Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

problem z programowaniem w htmlu

Wawa_19_ 01 Aug 2008 16:56 2885 39
  • #1
    Wawa_19_
    Level 14  
    Używam EdHTML. Wszystko szło ok, dopóki nie napotkałem na strasznie wkurzający problem niewiadomo z czego wynikający jak wszystko jest dobrze. Proszę popatrzeć na obrazek:
    problem z programowaniem w htmlu
    Ja bym chciał, aby ta biała tabelka była na równi z MENU a ona mi uciekła kilkadziesiąt pikseli niżej i nijak nie mogę tego poprawić. Oto kod dotyczący tego fragmentu:
    Code:

    <tr>   <!--poczatek 2 wiersza-->
          <td>
          <table width="800" cellpadding="0" cellspacing="0">
             <tr>
                <td width="159" valign="top">  <!--menu-->
                <a href="news.htm" onmouseout="document.news.src=imgnewson.src" onmouseover="document.news.src=imgnewsoff.src">
                <img src="gfx/news.jpg" border="0" name="news"></a>
                <a href="archiwum.htm" onmouseout="document.arch.src=imgarchon.src" onmouseover="document.arch.src=imgarchoff.src">
                <img src="gfx/archiwum.jpg" border="0" name="arch"></a>
                <a href="klub.htm" onmouseout="document.klub.src=imgklubon.src" onmouseover="document.klub.src=imgkluboff.src">
                <img src="gfx/klub.jpg" border="0" name="klub"></a>
                <a href="kadra.htm" onmouseout="document.kadra.src=imgkadraon.src" onmouseover="document.kadra.src=imgkadraoff.src">
                <img src="gfx/kadra.jpg" border="0" name="kadra"></a>
                <a href="terminarz.htm" onmouseout="document.terminarz.src=imgterminarzon.src" onmouseover="document.terminarz.src=imgterminarzoff.src">
                <img src="gfx/terminarz.jpg" border="0" name="terminarz"></a>
                <a href="galeria.htm" onmouseout="document.galeria.src=imggaleriaon.src" onmouseover="document.galeria.src=imggaleriaoff.src">
                <img src="gfx/galeria.jpg" border="0" name="galeria"></a>
                <a href="kontakt.htm" onmouseout="document.kontakt.src=imgkontakton.src" onmouseover="document.kontakt.src=imgkontaktoff.src">
                <img src="gfx/kontakt.jpg" border="0" name="kontakt"></a>
                <a href="ksiega.htm" onmouseout="document.ksiega.src=imgksiegaon.src" onmouseover="document.ksiega.src=imgksiegaoff.src">
                <img src="gfx/ksiega_gosci.jpg" border="0" name="ksiega"></a>
                <a href="linki.htm" onmouseout="document.linki.src=imglinkion.src" onmouseover="document.linki.src=imglinkioff.src">
                <img src="gfx/linki.jpg" border="0" name="linki"></a>
                <a href="video.htm" onmouseout="document.video.src=imgvideoon.src" onmouseover="document.video.src=imgvideooff.src">
                <img src="gfx/video.jpg" border="0" name="video"></a>
                </td>    <!--koniec menu-->

                <td align=center> <!--intro-->
                <table width="600" border="0" cellpadding="5" cellspacing="0">
                   <tr>
                      <td align="center" bgcolor="#ffffff" >
                      <font color="black">
                      <img src='gfx/grom_pasek_news.jpg'><br />
                      <p align=left><b>4.07.2006 (mecz: 18.06.2006)</b></p>
                      <p align=justify>
                      <b>Tytuł</b><br />
                      sfvddfv
                      <br />
                      </p>
                      </font>
                      </td>
                   </tr>
                </table>
                </td> <!--koniec intro-->
            </tr>
         </table>
         </td>
       </tr> <!--koniec 2 wiersza-->

    Nie wiem co jest źle w tym dziadostwie.
  • Helpful post
    #2
    tom_85
    Level 14  
    to przez to:
    Code:
    <td align=center> <!--intro--> 

    wyrównanie w drugiej kolumnie masz do środka zamiast do góry. Polecam zastosowanie stylów css, niedużo nauki a zalety ogromne... ale po twojemu to będzie tak:
    Code:
    <td valign="top"> <!--intro--> 
  • #4
    Wawa_19_
    Level 14  
    rzeczywiście valign=top zadziałało.
    A jak zrobić coś takiego, że mam np. napis
    Jan Kowalski
    i jak na niego kliknę to się przeniosę na inną stronę.
    bo jak daje <a href=...>Jan Kowalski</a> to mi słowa Jan Kowalski są podkreślone a ja chce mieć normalny napis Jan Kowalski bez podkreślenia? Da się to zrobić jakoś?
  • Helpful post
    #6
    tom_85
    Level 14  
    wklej sobie to między <head> a </head>
    Code:
    <style type="text/css">
    
    a:link, a:visited
    {
       text-decoration: none;
       color: black;
       background-color: white;
       font-weight: normal;
    }
    a:hover, a:active
    {
       color: blue;
       background-color: yellow;
       font-weight: bold;
    }
    </style>


    wtedy wszystkie linki za jednym razem możesz mienić.... a jesli chcesz tylko jeden link bez podkreślenia to tak:

    Code:
    <a href="http://google.pl" style="text-decoration: none">Google</a>
  • Helpful post
    #8
    tom_85
    Level 14  
    w active nie musi być już, wystarczy ze w a:link, a:visited jest...
  • #9
    Wawa_19_
    Level 14  
    A jak zrobić by tekst migał. Znalazłem takie polecenie:
    <blink>jakiś tekst</blink>
    Niestety nie działa. Czy może to tylko nie działa w Edhtmlu a jak już wyślę na serwer to będzie tekst migał????
  • #10
    tom_85
    Level 14  
    blink nie działa w internet explorerze
  • #12
    tom_85
    Level 14  
    no może i nie jest ale w większości przeglądarek działa.... a poza tym autor tematu nie wykazuje jakiegoś szczególnego zainteresowania jakimikolwiek specyfikacjami :D

    no ale dla formalności podam wersję zgodną ze standardami, np migający blok tekstu:
    Code:
    <span style="text-decoration: blink">tekst</span>


    swoją drogą ciekawe czy w IE8 to działa....
  • #13
    Wawa_19_
    Level 14  
    Nie działa ta komenda:
    Code:
    <span style="text-decoration: blink">tekst</span>

    Czy może trzeba coś też między <head> a </head> dać???
  • #14
    tom_85
    Level 14  
    Wawa_19_ wrote:
    Nie działa ta komenda:
    Code:
    <span style="text-decoration: blink">tekst</span>

    Czy może trzeba coś też między <head> a </head> dać???


    jeśli używasz Internet Explorera to tak jak pisałem nie będzie ci tekst migał.
    span to blok tekstu który chcesz wydzielić i np zmienić mu kolor, rozmiar czcionki itp. obejmujesz wtedy ten fragmetn tekstu znacznikami <span> i </span>.
  • #15
    Wawa_19_
    Level 14  
    A mógłby mi ktoś wyciąć ze źródła jakiejś strony te napisy które są odpowiedzialne za dodawanie komentarzy, bo chciałem na mojej stronie www dać takie coś, żeby komentarze mogli użytkownicy dodawać, ale niestety nie mogę sobie z tym poradzić, bo oczywiście w samouczkach piszą jak robić formularz a jak komentarz to już nie chociaż podejrzewam, że formularz od komentarza będzie się różnił tylko tym:
    Code:
    <form action="mailto:twój_adres_poczty@domena" method="post" enctype="text/plain"><div>
    
    że nie na maila tylko na stronę www aby dodać to co użyktownik napisze w polu memotext ale jak tam dać to kto to wie.
  • #16
    tom_85
    Level 14  
    parametr action w formularzu wskazuje co ma się dziać (gdzie ma być przesłany formularz) gdy ktoś kliknie przycisk "wyślij" w formularzu. Jeśli chcesz dodawać komentarze na stronę to jest sporo opcji do wyboru. Najważniejsze jest to jakie chcesz mieć bajery przy tym dodawaniu komentarzy oraz jakim kontem dysponujesz: obsługa php, mysql... Jeśli nie masz dostępu do php i mysql to może być problem... nie wiem czy JS dało by się takie coś napisać... nawet jeśli by się dało to musiało by to być oparte na plikach co znacznie ogranicza możliwości...

    Napisz jakim kontem dysponujesz czy obsługuje jakiś język skryptowy po stronie serwera i jakąś bazą danych, ale nie licz że dostaniesz gotowe rozwiązanie, korzystaj z google tam jest WSZYSTKO.
  • #17
    Wawa_19_
    Level 14  
    Gówno jest na google. Przykład:
    <form action="mailto:autor_strony@jego_domena" method="post">
    A jak dodać na stronę to już nikt nie napisze i tak jest wszędzie. Nigdzie nie ma informacji co trzeba tam wstawić za action=??? aby dodać komentarz na stronę. To też jest chore bo świadczy o wiedzy takich osób, że widocznie nie umieją wstawić na stronie komentarza skoro usilnie dają action="mailto:autor_strony@jego_domena". Ja nie mam jeszcze konta, od tygodnia dopiero programuję, ale na prv.pl na tym serwisie umieszczę moją stronę.
  • #18
    tom_85
    Level 14  
    na google wszystko jest a nikt nie napisze ci nigdzie jak zrobić komentarze bo to nie o to chodzi żeby ci ktoś kod pisał... chcesz mieć to musisz się nauczyć od podstaw wszystkiego i sobie napisać a jak nie to zleć to komuś kto się na tym zna.

    powiem ci tak że można to napisać np tak:
    <form action="dodaj_komentarz.php" method="post">
    ale teraz na serwerze musisz umieścić plik dodaj_komentarz.php w którym będzie się znajdował kod napisany w php który:
    1. odbierze dane wysyłane przez użytkownika
    2. sprawdzi czy nie zawiera on jakiegoś złośliwego kodu
    3. doda komentarz użytkownika do bazy danych lub do pliku
    4. ewentualnie wyświetli nową stronę z dodanym komentarzem

    nie wiem co ty wpisujesz w google skoro mówisz że nic nie ma. Co do tematyki WWW to na google da się znaleźć dosłownie WSZYSTKO. Tyle że nie zawsze w formie gotowca. Wpisz sobie kurs php i zobacz ile ci stron wyskoczy.

    Więc masz dwie możliwości:
    1. jeśli chcesz się nauczyć pisać strony to poszukaj sobie jakiegoś kursu php i się zacznij uczyć po kolei od podstaw
    2. jeśli nie chcesz się nauczyć pisać stron a chcesz miec stronę www to zleć to komuś
  • #19
    Wawa_19_
    Level 14  
    Ja htmla się na razie uczę a nie php. Jak ktoś by znalazł krok po kroku jak zrobić by dodawać komentarz coś w stylu jak na tej stronce jest:
    http://www.kurshtml.boo.pl/html/formularze.html
    (tylko że tu krok po kroku opisane jest jak robić i wysyłać formularze :/) to niech napisze link. Z góry dzięki. Bo fajna rzecz a nigdzie nie ma wyjaśnionego tego.
  • #20
    tom_85
    Level 14  
    nigdzie nie ma napisanego bo systemu dodawania komentarzy się NIE DA zrobić w html-u. Za pomocą html-a można napisać co najwyżej statyczne strony internetowe. Jeśli chce się mieć jakąś interakcje z użytkownikiem (komentarze, zmiana wyglądu strony np tła, logowanie) to trzeba zastosować jakiś dodatkowy język programowania który będzie to realizował.

    HTML jest to podstawa każdej strony www ale za pomocą samego html możesz napisać co najwyżej "wizytówkę" którą można TYLKO CZYTAĆ.
  • #21
    Wawa_19_
    Level 14  
    Ajakim poleceniem się robi by zmienić kolor pomiędzy jedną kreską a drugą w obramowaniu tabeli?
    problem z programowaniem w htmlu
    Chciałbym aby pomiędzy kreską czarną obramowania a drugą czarną obramowania było całe pole czarne czyli tak jakby te kreski dzielące komórki były całe czarne no a komórki w których są liczby były bez zmian czyli pole pomarańczowe.

    I jeszcze coś takiego bym chciał zrobić, że jak najade myszką na napis jakiś to żeby się wyświetlał obraz .jpg
    Próbuje coś w tym stylu, ale nie wychodzi:
    Code:

    <script language="JavaScript">
    if (document.images)
       imgtwarzoff = new Image(); imglankaoff.src="twarze/twarz.jpg";
    </script>

    i potem
    Code:

    <a href="twarze/twarz.jpg" onmouseout= none onmouseover=imglankaoff.src">napis jakiś</a>



    Oraz jeszcze jeden problem. Co dać w polach
    Code:
    <form name="formularz" action="CO TU DAĆ????">
    
    <input type="hidden" name="idk" value="">
    <input type="hidden" name="document_location" value="TU DAĆ ADRES STRONY NA KTÓRĄ MA BYĆ DODAWANY KOMENTARZ???">
    <input type="hidden" name="konto" value="A TU CO DAĆ???">
    <input type="hidden" name="domena" value="1">

    bo już mam zrobioną stronę z dodawaniem komentarza gdzie jest to pole by wpisać nick, komentarz tylko nie wiem jak to wprowadzić do internetu, bo jak tym musi sterować jakiś plik jak Tom pisze, no nie orientuje się co dalej zrobić jak mam już stronę.
  • #22
    tom_85
    Level 14  
    z tymi tabelkami to będzie chyba najłatwiej tak:
    Code:
    <style type="text/css">
    
    table.tabelka1
    {
       background-color: black;
       border-collapase: separate;
       border-spacing: 3px;
    }
    table.tabelka1 tr
    {
       background-color: orange;
       color: white;
    }
    </style>
    i to wszystko powinno być umieszczone między <head> i <\head> jeśli wcześniej zrobiłeś tak jak ci radziłem i masz już znaczniki <style type="text/css"> w sekcji head to teraz wystarczy przekopiować środek z powyższego kodu do poprzedniego czyli do znaczników <style...> i <\style>
    Pozatym do tej tabelki którą chcesz tak formatować musisz dopisać:
    Code:
    <table class="tabelka1">... i tu dalej to co masz już napisane... 
    zmieniająć wartość border-spacing możesz mieniać szerokość czarnych ramek. Jeśli nie chodzi ci o to lub chcesz to zrobić inaczej to szukaj TUTAJ


    w tym drugim chodzi ci o to że jak się najedzie myszką nad jakiś tekst to żeby pojawiało się okienko z obrazkiem ?? coś takiego jak jest na wp na grach jak sie najedzie na kogoś zdjęcie ?? czy może o to żeby się zmieniał obrazek z jednego na drugi w momencie najechania na niego myszką ??
    jeśli chodzi o to pierwsze to znajdziesz to TUTAJ a jeżeli o to drugie to TUTAJ


    co do ostatniego problemu to należy tam wpisać:
    Code:
    <form method="post" action="dodaj_komentarz.php">...</form>

    dokładniejsze informacje co należy umieścić w pliku "dodaj_komentarz.php" znajdziesz TUTAJ albo TUTAJ


    masz dostęp do internetu a że ci sie nie chce nawet z skorzystać z jego nieograniczonych możliwości to twoja sprawa. Więcej nic nie osiągniesz zadając w kółko na forum te same pytania i pisząc bzdury że na googlach tego nie ma, w ten sposób możesz zarobić co najwyżej ostrzeżenie/bana na forum.
  • #23
    Wawa_19_
    Level 14  
    Ty to jesteś chłopok udany. Ty chcesz aby każdy przejrzał tonę materiałów, aby z 80 godzin siedział żeby się dowiedzieć jak np. zrobić by najeżdzając myszką na słowo jakieś pjawiał się obrazek. Mnie nie interesuje programowanie w htmlu ani javie ani php w jakimś szerokim zakresie chce tylko stronę stworzyć, już ją mam i jeszcze chcę ją usprawnić o parę pierdułek, muszę się dowiedzieć jak dodawać komentarze, księgę gości i te parę rzeczy o których pisałem i tyle. Strona gotowa, ja już ponadto nie rozszerzam swojej wiedzy, bo nie mam nawet czasu by siedzieć nad tymi językami programowania, bo pracuje a w wolnym czasie trenuje ciężko. A nikomu nie zlecę tego bo nie mam pieniędzy, więc sam robię i to z dobrym skutkiem, bo ile 4 dni w htmlu i już całkiem to nieźle idzie. Jeszcze tylko te komentarze i ten durny obrazek by się wyświetlał i na tym moja znajomość z htmla się kończy, bo więcej mi do szczęścia nie potrzebne. pzdr
  • #24
    tom_85
    Level 14  
    dostałeś linki do gotowych skryptów... pozostałe rzeczy które mieszą się "w jednej linijce" ci napisałem i wyjaśniłem więc przystopuj trochę koleś. To że nie chce ci się nawet zobaczyć co jest pod tymi linkami to twój problem ! Ty nie masz czasu a myślisz ze inni mają ? jak przeczytasz to co jest pod tymi linkami (jak znajdziesz czas między treningami w pisaniu bezsensownych postów) i dalej nie będziesz wiedział jak zrobić system komentarzy to dam ci dobrą (ostanią) rade: DAJ SOBIE Z TYM SPOKÓJ !

    Pozdrawiam
  • #25
    Dżyszla
    Level 42  
    Wawa - czy Ty w ogóle czytasz to, co się do Ciebie pisze? Bo upierasz się dalej przy czymś, na co już dawno dostałeś odpowiedź i nie masz szansy dostać innej. I z takim podejściem, jakie zaczynasz prezentować, to na pewno nie stwarzasz sobie szans na dalszą pomoc, a kolega tom_85 naprawdę się wysilił, żeby poodpisywać na wszystko. Co najwyżej machnął się z backslashem w znacznikach zamykających, ale dla takiego znawcy HTMLa to chyba nie problem.
  • #26
    lord_dagoth
    Level 25  
    Nie no, brak mi po prostu słów, ludzie starają się pomóc, piszą posty na pół strony, wysyłają linki, a koleka Wawa_19 jeszcze wyskakuje z pretensjami, że on nie ma czasu czytać tego wszystkiego -.- Przyłączam się do bardzo dobrej rady... DAJ SOBIE SPOKÓJ.

    tom_85, na twoim miejscu już dawno przestałbym odpisywać, bo to nie ma sensu.

    Do Wawy: Nie wiem ile razy jeszcze trzeba będzi Ci to napisać, ale nie ma czegoś takiego jak komentarze w HTMLu (dzięki temu będziesz mógł robić statyczne strony, a nie DYNAMICZNE - czyli takie, w których treść strony zmienia się wraz z działaniami np. użytkowników).

    Dzięki temu językowi będziesz mógł co najwyżej przygotować sobie formularz do dodawania komentarzy. Następnie będziesz potrzebował jakiś skrypt, na przykład napisany w PHP który przechwyci dane wprowadzone w poprzednim formularzu, następnie wedle upodobań zmodyfikuje wprowadzone dane, a następnie zapisze je do bazy danych (np. MySQL) lub do plików tekstowych.

    W następnej części będzie potrzebny plik, który pobierze dane z plików tekstowych bądź bazy danych, również odpowiednio je przerobi (w miarę potrzeb) i wyświetli.

    Oczywiście przydałby się jakiś skromny panel administracyjny (który również musimy sobie napisać) dzięki któremu będziemy mogli usuwać, przenosić, bądź modyfikować komentarze użytkowników (jak wiadomo, niektórzy lubią pisać głupoty, chociażby na forum ;) ).

    No, to chyba tyle, bez podstawowej znajomości PHP tego NIE ZROBISZ! Więc jeżeli nadal reprezentujesz podejście w stylu, "nie rozumiesz że nie chce mi się uczyć niczego nowego" czy tam jakiej innej wymówki użyjesz, to twoja stronka raczej nie będzie miała systemu komentarzy.
  • #27
    Wawa_19_
    Level 14  
    Trzeba było napisać, że ściągnij gotowe darmowe skrypty. Ściągłem już chyba z 20 wersji, ale żadna nie działała. I tak sobie myśle mimo, że przy niektórych było napisane, że prosta instalacja itd.itp. i też autor przy niektórych wyjaśniał jak zainstalować to i tak nic. Jest jakiś problem przypuszczam z uprawnieniami, że trzeba zmienić na serwerze. No więc dla każdego pliku dałem uprawnienia takie:
    uprawnienia właściciela:
    zapis tak
    odczyt tak
    uruchamianie tak
    uprawnienia grupy
    to samo
    uprawnienia publiczne
    to samo
    Nie widzę by jeszcze jakieś inne uprawnienia można było nadać.
    test--strony.prv.pl
    Chociaż w FileZilli pisze, że mimo iż tam zmieniam uprawnienia to jednak nie wszystkie serwery interpretują jej polecenia więc może gdzieś na prv.pl na koniec trzeba zmienić te uprawnienia.
  • #28
    lord_dagoth
    Level 25  
    Sam kiedyś (kilka lat temu) zanim nie znałem php i sql'a bawiłem się w szukanie gotowych i darmowych skryptów księg gości i komentarzy. 99% nie działało albo miałem problemy z zainstalowaniem, na dodatek opierały się na plikach tekstowych (bardzo niebezpieczne, i łatwe do "shakowania").

    Dlatego właśnie nauczyłem się php. Wystarczy odrobina chęci, to naprawdę nie jest trudne. Wbrew pozorom skrypt takiej najprostszej wersji dodawania komentarzy to naprawde niewiele:

    -Nawiązanie połączenia z bazą danych
    -pobranie wszystkich wierszy i ustawienie je np. wg daty
    -w pętli wyświetlenie każdego komentarza

    no i jeszcze zapisanie komentarza:
    -Przechwycenie danych z formularza
    -zabezpieczenie jakąś funkcją dodającą ukośniki (proste zabezpieczenie przed sql injection)
    -jednym zapytaniem zapisanie danych do bazy

    No i to wszystko, naprawdę żadna filozofia, nauka php i sql'a tylko do tego to naprawdę zabawa na nie więcej niż 2-3h. Zapewne gdy poznasz metody php będziesz chciał wprowadzić wiele ciekawych usprawnień do swojej stronki, jak dodawanie newsów czy inne efekty, które można uzyskać dzięki temu językowi ;)
  • #29
    Wawa_19_
    Level 14  
    aha czyli po prostu to są takie ściemy te darmowe skrypty, nie ma czegoś takiego.
    Gdyby było 2-3 godzinki to bym się zaczął uczyć, ale tak Ci się wydaje bo umiesz. Z doświadczenia wiem, że nad takimi rzeczami nowymi siedzi się ze 100 godzin a czasem mimo poświęconego czasu i tak człowiek nie jest w stanie się nauczyć.
  • #30
    lord_dagoth
    Level 25  
    Pewnie gdzieś istnieją jakieś darmowe działające skrypty, ale mi osobiście się nie udało z czymś takim spotkać.

    Czy na serwerze gdzie umieszczasz swoją stronkę masz dostęp do bazy danych MySQL i do PHP 5? Może by się wspólnymi siłami udało coś wyciułać...

    to jest bardzo prosta klasa, baaaaardzo prosta, którą napisałem do wykonywania i przechowywania informacji związanych z wykonanymi zapytaniami do bazy danych (niedługo zabiorę się za udoskonalenie jej):
    Code:
    <?php
    
    class dbConnection
    {
      private $ServerName='xxx';
      private $UserName='xxx';
      private $Password='xxx';
      private $DbName='xxx';

      private $SqlConnection;
      public  $QueryID=array();
      public  $QueryText;

      function __construct()
      {
        $this->SqlConnection=mysql_connect($this->ServerName, $this->UserName,
        $this->Password);
        mysql_select_db($this->DbName);
      }
     
      function __destruct()
      {
        mysql_close($this->SqlConnection);
      }
     
      function query($query,$IDQuery)
      {
        $this->QueryID[$IDQuery]=mysql_query($query, $this->SqlConnection);
        $this->QueryText=$query;
      }
    }
    ?>


    w częsci:

    Code:
    private $ServerName='xxx';
    
      private $UserName='xxx';
      private $Password='xxx';
      private $DbName='xxx';


    przechowywane są kolejno informacje o adresie serwera z bazą MySQL, nazwą użytkownika, hasłem oraz nazwą naszej bazy danych. Ten plik proponuję zapisać jako connect.php

    Jak już wspomniałem, ta klasa może posłużyć do obsługiwania połączeń z bazą danych, nie musisz zgłębiać zasad jej działania.

    Nastpnie musimz stworyz plik z rozszerzeniem .php którego użyjemy TYLKO JEDEN RAZ, a następnie go usuniemy z serwera. Będzie on tworzył tabelę w naszej bazie danych. Załóżmy, że tabela będzie niezbyt rozbudowana i będzie zawierała tylko 3 kolumny, odpowiednio Autor, Data i Treść:

    Code:
    <?php
    
    require_once 'connect.php';
    $MySQLCon= new dbConnection;
    $create_table= 'CREATE TABLE  komentarze(
                                     Autor    tinytext NOT NULL,
          Data     tinytext NOT NULL,
                                     Tresc    tinytext NOT NULL,                          PRIMARY KEY(Data) )';
    $MySQLCon->query($create_table,0);
      if ($MySQLCon->QueryID[0]==false)
      {
       echo 'Wystąpił błąd!';
      }
    ?>


    No, i ten plik powinien nam w bazie danych utworzyć potrzebną nam tabelę. Nie jestem tylko pewien, czy PRIMARY KEY może być tinytext:P

    Kolejnym etapem będzie wyświetlenie wszystkich komentarzy w bazie danych, i np. dodanie na samym końcu prostego formularza do dodania nowego komentarza. Kod ten wstawiasz do pliku stronki, gdzie chcesz to wyświetlić, i pamiętaj żeby zmienić jej rozszerzenie z .html na .php!!!

    Code:

    // tutaj treść stronki w htmlu

    <?php
    require_once 'connect.php';
    $MySQLCon= new dbConnection;
    $MySQLCon->query("SELECT `Autor`, `Data`, `Tresc` FROM `komentarze` ORDER BY `Data` DESC",0);
    if ($MySQLCon->QueryID[0]==false)
      {
           echo 'Wystąpił błąd!';   
      }
     else
      {            
          while ($wiersz = mysql_fetch_row($MySQLCon->QueryID[0]))
          {
       echo '...';   
          }   
      }
    ?>

    //tutaj dalsza część stronki w htmlu, łącznie z formularzem do dodania nowego komentarza


    No... jeden fragment wymaga nieco dogłębniejszej analizy, a mianowicie:
    Code:
    while ($wiersz = mysql_fetch_row($MySQLCon->QueryID[0]))
    
          {
       echo '...';   
          }

    Jest to pętla, która po kolei będzie wyświetlała każdy komentarz, jaki jest w bazie danych. W miejsce trzech kropek należy wstawić kod html'a, w którym chcielibyśmy umieścić dane komentarza pobrane z bazy danych. Jeżeli kod html'a będzie już przygotowany, to nastepnie trzeba będzie w niektóre miejsca podstawić zmienne które przechwują dane z bazy. W tym wypadku będzie to:
    Code:
    $wiersz[0] <-Autor
    
    $wiersz[1] <-Data
    $wiersz[2] <-Tresc

    Musimy to osadzić w odpowiedni sposób, przedstawię PRZYKŁAD:
    Code:
    while ($wiersz = mysql_fetch_row($MySQLCon->QueryID[0]))
    
          {
       echo '<br>Autor: '.$wiersz[0].'<br>
                             Data: <b>'.$wiersz[1].'</b><br>
                             Treść: '.$wiersz[2].'<br>';   
          }


    Teraz nadszedł czas na napisanie skryptu, który przechwyci dane z formularza, ale to omówimy troszkę później, jak już wyrazisz chęć próby napisania tego samemu ;)

    Mam nadzieję że nigdzie nie popełniłem żadnego błędu/literówki w kodzie, ale w razie czego można to na bierząco korygować ;)