logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stacja dvd i błędy CRC. Na innej stacji tego nie ma. Co to może być?

bartekking 18 Mar 2011 20:16 1363 10
REKLAMA
  • #1 9292988
    bartekking
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Siema panowie mam problem ze stacja dvd otóż sytuacja wygląda tak nagram płytkę czystą bez rys a wywala błędy crc sprawdzalem na innej stacji i nie ma problemu.Od czego to może być??Jeszcze dodam że gdy robię formata i płytka z windowsem jest troche porysowana ale żadnych problemow nie ma.Naped ma 1,5 roku.
  • REKLAMA
  • #2 9293415
    Eidems
    Poziom 29  
    Ocena: 253
    Kup płytę czyszczącą napęd.
  • REKLAMA
  • #3 9297685
    tomilaut
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Spróbuj zapisać płytkę innym programem. W przypadku gdyby problem się powtarzał możesz jeszcze zmienić soft nagrywarki na nowszy.
  • REKLAMA
  • #5 9298798
    bartekking
    Poziom 10  
    Ale tu nie chodzi o te plyty co ja nagrywam pozycze plyte od kolegi i blad crc a u niego wszystko dobrze.Wiec dlaczego tak jest??
  • #6 9299187
    HErcu
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    również polecam zmianę firmware i oczyszczenie lasera. (można ręcznie jak nie płytą czyszcącą). Co to za napęd?
  • #7 9299609
    bartekking
    Poziom 10  
    Napęd:http://shopper.cnet.com/dvd-drives/lg-gh22ns30-super-multi/4014-3212_9-33303985.html
    Jak panowie go wyczyscic plyty nie mam a jak recznie ??Przepraszam ale w tych sprawach jestem zielony.
  • #8 9299703
    HErcu
    Poziom 11  
    musisz go rozkręcić wpierw. odkręć śrubki obudowy napędu. (z reguły są 2-4)
    potem wysuń "awaryjnie" tackę. tzn. wsadź szpilkę w dziurkę z przodu. gdy poczujesz opór (mniej więcej jak wsadzisz do połowy) to pchnij powoli i tacka się lekko wysunie. wysuń ją wtedy już ręką bardziej. Jest to potrzebne żeby zdjąć przedni panel napędu po to z kolei by bez problemu zdjąć górną pokrywę. a żeby ją zdjąć musisz się przyjrzeć czy po bokach nie trzymają ją jakieś zatrzaski. ujrzysz laser. namocz wacik kosmetyczny najlepiej zmywaczem do paznokci (takim w szklanej buteleczce) tylko nie za bardzo(ew. odsącz go trochę w chusteczkę). i czyść oczko lasera delikatnie ruchami okrężnymi. nie naciskaj na niego ponieważ laser jest na swoistym zawieszeniu i przy zbyt mocnym naciskaniu można je rozregulować przez co nie będzie działał prawidłowo lub wcale. Skręć napęd z powrotem i napisz co się dzieje. ja używałem tego sposobu wiele razy i wiele napędów przywróciłem do łask :)
  • #9 9299757
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1559
    Możesz wyczyścić lecz tylko alkoholem izopropylowym, nie wolno niczym innym czyścić optyki lasera ponieważ soczewka jest najprawdopodobniej plastikowa i ulegnie zmatowieniu . Kupisz go w hurtowni chemicznej lub na znanym portalu.
  • REKLAMA
  • #10 9302232
    HErcu
    Poziom 11  
    jerry1960 czemu uważasz że tylko tym co napisałeś? osobiście używałem swojego sposobu i nigdy mnie nie zawiódł. soczewki owszem są plastikowe. w praktyce zauważyłem że aceton nie wpływa negatywnie na nie. powierzchnia nawet się nie zmatowiła. podaj jakiś argument przeciw bo może coś nowego się nauczę ;p
  • #11 9302799
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1559
    Wszystkie znane mi publikacje zalecają czyszczenie optyki plastikowej wyłącznie izopropanolem ,ponieważ może ulec zmatowieniu soczewka . Może co nie znaczy że musi w każdym przypadku. Osobiście widziałem zmatowiałe soczewki przy czyszczeniu zwykłym alkoholem lub innymi wynalazkami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z napędem DVD, który generuje błędy CRC podczas nagrywania płyt, mimo że na innym napędzie ten sam nośnik działa poprawnie. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym użycie płyty czyszczącej, zmiana oprogramowania nagrywarki, a także ręczne czyszczenie lasera. Użytkownik posiada napęd LG GH22NS30, który ma 1,5 roku. Wskazówki dotyczące czyszczenia obejmują użycie izopropanolu lub wacika nasączonego zmywaczem do paznokci, z zachowaniem ostrożności, aby nie uszkodzić soczewki lasera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA