logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić sygnał DVB-T i satelitarny na 4 i 3 gniazda w nowym domu?

RomanoMorawiano 04 Maj 2014 12:26 3450 12
REKLAMA
  • #1 13568412
    RomanoMorawiano
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    W nowym domu położoną mam Instalcję tv:do 3 pokoi po 1 kablu do sat i tv naziemniej i do 1 pokoju 2 kable sat do tunera z nagrywarka i 1 kabel do tv naziemnej.Razem 5 kabli tv sat i 4 kable tv naziemnej.Do tv naziemniej kupie antenę dvbt i tu rodzi sie pytanie jak i czym podzielić sygnał dvbt na 4 gniazda i sygnał tv sat na 3 gniazda i 1 podwójne do dekodera z nagrywarką.Czy zastosować multiswitch , czy lepiej konwenter z 5 wyjściami lub moze jeszcze cos.innego.Prosze o rady.
  • REKLAMA
  • #2 13568515
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Ocena: 335
    RomanoMorawiano napisał:
    czy lepiej konwenter z 5 wyjściami lub moze jeszcze cos.innego.Prosze o rady.

Nie ma konwertera z 5-oma wyjściami a są z 2,4,8

Zastosuj Zwrotnica Axing SWE 4-01 + konwerter Octo
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
    WP 11, Wołów, 56-100 | Strona WWW: www.omnisat.pl
  • #3 13568549
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15544
    Najlepszym rozwiązaniem byłoby wg.mnie użycie multiswitcha i gniazd rtv-sat w każdym z pomieszczeń (na jednym kablu masz wszystkie sygnały, drugi zostaje w zapasie).
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 13568577
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Bardziej awaryjne na multiswitchu!

Konto firmowe:
    OMNI-SAT
  • #5 13568587
    sosarek

Poziom 43  
    Fotodetektor napisał:
    Bardziej awaryjne na multiswitchu!

Dlaczego tak twierdzisz, może poprzesz swoją wypowiedź jakimiś konkretnymi powodami? Narobiłem wiele instalacji na multiswitchach i jakoś klienci nie mają z nimi problemów.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 13568609
    RomanoMorawiano
    Poziom 12  
    Czyli muszę kupic konwenter quad i multiswitch 5/12 bo mam 9 kabli w sumie.pomiedzy antena dvbt a multiswitchem cos muszę jescze dodac czy sam multiswitch podzieli sygnał dvbt na 4 gniazdka ? Co do rozwiązania zwrotnica+konwenter to musiałbym podłączyć bezpośrednio do konwertera 5 kabli sat natomiast sygnał z anteny dvbt puścić przez zwrotnice?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 13568638
    sosarek

Poziom 43  
    Konwerter Quatro, do multiswitcha podłączasz sygnały z konwertera i anteny od naziemnej cyfrowej, on je sumuje i wypuszcza na każde z wyjść. Z tego co napisałeś będziesz korzystał z tv w czterech pomieszczeniach, biorąc pod uwagę że w jednym z nich będzie pvr wystarczy multiswitch 5/6.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 13568664
    RomanoMorawiano
    Poziom 12  
    Teraz rozumiem , dzieki.Nie wiedziałem ze na jednym kablu sa wszystkie sygnały.
  • #9 13568687
    Fotodetektor

Poziom 30  
    sosarek napisał:
    Dlaczego tak twierdzisz, może poprzesz swoją wypowiedź jakimiś konkretnymi powodami? Narobiłem wiele instalacji na multiswitchach i jakoś klienci nie mają z nimi problemów.

Oczywiście bo i nawet powód ekonomiczny bo przy tak małej instalacji po co jeszcze dodatkowy zasilacz, który jest podatny na uszkodzenia.
    Przy rozwiązaniu na zwrotnicy kolega będzie miał mniejsze rachunki za prąd. Słaby powód ?!

Nie padł ci nigdy zasilacz w multiswitchu? No to wszystko przed Tobą.

Mogę jeszcze wspomnieć o wrażliwości multiswitcha na sygnał wchodzący sat i dvb-t.
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
  • #10 13568739
    sosarek

Poziom 43  
    Fotodetektor napisał:
    sosarek napisał:

Oczywiście bo i nawet powód ekonomiczny bo przy tak małej instalacji po co jeszcze dodatkowy zasilacz, który jest podatny na uszkodzenia.
    Przy rozwiązaniu na zwrotnicy kolega będzie miał mniejsze rachunki za prąd. Słaby powód ?!

Nie padł ci nigdy zasilacz w multiswitchu? No to wszystko przed Tobą.

Mogę jeszcze wspomnieć o wrażliwości multiswitcha na sygnał wchodzący sat i dvb-t.

Przy zwrotnicy i słabym sygnale także trzeba będzie użyć wzmacniacza który zasilany jest z sieci, więc nie rozumiem Twojego podejścia, a te 2-3zł/mc to nie są jakieś astronomiczne kwoty.
    Nie, nie padł mi nigdy zasilacz w multiswitchu, a nawet jeśli od tego jest serwis, jakby zwrotnica lub konwerter nigdy nie mogły paść.
    Na temat wrażliwości wejść multiswitcha się nie wypowiem, ponieważ wg. mnie na siłę usiłujesz poprzeć swoje tezy nie mając ku temu podstaw.
    Na tym forum wiele jest wątków dotyczących instalacji, i jakoś nikt rękoma i nogami nie zapiera się przed stosowaniem multiswitchy.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 13568774
    Fotodetektor

Poziom 30  
    sosarek napisał:
    Przy zwrotnicy i słabym sygnale także trzeba będzie użyć wzmacniacza który zasilany jest z sieci, więc nie rozumiem Twojego podejścia, a te 2-3zł/mc to nie są jakieś astronomiczne kwoty.

No to trzeba zacząć od sprawdzenia i poprawienia jakości sygnału jeśli jest zły a nie dodawanie wzmacniaczy i Bóg wie czego.
    Zaczyna się od początku a nie od końca a jak będzie mało to dołożę wzmacniacz.

Ja proponuję zwrotnicę i tyle a co gość wybierze to jego sprawa.

Zaznaczam, że zasilacz w tym układzie jest słabym ogniwem.

NIE TWIERDZĘ, ŻE INSTALACJA NA MULTISWITCHU JEST POZBAWIONA SENSU.
    Jednakże po co się pakować w sprzęty i wydziwianie przy tak prostym schemacie.
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
  • #12 13569623
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.

Szanowni Panowie wiemy i widzimy, że kończy się "laba" po długiej "majówce" ale nie kłóćmy się na ogólnodostępnym dziale Forum. :!:

Proponuję policzyć do 10-ciu - zamknąć oczy - policzyć od 10 do 0 - otworzyć oczy - uśmiechnąć się i głęboko odetchną (pełną piersią) z 5 razy. :spoko:

Niepokój minie i chęć pisania przyjdzie na nowo jako "wena twórcza" .
    (na "wenę" dobry jest 4-ro pak czyli popularna zgrzewka)

Pozdrawiam.
  • #13 13569657
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Drogi SP5ANJ sądzę, że kolega się nie obraża a ni nie popada w frustrację bo konstruktywna rozmowa to podstawa.
    Sądzę, że RomanoMorawiano wyciągnie odpowiednie wnioski i wybierze najlepsze rozwiązanie dla siebie.

SP5ANJ napisał:
    Niepokój minie i chęć pisania przyjdzie na nowo jako "wena twórcza" .
    (na "wenę" dobry jest 4-ro pak czyli popularna zgrzewka)

Nie skorzystam bom antybotyk "biere" łojjjj.
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie podziału sygnału DVB-T i satelitarnego w nowym domu. Użytkownik planuje zainstalować sygnał do 4 gniazd DVB-T i 3 gniazd satelitarnych, w tym jedno podwójne do dekodera z nagrywarką. Uczestnicy forum sugerują zastosowanie multiswitcha, który umożliwia sumowanie sygnałów z konwertera i anteny DVB-T, co pozwala na ich dystrybucję do różnych pomieszczeń. Wskazano na konieczność użycia konwertera Quatro oraz multiswitcha 5/12, aby obsłużyć 9 kabli. Dyskusja zawiera również argumenty dotyczące zalet i wad multiswitchy w porównaniu do zwrotnic, z uwagą na kwestie awaryjności i jakości sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA