logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyciszenie sypialni (hałaśliwi sąsiedzi) / +50 pkt.

Jovik 18 Mar 2011 23:02 9154 9
REKLAMA
  • #1 9293851
    Jovik
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam,

Właśnie kupiłem mieszkanie w domu wielorodzinnym i pomimo tego, że mam tylko jednego sąsiada (nad sobą) to i tak nie da się spać.

Jestem po lekturze poniższego wątku:
    wyciszanie kabiny nagraniowej

Niestety obawiam się, że mój cel jest mniej wyrafinowany. Nie chcę w sypialni dobrej akustyki - chcę ją jedynie wyciszyć. W chwili obecnej mam wrażenie, że sufit i ściany działają niczym membrany, które prawie bezstratnie przenoszą dźwięki od sąsiada do mnie...

Byłem w dziale "maty wygłuszające" na Allegro (Link), ale brakuje mi informacji nt. wyciszanego pasma i skuteczności. Nie wiem, które produkty wybrać i jak je zgrać ze sobą aby uzyskać najlepszy efekt...

Pokój ma wymiary 296x310 cm (i 232 cm wysokości). Niestety wkład własny na mieszkanie nadwyrężył budżet, więc cały projekt musi zamknąć się w 2000 zł.

Wszelkie sugestie (może ktoś ma już doświadczenie przy takim projekcie?), bądź gotowe plany mile widziane. W ramach podziękowania mam do podarowania 50 pkt.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9293936
    Deadlife
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Nie jestem mistrzem w akustyce ale swoje już odsiedziałem w studio i na estradzie, a i hałaśliwych sąsiadów mam i niestety muszę Cię zmartwić, za taka kasę raczej nie ma szans na wygłuszenie. Maty takie raczej służą do uzyskania wyciszenia w studio ale raczej w drugą stronę (by dźwięk się nie odbijał). Pozostaje zakupienie zapasu stoperów i środków nasennych... ewentualnie 997 po 22.
  • Pomocny post
    #3 9296449
    Yarec
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Tutaj należałoby uściślić rodzaj hałasu czy to: tańce z przytupem czy stricte audio/muza lub popisy wokalne.Temat trudny ale można by wbudować konstrukcję:wyłożenie sufitu i ścian watą szklaną,a całość obudowana konstrukcją pływającą (z elastycznym mocowaniem)z płyt karton-gipsowych,zwłaszcza szfit.
    A może łatwiej się dogadać? O kosztach i efektach takiego rozwiązania trudno mi się wypowiedzieć.(NIE walczę o punkty jano o święty spokój-wieczorową porą)
  • REKLAMA
  • #4 9296723
    Jovik
    Poziom 15  
    Właśnie jestem po rozmowie z sąsiadami i byli bardzo zdziwieni, ponieważ poprzedni właściciel nigdy nie mówił im nic podobnego.

Sprawa wygląda tak, że mają sprzęt audio położony bezpośrednio na podłodze, bez żadnych podkładek pod głośnikami i subwooferem; stąd zapewne tak silne wibracje ścian i sufitu u mnie w mieszkaniu... Na początku tygodnia spróbują wykopać z piwnicy karton od zestawu audio, znaleźć dane przez producenta podkładki i podkleić nimi sprzęt. Wtedy mamy zrobić małe testy, oby z pozytywnym wynikiem.

Hałas to tylko i wyłącznie ze sprzętu RTV. Nie przeszkadza mi chodzenie albo rozmowy, ponieważ prawie ich nie słychać. Obecne pasmo przenoszenia jest takie, że bardzo dobrze niesie tony niskie i wysokie; wokalu prawie w ogóle nie słychać.

Na policję nie zamierzam dzwonić, ponieważ w sierpniu spodziewamy się dziecka i jeżeli dźwięk będzie się niósł w ten sam sposób do nich to nie zamierzam widzieć się z policją co wieczór. Dodatkowo nie uważam by aż tak głośno słuchali muzyki/filmów, ponieważ dźwięków prawie w ogóle nie słychać na klatce schodowej. Jeżeli podkładki nie pomogą to sprawa jest naprawdę dziwna.

zwłaszcza szfit - mógłbym prosić o wyklarowanie pojęcia?
  • Pomocny post
    #5 9297089
    Yarec
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Sufit jako betonowy monolit ma tendencje do przenosznia dźwięków,
    ale kiedy rozmowa pomoże wyeliminować tą uciążliwość przez podkładki/"kolce" a nawet "piłki tenisowe" (kiedyś użyłem ze względu na ciężar kolumn głośnikowych),to obejdzie się bez prac budowlanych,kasa może zostać dla Waszej Rodziny.
    Przepraszam za tę pisownie winno być: szczególnie sufit
  • Pomocny post
    #6 9297472
    Deadlife
    Poziom 12  
    Jeżeli tak wygląda problem to zdecydowanie trzeba drążyć temat u sąsiadów. Prostym i chyba skutecznym rozwiązaniem jest ustawienie kolumn na styropianie i na jakimś krześle taborecie (u mnie zadziałało).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 9297999
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 568
    Jovik, najtaniej podwieszany sufit posypany od góry piachem.
  • Pomocny post
    #8 9307552
    galart
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    ciasteczkowypotwor ma racje, żadna wełna, żaden styropian nie pomoże. najlepiej byłoby wylać strop betonowy żeby dobrze wygłuszało. spodobał mi się ten pomysł z piachem, chociaż przez ściany i tak się będzie niosło. Jeśłi słychać wszystko bardzo głośno to znaczy że podłoga pływająca u sąsiada nie jest dobrze wykonana. styropian pod wylewką nie jest ociepleniem ale właśnie wytłumieniem, dodatkowo wylewka powinna być odizolowana pianką od ściany tak aby ściany drgań też nie przenosiły. Nic więc mądrzejszego nie wymyślisz i podwieszany sufit dociążony porządnie mimo, że na niewiele sie zda jest jedynym słusznym rozwiązaniem
  • REKLAMA
  • #9 9309013
    Jovik
    Poziom 15  
    Liczyłem na bardziej pozytywne wiadomości, ale pewnych rzeczy się nie przeskoczy.

Cieszy mnie chęć kooperacji ze strony sąsiada - mam nadzieję, że uda nam się znaleźć optymalne dla obu stron rozwiązanie.

W przyszłości muszę nauczyć się, jak kupować mieszkanie. Dziękuję za cenne uwagi nt. budownictwa.

Podziękowania i punkty zostały rozdane :-)

Pozdrawiam!
  • #10 9309072
    Deadlife
    Poziom 12  
    Co do wybierania mieszkania kiedyś słyszałem taką anegdotę o dziewczynie która szuka mieszkania i zawsze podczas oglądania lokalu udawała głośno orgazm reszty można się już domyśleć;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem hałasu w sypialni spowodowanego głośnym sprzętem audio sąsiadów. Użytkownik poszukuje skutecznych metod wyciszenia pomieszczenia w budżecie do 2000 zł. Uczestnicy sugerują różne rozwiązania, takie jak zastosowanie mat wygłuszających, podkładek pod głośniki, a także konstrukcji z płyt kartonowo-gipsowych i wełny szklanej. Wskazano na konieczność współpracy z sąsiadami w celu poprawy sytuacji, np. poprzez podkładki pod sprzęt audio. Zauważono, że betonowy sufit i podłoga mogą przenosić dźwięki, co utrudnia wyciszenie. Użytkownik wyraził nadzieję na znalezienie optymalnego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA