logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

vaillant VCW-180-XE-wyciek za sprawą czarnego plastikowego ustrojstwa

jarjar47 22 Mar 2011 09:14 5239 12
REKLAMA
  • #1 9307411
    jarjar47
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam,od siedmiu lat użytkuje ten piec i nie było z nim żadnych problemów,do wczoraj.Piec się rozszczelnił za sprawą takiego czarnego,plastikowego ustrojstwa.Wygląda jak trzy małe tuby i jest zamontowane na dole po lewej stronie.Wymontowałem to i stwierdziłem pęknięcie obudowy pod górnym gwintem???.Co to jest za część i jakie jest jej zadanie?Cz można ją wykluczyć i połączyć rurki które do niej dochodzą na "krótko"?Czy jest ona do kupienia poza serwisem?I jeszcze jedno,czy wskażnik temperatury ma jakieś zabezpieczenie?Proszę o info,pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9308039
    jarjar47
    Poziom 10  
    Witam, już wiem co to jest to"czarne ustrojstwo" w związku z tym mam pytanie czy TO wymaga czyszczenia,konserwacji jeśli tak to jak to ma wyglądać,pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9308046
    Maureli73
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    151017 - to jest numer katalogowy tego czarnego siłownika. Kosztuje ok 65 zł netto. Nie można go pominąć :D należy wymienić na nowy. Jest do kupienia u Regionalnych Koordynatorów Serwisu ale także pewnie gdzieś w internecie...np. na alledrogo

pozdrawiam
  • #4 9308092
    jarjar47
    Poziom 10  
    Witam,znalazłem na allegro takie"czarne ustrojstwo"tyle że tam nazywa się ono wymiennik wtórny?? to jak to jest z tym siłownikiem ?,pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 9308103
    dziubek102
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 243
    Kolego dlatego też zdjęcie jest najlepszym opisem problemu. Nie dziw się że z opisu nie wynika do końca co się uszkodziło w twoim akurat przypadku. Jeżeli już znalazłeś uszkodzona część i jesteś tego pewien to twój problem został rozwiązany.
  • #6 9308119
    jarjar47
    Poziom 10  
    Dzięki za info pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 9315375
    1Qmaty
    Poziom 19  
    Ocena: 139
    Uszkodzone czarne wymienniki wymienia się na metalowe z dod. orurowaniem -w komplecie.
    Wewnątrz w czarnym jest do odzyskania ok. 0,5 kg Cu.
  • REKLAMA
  • #8 9319708
    jarjar47
    Poziom 10  
    witam,gdzie to można kupić poza serwisem i jaki jest tego koszt,pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 9320833
    omnixwp
    Poziom 18  
    Ocena: 137
    jarjar47 napisał:

Od dawna RCSV (regionalne centra serwisowe Vaillant spółki komandytowe) i autoryzowany serwis Vaillant stracił monopol na sprzedaż części zamiennych do oferty Vaillant. Od wielu lat części zamienne bezproblemowo kupisz w cenie katalogowej producenta w bardzo popularnym e-sklepie dla serwisu i instalatorów. Ja też się tam zaopatruję, w końcu nie można mieć autoryzacji wszystkich producentów. Akurat mnie odpowiada taka spójna oferta w jednym miejscu. Inne dokumentacje fabryczne Vaillant na email.

Wymiennik wtórny, płytowy 064946 do Vaillant VCW180XE, cena 315,00 PLN +23% VAT

Wymiennik główny 061835 do Vaillant VCW180XE, cena 774,00 PLN +23% VAT
  • REKLAMA
  • #10 9322389
    jarjar47
    Poziom 10  
    Witam,dziękuje za info,pozdrawiam:D
  • #11 9326898
    Maureli73
    Poziom 15  
    omnixwp napisał:
    jarjar47 napisał:

Od dawna RCSV (regionalne centra serwisowe Vaillant spółki komandytowe) i autoryzowany serwis Vaillant stracił monopol na sprzedaż części zamiennych do oferty Vaillant. Od wielu lat części zamienne bezproblemowo kupisz w cenie katalogowej producenta w bardzo popularnym e-sklepie dla serwisu i instalatorów. Ja też się tam zaopatruję, w końcu nie można mieć autoryzacji wszystkich producentów. Akurat mnie odpowiada taka spójna oferta w jednym miejscu. Inne dokumentacje fabryczne Vaillant na email.

Wymiennik wtórny, płytowy 064946 do Vaillant VCW180XE, cena 315,00 PLN +23% VAT

Wymiennik główny 061835 do Vaillant VCW180XE, cena 774,00 PLN +23% VAT

omnixwp - znowu nie masz racji i wprowadzasz w błąd. Nie istnieje coś takiego jak RCSV. Są RKS'y (Regionalny Koordynator Serwisu). Aby zastąpić wymiennik wtórny wykonany z "czarnego plastiku" wymiennikiem jak na zdjęciu należy zamówić zestaw o numerze 065034 (cena netto ok 430 zł). Nawet jeżeli nie masz autoryzacji to i tak możesz kupić części do Vaillant'a u RKS'ów.

pozdrawiam :D
  • #12 9327557
    omnixwp
    Poziom 18  
    Ocena: 137
    Jak dla mnie te spółki komandytowe Vaillanta możesz sobie nazywać jak chcesz: koordynator, kierownik, kapitanat, derekcja albo jakkolwiek inaczej, są to RCSV regionalne centra serwisowe Vaillant w potocznym znaczeniu i tyle. Jeszcze nie możesz zozumieć, że kupić może każdy, ale naprawiać już nie każdy? Więcej nie będę odpisywał na twoje zaczepki, bo piszesz w jakiś nahalny sposób. Moja wiedza zawodowa jest dla mnie najważniejsza i biorę za nią pieniądze. Ty za to trwonisz swój talent, patrz twój post wyżej :) Adieu
  • #13 9333095
    Maureli73
    Poziom 15  
    omnixwp napisał:
    Jak dla mnie te spółki komandytowe Vaillanta możesz sobie nazywać jak chcesz: koordynator, kierownik, kapitanat, derekcja albo jakkolwiek inaczej, są to RCSV regionalne centra serwisowe Vaillant w potocznym znaczeniu i tyle. Jeszcze nie możesz zozumieć, że kupić może każdy, ale naprawiać już nie każdy? Więcej nie będę odpisywał na twoje zaczepki, bo piszesz w jakiś nahalny sposób. Moja wiedza zawodowa jest dla mnie najważniejsza i biorę za nią pieniądze. Ty za to trwonisz swój talent, patrz twój post wyżej :) Adieu

Masz ode mnie kolejne punkty za pisanie bzdur i nieprawdy :D Kupić może każdy i naprawić też może każdy i na szczęście Ty tego nikomu nie zabronisz :D A twoja wiedza pozostawia bardzo wiele do życzenia. Aż strach pomyśleć że ludzie płacą raczej za Twoją niewiedzę, wystarczy poczytać Twoje posty.

Oczywiście gdybyś chciał skorzystać z mojego talentu to służe pomocą - nieodpłatnie nawet dla Ciebie Panie omnixwp :D:P:D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piecem Vaillant VCW-180-XE, który rozszczelnił się z powodu uszkodzenia czarnego plastikowego siłownika, wyglądającego jak trzy małe tuby. Po demontażu stwierdzono pęknięcie obudowy. Uczestnicy dyskusji potwierdzili, że uszkodzony element to wymiennik wtórny, który należy wymienić na nowy, a jego numer katalogowy to 151017. Koszt wymiany wynosi około 65 zł netto. Użytkownik pytał również o możliwość zakupu części poza serwisem, co potwierdzono, wskazując na dostępność w e-sklepach. Wskazano również, że uszkodzone czarne wymienniki można zastąpić metalowymi, a ich cena waha się od 315 zł do 774 zł w zależności od modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA