logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co to za dziwna antena ? Czy ta Yaga na VHF jest na R2 czy na UKF OIRT ?

ADEK1000 01 Kwi 2011 12:35 3048 6
REKLAMA
  • #1 9348092
    ADEK1000
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Witam.
    Dziś mam do Państwa następujące pytanie. Proszę o Odp. na nie.
    Latem ubiegłego roku będąc w okolicach Małkinii Górnej, jak też i w samej Małkinii Górnej (tj. Powiat Ostrów Maz., Woj. Mazowieckie) nad dachem jednego z bloków widziałem takie oto zestawy antenowe.
    Pierwsza z zestawów ant. to oczywiście AZART, ale ta najniższa antena na VHF ciekawi mnie i to bardzo, czy to pozostałość po czasach gdy na R2 nadawano z PKIN w Warszawie na kanale R2 TVP1 z mocą 90 kW ERP, czy też jest to 3 el. Yaga na UKF OIRT który ówcześnie szedł z Łazów k.Raszyna w pol.H. Jak Państwo myślicie na co, czy na R2 czy na UKF OIRT była ta antena w AZART-cie. Do Warszawy z Małkinii Górnej jest około 100 km w linii prostej, a do Łazów k.Raszyna troszkę dalej. Ale moc stacji na UKF OIRT z Łazów / Raszyna była duża i wynosiła 100 kW ERP, emisja była w pol.H. Proszę o Odp. czy ta antena Yagi 3 el. na pasmo VHF, to wg Państwa raczej Yaga na R2 czy UKF OIRT. A może R3 z Grodna ? Choć to jeszcze ponad 150 km od Grodna... więc raczej nie.

Moje drugie pytanie, dotyczy jeszcze ciekawszej, innej anteny, na podstawie zdjęcia, Proszę określić jaki to typ anteny, na które jest ona pasmo TV i jaki może mieć zysk w dBd lub dBi, pytam, ponieważ przyznam szczerze pierwszy raz tak dziwną antenę zobaczyłem na oczy.

Poniżej zamieszczam linki do fotografii w/w anten:

https://obrazki.elektroda.pl/3361160100_1301654029.jpg

https://obrazki.elektroda.pl/7647496600_1301654028.jpg

Proszę o Państwa Odpowiedzi na Ten Temat.
    Pozdrawiam,

-Adam-
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9348110
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Ta najniższa antena z pierwszego zdjęcia to antena radiowa UKF OIRT.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9348281
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 654
    Witam.
    ADEK1000 napisał:
    Pierwsza z zestawów ant. to oczywiście AZART, ale ta najniższa antena na VHF ciekawi mnie i to bardzo, czy to pozostałość po czasach gdy na R2 nadawano z PKIN w Warszawie na kanale R2 TVP1 z mocą 90 kW ERP...

Na to wygląda, że TAK.
    Cytat:
    Moje drugie pytanie, dotyczy jeszcze ciekawszej, innej anteny, na podstawie zdjęcia...

Ta antena (druga) to najprawdopodobniej wymysł czy szalona twórczość domorosłego wynalazcy. :D
    Antena ta na 100% nie ma impedancji około 300om (przy tylu "załamaniach" w funkcji częstotliwości).

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 9349529
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2899
    Ta dolna wygląda na kanały 1-5. Ta " dziwna" pewno dipol też na to pasmo.
  • #6 9352138
    ADEK1000
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    LeDy napisał:
    Ta dolna wygląda na kanały 1-5. Ta " dziwna" pewno dipol też na to pasmo.

Witam,
    Dziękuję za Dotychczasowe Odpowiedzi, i Proszę o Kolejne.
    Co do wypowiedzi Przedmówcy, to tyle wiem,że ta ant. jest na k.albo R1, albo R2, albo R3 albo R4, albo R5, albo UKF OIRT, tylko pytanie czy to jest 3 el. Yaga na R2 - niegdyś 90 kW ERP T(V)P1 z Warszawy/PKIN czy na UKF OIRT - niegdyś 3 stacje radiowe Polskiego Radia nadawane były z RTCN Łazy / Raszyn z mocą 100 kW ERP każdy.
    Proszę o Odp. Dalsze Sz.Państwa
    Pzdr.
    -Adam-
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 9357669
    laryadi
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Ta pierwsza to moim zdaniem UKF OIRT a ta druga to chyba jakiś prywaciarski szajs i stawiam ze to jest na ukf chodź po wlożeniu przedwzmacniacza może i tez jako vhl i uhf ale raczej na ukf jeśli to w ogóle cos odbiera:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji anteny VHF widzianej w Małkinii Górnej. Użytkownik zastanawia się, czy jest to antena Yagi na R2 (TVP1 z PKIN w Warszawie) czy na UKF OIRT (stacje radiowe z Łazów k.Raszyna). Odpowiedzi sugerują, że antena jest najprawdopodobniej przeznaczona do UKF OIRT, a niektórzy użytkownicy wskazują na jej nietypowy kształt, co może sugerować, że jest to konstrukcja domowa. Wskazano również na możliwość, że antena może odbierać sygnały z różnych pasm, ale głównie na UKF.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA