logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak wyświetlania górnej tabelki w IE8 po aktualizacji strony HTML/CSS

PeCha 20 Mar 2011 21:56 2971 12
REKLAMA
  • #1 9301633
    PeCha
    Poziom 12  
    Ocena: 49
    Witam.

Kilka lat temu zrobiłem stronkę. Kilka dni temu postanowiłem trochę przerobić stronę główną. Dodałem do niej przyciski "Lubię to!" i "Poleć" z FB, zrobiłem górną tabelę, dodałem banerki.. no ale nie o to chodzi.

Chodzi o to, że po tych zabiegach wszystko w porządku wyświetlało się tylko w Operze. W FF i Chromie nie wyświetlała się gwiazdka przy "Dodaj do ulubionych" a w IE nie wyświetla się cała górna tabelka, ta którą zrobiłem ostatnio.

Dzisiaj troszkę pokombinowałem i w sumie nie wiem jak to zrobiłem, ale ta gwiazdka wyświetla się w FF, Chromie i Operze.

Jedyny problem dotyczy IE i tej górnej tabelki.

Używam FF 3.6.15, Opery 11.01, IE8 i Chrome 10.

Adres strony to:

http://www.prace_gruszki.republika.pl/

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w znalezieniu przyczyny tego niewyświetlania w IE i pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Dzięki serdeczne!!
  • REKLAMA
  • #2 9301696
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    1. Wyczyść cache dla IE i sprawdź czy wygląd strony się zmieni.
    2. Straszny bajzel masz w kodzie źródłowym strony. Np. kolumny ostatniej tabeli z niewiadomych przyczyn ze połączone. Jakim programem ją robiłeś?
    3. Najlepiej by było, gdybyś na czas testów włączył widoczność obramowania tabel (border=2), wtedy będzie bardziej widoczny efekt zmian na stronie.
  • #3 9301955
    PeCha
    Poziom 12  
    Wyczyściłem i nic.

Pisałem wszystko w Notatniku. Oprócz skryptów, które były skopiowane z jakichś stron ze skryptami. Prawdę mówiąc zapomniałem że na dole jest tabela :)
    Teraz, po włączeniu obramowania okazało się, że pierwsza tabela jest strasznie rozszerzona. Pierwsza kolumna jest bardzo szeroka.

Tylko dlaczego w takim razie w innych przeglądarkach wszystko jest ok? No i jak Otwieram stronę z pliku zapisanego u siebie na dysku wszystko jest w porządku. Szerokość tabeli, wszystko się wyświetla..
  • #4 9302014
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    1. IE jak wiadomo nie jest wciąż nie jest zbyt najlepszy i niewłaściwie interpretuje wszystkie znaczniki (i ich kombinacje). Inne przeglądarki radzą sobie lepiej jak widać.
    2. Zamiast Notatnika, przetestuje edytor Scite - bardzo rozsądny.
    3. Podejrzewam, że problem może tkwić w pływającej ramce (iframe). Szczerze mówiąc to nie wiem co one tam robią, podejrzewam, że kopiowałeś kod niepotrzebnie. Wywal je na początek i sprawdź jaki będzie efekt. Jeżeli pomoże, to zastąp je czymś innym.
  • REKLAMA
  • #5 9302104
    PeCha
    Poziom 12  
    Rzeczywiście. Wywaliłem pływające ramki i jest ok. Tylko co mogę wstawić zamiast <iframe>?

Jednak chciałbym mieć jakieś połączenie z fejsem. Może nie koniecznie musi to być w tej tabeli, w tym miejscu..
  • REKLAMA
  • #7 9302179
    PeCha
    Poziom 12  
    Spróbuję z tym XFBML. Wydaje się mieć więcej opcji..

Dzięki za pomoc!
  • Pomocny post
    #8 9307643
    piotr_ka
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Faktycznie, tak jak "przedmówca" napisał dużo tego kodu źródłowego. Wcześniej robiłem strony za pomocą tabel.... ale ja wtedy byłem głupi ;)
    kod źródłowy wyglądał podobnie jak twój - tabela w tabeli na tabeli. Proponuje rozmieszczenie elementów za pomocą DIVów. jest bardzej przejrzyste.
    Mi wszystko wyjaśnił artykuł na stronie http://pl.html.net/tutorials/css/ ale patrząc po twoich kodach to sporo umiesz i wiele nowych rzeczy sie tam nie dowiesz. Co nie znaczy że przypomnienie sobie wiadomości jest czymś złym.

Co do składania strony to korzystam z Dreamweaver. Do pajączków, zajączków i innych zwierzątek nie mogłem się przekonać. Zreszą oszczędzisz czas. Klikając jeden przycisk odrazu masz podgląd w przeglądarce. Nie musisz robić za każdym razem klikać Plik/Zapisz jako.... *.html. Albo samo dodawanie jakiś parametów odbywa sie za pomocą klawiszy.
  • #9 9416908
    PeCha
    Poziom 12  
    Mam jeszcze takie pytanko..
    Czy jest gdzieś dostępna instrukcja w języku polskim do Dreamweaver'a?
  • #10 9416918
    LtLog
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    Adobe wydaje oficjalne podręczniki znajdziesz je w każdym Empiku, są całkiem niezłe dla początkujących użytkowników. Cena to około 50 PLN za 320 stron całkiem sensownie przedstawionej wiedzy.
  • REKLAMA
  • #11 9417335
    PeCha
    Poziom 12  
    Podręcznik znalazłem, ale biorąc pod uwagę moje potrzeby dłużej czytałby podręcznik niż korzystał z programu. Dlatego myślałem, że może jest jakaś skrócona instrukcja, opisująca najważniejsze funkcje.

Po prostu przez ostatnie 6 lat pisałem w Notatniku i w sumie jakoś ta strona działa. To nie jest jakiś profesjonalny serwis, a ja się tym zawodowo nie zajmuję, dlatego myślałem właśnie o czymś okrojonym, samych podstawach, które być może gdzieś w necie sobie śmigają.

Po prostu jak się coś takiego nie znajdzie, to dalej będę z Notatnika korzystał..
  • #13 11751220
    PeCha
    Poziom 12  
    Problem rozwiązany za pomocą darmowych kursów html, css i Notatnika.
    Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z wyświetlaniem górnej tabelki na stronie internetowej w przeglądarce Internet Explorer 8 po wprowadzeniu zmian w HTML/CSS. Strona działała poprawnie w Operze, Firefoxie i Chrome, ale IE nie wyświetlał tabeli. Po kilku próbach, w tym czyszczeniu pamięci podręcznej i włączeniu obramowania tabel, użytkownik zauważył, że problem mógł być spowodowany użyciem znaczników iframe. Po ich usunięciu, tabela zaczęła się poprawnie wyświetlać. Użytkownik rozważał alternatywy dla iframe, takie jak XFBML do integracji z Facebookiem. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące edytorów kodu, sugerując użycie Scite lub Dreamweavera zamiast Notatnika, oraz dostępność podręczników do Dreamweavera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA