logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z Windows XP resetuje się co 5 sekund - jak to naprawić?

sabaton19 31 Mar 2011 21:20 1823 5
REKLAMA
  • #1 9346375
    sabaton19
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam,
    Mój problem polega na tym, że dosłownie co pięć sekund komputer się restartuje... Po włączeniu chwilkę się ładuje, a następnie wpada w pętlę i tak non-stop chwila ładowania, reset, chwila ładowania, reset, itd. Próbowałem już resetować BIOS, sprawdziłem temperaturę procka (45 stopni).
    Bardzo proszę o pomoc.
    Z góry dzięki.

System WinXP
  • REKLAMA
  • #2 9346436
    chris-s
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Skoro zawiesza się na BIOSie, to system nie gra tu raczej roli. Chętnie za to zobaczyłbym konfg Twojego peceta. Bez tego raczej nikt Ci tu nie pomoże. Czy Twój komputer jakoś piszczy podczas tych 5 sec? Masz głośnik systemowy?
  • REKLAMA
  • #3 9346507
    sabaton19
    Poziom 9  
    Tak mam sprawny głośnik systemowy. Nic nie piszczy.
    Procesor Intel Pentium 2GHz
    512 MB RAM
    Karta graf. GIGABYTE GV-R955128D
  • REKLAMA
  • #4 9346718
    p3st
    Poziom 24  
    Ocena: 65
    Odłącz niektóre podzespoły jak HDD, DVD i co tam jeszcze masz i obserwuj co będzie się działo.
    Oczywiście standardowe pytanie na tym forum ;) - jaki zasilacz? Masz możliwość użycia innego do testu?
  • REKLAMA
  • #5 9346849
    sabaton19
    Poziom 9  
    Po odłączeniu po kolei dysków, a później napędów to samo - cały czas się restartuje. Zasilacz ColorSit 400W. Niestety innego nie posiadam...
  • #6 9346900
    ciastex
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    Skoro się restartuje bez dysków, to wina zasilacza albo płyty, pewnie odpala, jest test zasilania, albo coś nie w porządku jest i następuje RESET. zresetuj BIOS do ust. fabr, trzymając INSERT przy starcie. Jeśli to nic nie da, to spróbuj sprawdzić płytę na innym zasilaczu. Może zresetuj BIOS zworką na płycie, etc.
REKLAMA