logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aiwa NSX-V900: Czytnik KSS213B niestabilny po wymianie

Lukalago 09 Gru 2001 20:21 5028 16
REKLAMA
  • #1 647
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 73
    Wieża AIWA model: NSX-V900
    Wymieniłem czytnik (KSS213B). CD dziwnie sie zachowuje, czyta jak mu sie chce. Soczewka widzi czasami tracki lecz nie potrafi szybko sie ustawić do ścieżki, mieli i mieli np. przechodzi do nastepnego utworu Jak już załapie to jest ok. Jet możliwe, że czytnik kupiony jest padnięty?
    P.S Czytnika nie kupowałem w firmie POLTRONIC:)
    Dzieki za wszelką pomoc

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: Lukalago dnia 2001-10-17 21:50 ]

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: Lukalago dnia 2001-10-17 23:39 ]
  • REKLAMA
  • #2 655
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 659
    Lukalago
    Poziom 26  
    Robiłem to już. Jak ustawie go na jedną płytę to na innej ma problemy:(
    Podejżewam elektronikę.
  • #4 676
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    Ja bym nic nie regulowal ciekawy jestem jak sie zachowywal na starym czytniku? (sprawdz dokladnie silnik od plyty i przesowu czytnika)
  • REKLAMA
  • #5 684
    Lukalago
    Poziom 26  
    Na starym czytniku nie reagował wcale. Sprzęt cały pokryty dymem nikotynowym a czytnik, lepiej nie mówić:) Czyszczenie nic nie pomagało!
    Wymieniłem ten czytnik na następny i... pojawił się następny problem wieża nie obraca teraz tależem z płytami, coś przy okazji padło tylko jakim cudem? Teraz nie mam jak sprawdzić nowego czytnika!
    Robiłem już wiele takiego "sprzętu" i takich numerów nigdy nie było. Może ktoś wie co jest grane?
  • #6 688
    Stef
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    Jeat mi przykro, ale wtym przypadku to tylko wróżka albo Ty dojdziesz co się stało. Sprawdź taśmy połączeniowe, przy podłączaniu mogła paść! To najsensowniejsze wytłumaczenie, że CD przestał całkiem działać! I jeszcze jedno, bez płyty testowej nie reguluj nowego czytnika!

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: Stef dnia 2001-10-20 00:37 ]
  • #7 706
    Lukalago
    Poziom 26  
    Taśmy okej. Napięcia zasilające też ok. Z tego co pomierzyłem to widać, że procek nie podaje sygnału na tranzystory kluczujące :sad:
    Płyty testowej nie mam i staram się nie kręcić czym popadnie ale w takich skrajnych przypadkach czasam trzeba :smile:
  • #8 826
    terminux
    Poziom 23  
    Ocena: 168
    A mechanika "chodzi" beż żadnych zacięć i oporów?
    Pozatym taśmy połączeniowe są bardzo delikatne i pęknięta ścieżka może nie być praktycznie zauważona. Ja miałem taki problem, co się nad tym złomem nasiedziałem to moje a wystarczyło wymienić taśmę do lasera.
  • #9 854
    Lukalago
    Poziom 26  
    Taśmy przedzwoniłem, więc są ok. :sad:
  • #10 900
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Witam
    A usunąłeś zworę technologiczną z lasera?
    W żadnym wypadku nie kręć potencjometrem na laserze. Zmienisz tylko punkt pracy.

• #11 2644
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2952
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 66423
    stimoroll
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    w jednej wieży ze zmieniaczem miałem taki problem - że gumki się zestarzały, które amortyzowały mechanizm - i lekko osiadła całość - w związku z tym płyta nie trzymała się zbyt mocno na talerzyku - czasem były poślizgi - czasem płyta była za nisko. Wymieniłem te gumki i było OK. Wykryłem to w ten sposób - że płyta czasem ocierała mi się o talerz zmieniacza.
  • REKLAMA
  • #14 66523
    teodor
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Najpierw podstawiłbym taśmę to statyczne "przedzwonienie"nie jest miarodajne. Jeżeli przed wymianą KSS nie były kręcone prk-i przy serwie cxa 1082, to również on może być przyczyną. Niedawno go wymieniałem przy podobnych objawach.
  • #15 66542
    wijar
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    witam .a ja bym dokładnie przyjrzał się mechanice i servu cxa niedawno i ja tak jak teodor zmieniałem je w wieży sonego a uszkodził je wylany elektrolit z kondziorów umiejscowionych w jego pobliżu(a w ogóle w wieżach sonego dość często się zdarzają numery z wylanym elektrolitem-firma psuje się czy co?), a lasera tak jak napisał wojtek 27 w żadnym przypadku nie regulować.pozdrawiam
  • #16 66547
    Mriusz
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Cyt:
    "Wymieniłem ten czytnik na następny i... pojawił się następny problem wieża nie obraca teraz tależem z płytami, coś przy okazji padło tylko jakim cudem?"

A usunołeś zworę zabezpieczającą na płytce lasera. Bo to chyba laser KSS213 jeżeli się nie mylę.
  • #17 66625
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2388
    Witam!
    Ostatnio walczyliśmy na warsztacie z taka samą wieżą, przyszła na wymianę lasera , wstawiliśmy nowy KSS213B, poszła do klienta bo wszystko chodziło, po paru tygodniach zwrot reklamacyjny, nie czyta płyt, rzeczywiśćie nie czytała płyt, tylko czytała jedną która mielismy w serwisie, i tu zaczeły się schody dłaczego czyta tylko ta jendą,widocznie klient miał plyty które ta wieża nie czytała, podstawilismy nowy BA 6897S bo podobno często pada ale to nie to.Na płycie drukowanej było masę zimnych lutów ale to nie to nadal zachowywała się dziwacznie przeczytała tylko tą jeda płytę i tylko raz , jak się zrobiło stop to już nie chciała wystartować, z innego serwisu dowiedzieliśmy się ,że do wież AIWY lasery musza być selekcjonowane.Podstaw nowy kwarc 1,9344Mhz, zimne luty dokładnie obejzyj płytkę kondensatory smd na magistrali I2C a na końcu wstaw nowy czytnik ale zamiast KSS213B , KSS213C!U nas po wymianie na laser z literką C czodzi do dzisiaj.A tak na marginesie to zobacz czy ustawia ci się dobrze talerz nad laserem czy jak się mechanicznie ustawi czy chodzi luźno.W ostatnim poscie pisałeś ,ze przestał się obracać talerz sprawdz czy nie wysumeła ci się tasma od sterowania silnikami od talerza, taka cieniutka.W mojej były układy:BA 6897S,TC 9284BF,TA 8191F,TA7291S,4558D,kwarc 16,9344Mhz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W wieży AIWA NSX-V900 po wymianie czytnika laserowego KSS213B pojawiły się problemy z niestabilnym odczytem płyt CD – soczewka widzi ścieżki, ale mechanizm wolno ustawia się na utwory, a odtwarzanie jest losowe. Próby regulacji mocy lasera nie przyniosły poprawy, a wymiana czytnika spowodowała dodatkowo awarię mechanizmu talerza obrotowego. Sprawdzenie taśm połączeniowych i napięć zasilających nie wykazało usterek, jednak procesor nie wysyła sygnałów do tranzystorów kluczujących. Wskazano na możliwość uszkodzeń mechanicznych, zimnych lutów na płytce, problemów z serwem CXA1082, a także konieczność usunięcia zwory technologicznej na laserze. Zalecane jest unikanie regulacji potencjometru lasera bez płyty testowej oraz dokładna kontrola taśm pod światło. W serwisie zauważono, że lasery KSS213B do wież AIWA mogą wymagać selekcji, a zamiana na model KSS213C często rozwiązuje problemy. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe uszkodzenia mechaniczne, takie jak zużyte gumki amortyzujące talerz, oraz na wpływ wylanego elektrolitu na układy serwomechanizmu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA