logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić sygnał TV na więcej gniazd w domku jednorodzinnym?

jck85 18 Mar 2011 11:09 3057 11
  • #1 9290830
    jck85
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,

Na początku usprawiedliwiając wszelkie ewentualne herezje z mojej strony informuje, że jest to pierwsza instalacja jaką zamierzam wykonać od podstaw samodzielnie:)

Przeglądając możliwe i dostępne schematy, najsensowniejszym w moim przypadku wydaje się schemat (nieco zmodyfikowany przeze mnie) ze strony:

http://www.dipol.com.pl/schemat_instalacji_tv...elitarnej_w_domu_jednorodzinnym_schemat02.htm

1. Założeniem jest doprowadzenie sygnału do 3 pomieszczeń na dole + zostawienie możliwości rozwoju dodatkowych 2-3 gniazdek na górę. Pytanie, więc czy w tym przypadku można zastąpić Rozgałęźnik R-3 jakimś innym, umożliwiającym rozdział sygnału na więcej gniazd??

2. Póki co więcej niż jeden dekoder sat nie będzie potrzebny, ale czy i jak można by kiedyś ewentualnie podłączyć w ten schemat drugi? Na wzorze Dipola jest dodatkowy modulator i kamera ale czy można w ten sposób podłączyć w przyszłości 2-gi dekoder, lub dekoder i kamerę?

3. Jeśli jakieś komponenty lub rozwiązania nie są tu optymalne, będę wdzięczny za propozycje ich zamiany.

Dla informacji: instalacja w Łodzi (Górna-Dąbrowa). W załączeniu proponowany schemat po modyfikacjach.

• Pomocny post
    #2 9290947
    Lodoo
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    a może rozdzielacz z wbudowanym wzmacniaczem na np 8 wyjść i potem dopiąć tylko przewody antenowe?
    sugeruję zamiast 1 przewodu z anteny SAT pociągnąć co najmniej 4.... dzisiejsze dekodery PVR (z nagrywarkami) potrzebują 2 przewodów i podwójnego konwentera do pełnej funkcjonalności... a za jakiś czas będziesz chciał np dzieciakowi zwykły tuner sat wrzucić do pokoju i co? dociąganie kabla na dach?? Przełącznik diseqc zawsze można dorzucić (podobnie jak inne graty)
    nawet jeśli nie chcesz teraz kupować odpowiednich urządzeń to nie żałuj na kable... ciągnij po 2 lub nawet 3 do każdego pomieszczenia... (sat1+tv+r, sat2, wyjście z modulatora) Nie przewidzisz co gdzie będziesz chciał za kilka(naście) lat, a przewód jest duuuuużo tańszy niż rycie ścian. ;-)
  • #3 9291143
    jck85
    Poziom 11  
    "a może rozdzielacz z wbudowanym wzmacniaczem na np 8 wyjść i potem dopiąć tylko przewody antenowe? "

A w tym wypadku dalej pozostaje wzmacniacz nad rozdzielaczem czy staje się zbędny? Masz może jakąś propozycję co do modelu?

Dzięki za uwagę o kablach, na pewno ich nie będę żałował, przy satelicie naszkicowałem tak na szybko, bo nie mam jeszcze pomysłu co wybrać i z jakim dekoderem ale, że czeka mnie w tym roku ocieplanie, wiec jest ostatni dzwonek na ukrycie tego pod tynkiem:) - i tu też małe pytanko do bardziej doświadczonych: kable do parteru muszę pociągnąć na zewnątrz i czy mając na uwadze schowanie tego pod styropian, warto poprowadzić to wszystko w rurkach PCV, czy nie jest to konieczne?
  • #4 9292354
    fluger
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Projektując instalacje do telewizji naziemnej warto pomyśleć o telewizji cyfrowej naziemnej bo to ona zacznie niedługo obowiązywać a w schemacie w/w to nie jest wzięte pod uwagę.
  • #5 9293284
    jck85
    Poziom 11  
    fluger a co i gdzie byś dodał?? Nie upieram się absolutnie przy tym schemacie, więc jak ktoś ma pomysł na coś lepszego i sprawniejszego, to jak najbardziej będzie to mile widziane:)
  • #6 9294321
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 9296020
    jck85
    Poziom 11  
    Też to rozważam, ale miałbym przy tym małe pytanie, bo przyznam szczerze nie miałem jeszcze styczności z tym rozwiązaniem:
    Czy stosując np. taki schemat:
    http://www.dipol.com.pl/schemat_instalacji_tv...tiswitchu_w_domu_jednorodzinnym_schemat04.htm
    i posiadając tylko 1 tuner podłączony do gniazda podwójnego (ze zwrotem), obraz jednego kanału z satelity będzie też dostępny w innych gniazdach bez tunera? Wydaje mi się, że tak ale nigdy tego nie widziałem;)

Są jeszcze jakieś znaczące różnice przy stosowaniu multiswitcha zamiast sumatora TV/Sat, poza oczywiście możliwościami rozbudowy o dodatkowe tunery?
  • Pomocny post
    #8 9297854
    Lodoo
    Poziom 16  
    będzie tak jak piszesz :-)
    do tego po 2 kable (2 wyjścia out) do pomieszczeń, gdzie przewidujesz dekoder.
    Pamiętaj, że potem nie da się przez jakiekolwiek trójniki itp rozdzielić sygnału SAT tak jak telewizyjnego. W uproszczeniu każdy odbiornik TV-SAT potrzebuje swojego konwentera, lub 2 + przełącznik jeśli chcesz HB i ASTRE, a jeśli to PVR z 2 wyjściami (np tv N) to dla HB i ASTRY aż 4!!! konwentery dla 1 odbiornika (lub oczywiście 1 poczwórny, połowa 8-krotnego itp itd)
    Schemat OK, dorzuć jeszcze tylko naziemną cyfrówkę i ewentualnie podmień przełącznik na taki z większą ilością wyjść.
    Co do tego rozdzielacza ze wzmacniaczem to modelu nie podam bo teraz mieszkam gdzie indziej :-) ale było to pudełko z 1 wejściem radiowym i 1 telewizyjnym, do tego chyba 6 wyjść i wbudowany wzmacniacz. (podłączony był pod to zasilacz). Satelita szła osobno, bo było to 12 lat temu ;-) zamiast przełączników były "pozycjonery" do anten i takie tam wynalazki.
  • #9 9298144
    jck85
    Poziom 11  
    Dzięki Lodoo.

Przyznam, że jeszcze nie jestem do końca pewny o co dokładnie chodzi z tą cyfrówką naziemną? Z tego co wyczytałem wystarczy tylko odpowiedni dekoder przed TV bez wbudowanego dekodera, ale czy przy większej ilości odbiorników można wrzucić jakiś taki dekoder do skrzynki przed rozdzielaczem? Jeśli tak to czy ma to jakąś inną nazwę i różni się od zwykłego dekodera DVB przed TV, no i w które miejsce w schemacie z multiswitchem najlepiej to podpiąć??
  • #10 9298200
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 215
    Nie można wrzucić jednego dekodera DVB-T, bo na wszystkich TV miałbyś jeden aktualnie puszczony kanał.
    Jeśli nie wiesz co to Naziemna Telewizja Cyfrowa (DVB-T) - poczytaj na wikipedii lub na http://cyfryzacja.gov.pl
  • Pomocny post
    #11 9301895
    Lodoo
    Poziom 16  
    Zadbaj o odpowiednią antenę do odbioru tv cyfrowej (szczerze mówiąc nie wiem, czy są jakieś specjalne...) i dla każdego telewizora nie wyposażonego w dekoder DVB-T potrzebujesz dekodera zewnętrznego. Dekoder taki odbiera sygnał kablem antenowym i "wypuszcza" złączem video - podobnie jak dekodery płatnych telewizji. Poza tym instalacja bez zmian :-) Sygnał cyfrowej telewizji naziemnej podlega takim samym zasadom "rozdziału" jak analogowy - czyli można stosować sumatory, trójniki, urządzenia "przelotowe"itd.
  • #12 9302283
    jck85
    Poziom 11  
    Tak właśnie do tej pory myślałem ale po tylu uwagach o nieuwzględnieniu DVB-T w schemacie, już zaczynałem wątpić, że potrzeba tylko dekodera;) Z tego co pamiętam w Łodzi cyfrówka wchodzi dość późno, więc zdążę dokupić;)

Zastanawia mnie jeszcze tylko dobór anten. Wszystkie kanały, poza TVP1, nadawane są bezpośrednio z Łodzi i w moim przypadku w dość niedalekiej odległości, ale niestety z 2 różnych punktów - z mojej pozycji w rozstawie ok 90 stopni:

Czy w takim przypadku wystarczy więc tylko 1 antena UHF, czy lepiej zastosować dwie? No i czy ogólnie te wymienione w schemacie z multiswitchem będą odpowiednie dla takiej lokalizacji?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat rozdzielania sygnału telewizyjnego w domku jednorodzinnym, z uwzględnieniem instalacji dla trzech pomieszczeń na parterze oraz możliwości rozbudowy o dodatkowe gniazdka na piętrze. Użytkownicy sugerują zastosowanie rozdzielacza z wbudowanym wzmacniaczem, a także rozważają użycie multiswitcha, co umożliwi podłączenie wielu dekoderów SAT. Podkreślono znaczenie pociągnięcia odpowiedniej ilości kabli antenowych do każdego pomieszczenia, aby uniknąć problemów w przyszłości. Wskazano również na konieczność uwzględnienia telewizji cyfrowej (DVB-T) oraz odpowiednich anten do odbioru sygnału. Użytkownicy wymieniają różne schematy instalacji oraz pytają o konkretne modele urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA