działał bez przełącznika. Sygnał wybierany przełącznikiem może być gdzieś podciągany i po prostu pęknięcie na płycie (przelotka lub ścieżka zwłaszcza grafitowa) spowodowało brak tego podciągnięcia przez co procesor interpretuje przełącznik w innej pozycji. Bez innego amplitunera niestety ciężko będzie to ustalić. Może jakiś sklep lub komis ma podobnego Denona (z serii AVR xxx8, xxx9,xx10) i dali by taką możliwość.
    Jeszcze przychodzi mi jedna myśl na sprawdzenie tej teorii a mianowicie spróbowanie zaprogramowanie na obsługę innego urządzenia (np. DVD) w tym stanie - jeżeli uda się go zaprogramować to potwierdzi tryb pracy inny niż AUDIO.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pilotem RC-1081 do amplitunera Denon AVR-2308, który przestał w pełni funkcjonować, mimo że wcześniej działał przez ponad rok. Niektóre funkcje, takie jak włączanie i wyłączanie amplitunera oraz wybieranie źródła, przestały działać, podczas gdy inne, jak regulacja głośności, pozostają sprawne. Użytkownik przeprowadził reset mikroprocesora, ale to tylko wyczyściło ustawienia. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie wewnętrznego stanu pilota, ustawień suwaków oraz ewentualnych uszkodzeń na płycie. Użytkownik potwierdził, że pilot był czyszczony, a suwak do obsługi urządzenia audio jest uszkodzony. Dodatkowo, zasugerowano sprawdzenie pilota na innym amplitunerze, aby ustalić źródło problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA