logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie narzędzia są niezbędne do naprawy ECU? Czy oscyloskop jest konieczny?

serwiscar 23 Mar 2011 19:44 3122 13
REKLAMA
  • #1 9313863
    serwiscar
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam serdecznie szanownych forumowiczow. Mam oto pytanie od czego zaczac przy naprawie komputerow wtrysku. Ogolnie zajmuje sie immo, airbag itp, ale ciagle interesuje mnie temat naprawy ECU. Co bede potrzebowal do napraw? Zaznaczam, ze programatory posiadam. Slyszalem, ze trzeba zaopatrzyc sie w poczciwy oscyloskop? Tylko po co on? Co nim mozna mierzyc?

Pozdarwiam i czekam na odp. od kolegow po fachu.
  • REKLAMA
  • #2 9314056
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 9315686
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2299
    Jorge dobrze pisze!
    Uszkodzonie sterowników jest różnorakie , od rozjechanych wkładów , uszkodzeń mechanicznych , elektronicznych i elektrycznych. Schematów nie znajdziesz - jestem pewny. One nie bedą Ci potrzebne , szukaj przynajmniej blokowych - też trudno , najlepiej to musisz znać podstawy działania sterowników / ECU/ , jakie sygnały otrzymuje , jakie ma przetworniki na wejściach , blok zasilania i wyjścia sterujące i mocy. Tylko ,że podstawa , to znajmośc elektroniki!!
  • REKLAMA
  • #4 9321805
    serwiscar
    Poziom 13  
    Witam emeryt 2
    Podstawy elektroniki znam. Zdaje sobie sprawe ,ze przez podmaine softu nie naprawie wszelkich uszkodzen. Wlasnie chce sie zajac zdiagnozowaniem usterki i jej usuniecie. Jak zasymulowac np poszczegolne czujniki dla sterownika? Sygnaly wyjsciowe moge obejrzec na oscyloskopie. A mozecie mi powiedziec jak z dostepnoscia czesci zamiennych do naprawy ECU ?

Wiem jak dziala ECU w samochodzie, to tak na marginesie.
  • REKLAMA
  • #5 9321849
    macvir
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 262
    zajmujesz sie immo i airbag wiec ten temat wydaje sie zbedny, czy czegos nie rozumiem? airbag - mysle ze crashe, tak? immo to co np ostatnio naprawiles
    oscyloskop - duzo osob mowi ze jest niezbedny, moim zdaniem nie konieczny
    pozdrawiam
  • #6 9322005
    serwiscar
    Poziom 13  
    to w takim razie moze jakies wskazowki do naorawy uszkodzonego ECU ? A jak sprawdzić czy tranzysory mocy w ECU sa dobre ?
  • REKLAMA
  • #7 9322230
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1532
    Zasymulować warunki pracy na stole.:D
  • #8 9322287
    grzesiekw12
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    Wiesz może nie siedzę w samochodówce, ale sporadycznie coś tam się zrobi i powiem Ci że tranzystory jeśli już to są kodowane i trzeba wiedzieć co można by upchnąć za dany egzemplarz. Często te "tranzystory" to nie tak do końca są tranzystorami choć tak wyglądają i na mierniku spadki napięć na złączach mają podobne do bipolarów. Może być tak że ten "tranzystor" ma wbudowane przy okazji ograniczenie prądowe. Takie kostki trójnożne są stosowane np jako stopnie mocy dla cewek WN.
  • #9 9322884
    Pascalt
    Poziom 22  
    Ocena: 143
    O ile przy naprawie globalnie mówiąc elektroniki samochodowej da się obyć bez oscyloskopu, o tyle nie wyobrażam sobie naprawy komputera bez oscyloskopu - według mnie konieczny do podejrzenia przebiegów szybkozmiennych na wyjściach...
  • #10 9323299
    tzok
    Ocena: 6461
    Ostatnio uruchamiałem na stole stary sterownik typu IAW-16F, generalnie sterowniki z tego okresu jeszcze nadają się do naprawy - tradycyjny montaż przewlekano-powierzchniowy (nie hybryda zalewana żelem), czujniki rezystancyjne, brak CAN. Stanowisko musisz mieć pod konkretne sterowniki - zestaw odpowiednio dobranych potencjometrów i generatory symulujące impulsy z czujnika na kole fonicznym (ten jest zdecydowanie najtrudniejszy) i sondy lambda. Do tego musisz mieć solidne zasilanie, no i elementy wykonawcze - od biedy możesz je symulować rezystorami, ale lepiej użyć rzeczywistych. Zestaw na uruchomienie w/w centralki kosztował mnie ok 80zł, ale na razie nie symuluję impulsów z czujnika położenia wału ani lambdy (do zrobienia na jakimś prostym mikrokontrolerze).
  • #11 9323517
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2299
    Tzok ,ten symulator na 6 układach scalonych , bez mikroprocesora , sam kleiłeś?
  • #12 9324716
    tzok
    Ocena: 6461
    Nie, ja symulowałem tylko czujniki rezystancyjne i elementy wykonawcze (potencjometry i rezystory dużej mocy są drogie). Jeśli chodzi Ci o ten symulator do instalacji LPG to go znam ale go nie robiłem, niestety on się nie nadaje bo symuluje impulsy zapłonowe, a nie sygnał z koła fonicznego, co najwyżej może robić za emulator lambda.
  • #13 9325549
    serwiscar
    Poziom 13  
    tzok powiedz mi np jak sprawdzic np przetwornik A/C bo napewno takie sa w ECU ?
  • #14 9325560
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z naprawą jednostek ECU, podkreślając, że znajomość podstaw elektroniki jest kluczowa. Użytkownicy wskazali na różnorodność uszkodzeń, takich jak uszkodzenia mechaniczne i elektroniczne, oraz na potrzebę symulacji warunków pracy na stole. Oscyloskop został uznany za istotne narzędzie do analizy sygnałów, chociaż niektórzy uważają go za niekonieczny. Wskazówki dotyczące diagnozowania usterek obejmowały sprawdzanie tranzystorów mocy oraz symulację czujników. Uczestnicy dyskusji podkreślili również trudności w pozyskiwaniu schematów oraz części zamiennych do ECU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA