logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie zabezpieczyć komputer przed nieautoryzowanym dostępem i omijaniem hasła?

kammien 21 Mar 2011 21:48 2033 9
REKLAMA
  • #1 9306253
    kammien
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    witam nie wiem czy to w dobrym temacie, ale muszę zabezpieczyć komputer, każdy umie ominąć hasło, jak można zabezpieczyć komputer tak żeby nikt nie wchodził i nie korzystał, jak to nie odpowiedni temat to proszę o przeniesienie :) z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 9306300
    Kondzielnik
    Poziom 10  
    Wystarczyło by chyba założyć hasło na biosa bez zbędnych kombinacji :P No chyba że komuś będzie się chciało go resetować to już inna sprawa:)
  • REKLAMA
  • #4 9306651
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    Kondzielnik napisał:
    Wystarczyło by chyba założyć hasło na biosa bez zbędnych kombinacji :P No chyba że komuś będzie się chciało go resetować to już inna sprawa:)

Kolego,hasło na biosa nie zabezpiecza systemu a biosa. Nie myl pojęć.
  • #5 9306816
    kammien
    Poziom 9  
    z tego co rozumiem kondzielnik pomylił trochę tematy ;d a z linku jankolo nic nie rozumiem możne ktoś spolszczy lub da coś prostszego do zabezpieczenia komputera ??
  • REKLAMA
  • #6 9306850
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    kammien napisał:
    a z linku jankolo nic nie rozumiem możne ktoś spolszczy lub da coś prostszego do zabezpieczenia komputera ??

Proponuję Ci abyś sobie dał z tym tematem spokój. Przy takim zaangażowaniu w rozwiązanie własnego problemu i przy takiej dociekliwości, jaką prezentujesz, to sobie tylko narobisz szkody.
    Nawet nie chciało Ci sie słowa truecrypt w Google wpisać:
    http://www.google.pl/#hl=pl&biw=1659&bih=849&...ypt&aq=f&aqi=g10&aql=&oq=&fp=c3e0e52d40096ab9
  • #7 9306881
    kammien
    Poziom 9  
    no fakt tego nie zrobiłem, chociaż po twoim poście wszedłem w link ale, że ja zielony to program który ściągnąłem nic mi nie pomógł, może jakaś inna pomoc, lub a-z tego programu ?? ;d
  • #8 9306909
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Naprawdę nie chce Ci się samodzielnie poszukać informacji o truecrypcie? Przeciez do niego jest cała dokumentacja. W sieci są opisy posłużenia się nim w różnych językach. Czego Ci jeszcze potrzeba?
  • #9 9306928
    kammien
    Poziom 9  
    pobrałem spolszczenie do truecrypt ale nie działa, a potrzebuje, poradnika od a do z jak zabezpieczyć kompa żeby nikt nie wszedł jak możesz poradź coś lub ew wytłumacz jak działa ten truecrypt
  • REKLAMA
  • #10 9306938
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Lenistwo Twoje przekracza dopuszczalne granice. Przeczytaj sobie punkt 16 regulaminu i zabierz się do samodzielnego myślenia. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różne metody zabezpieczenia komputera przed nieautoryzowanym dostępem. Użytkownicy sugerowali m.in. ustawienie hasła na BIOS, jednak podkreślono, że to zabezpiecza jedynie BIOS, a nie system operacyjny. Rekomendowano również szyfrowanie dysku za pomocą programu TrueCrypt, co spotkało się z prośbą o prostsze instrukcje i dokumentację. Użytkownik wyraził trudności w korzystaniu z TrueCrypt, co prowadziło do krytyki jego braku samodzielności w poszukiwaniu informacji. Ostatecznie, dyskusja zakończyła się zamknięciem tematu z powodu braku zaangażowania w samodzielne poszukiwanie rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA