logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Witam mam pewno pytanie co do kierunku dalszej szkoly

LuKaS1995 01 Kwi 2011 13:05 1664 7
REKLAMA
  • #1 9348187
    LuKaS1995
    Poziom 9  
    Ocena: 26
    Witam mam zamiar isc do technikum na kierunek MECHATRONIKA i mam pytanie czy
    elektromechanik to to samo co mechatronik?
  • REKLAMA
  • #2 9348997
    telcontar88
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Link

Jak widać na załączonym obrazku elektromechanika to jedynie jedno z wielu zagadnień mechatroniki.

Ludzie, czy Wy wyszukiwarek nie macie?!? Ja bym się wstydził, słowo daje.
  • REKLAMA
  • #3 9349962
    bodzio507
    Poziom 30  
    Ocena: 579
    Są to dwa zupełnie inne zawody.
    Jak chcesz się wgłębić w szczegóły to możesz na googlach poszukać Podstawy programowej w danym zawodzie i tam jest opisane co po skończeniu powinieneś umieć.
  • REKLAMA
  • #4 9386238
    david4986
    Poziom 10  
    Jeżeli szkoła nie jest zbyt rozbudowana pod tym kierunkiem to nie masz po co iść, gdyż nic z niej nie wyniesiesz.
  • REKLAMA
  • #5 9386311
    bodzio507
    Poziom 30  
    Denerwują mnie opinie że ze szkoły nic się nie wyniesie.
    Ja bardzo dużo wiedzy wyniosłem z technikum, tak że na studiach nie miałem większych problemów z przedmiotami zawodowymi.
    Jeżeli ktoś chce to może się nauczyć i wynieść z technikum dużo wiedzy.
  • #6 9386413
    david4986
    Poziom 10  
    Panie up, tym co powiedziałem chciałem opisać szkołę, która jest w pobliżu mnie, nie miałem na myśli innych szkół, gdyż kierunek ten w tej szkole jest niezbyt dopracowany i jedynie co wyniesiesz z tej szkoły to teoria.
  • #7 9386709
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2929
    LuKaS1995 napisał:
    Witam mam zamiar isc do technikum na kierunek MECHATRONIKA i mam pytanie czy
    elektromechanik to to samo co mechatronik?

W mojej ocenie, nazwa mechatronika, to dla technikum twór raczej dyktowany chwilową modą. Nie nauczysz się tam zasadniczo nic więcej niż np na kierunku elektronika. Za to jako elektromechanik na pewno łatwiej znajdziesz robotę. Możesz być pewien, że w wielu zakładach, jak będziesz aplikował o pracę to kadrowi nie będą wiedzieli co to jest mechatronik. Za to elektryk czy elektromechanik na pewno jest znane wszem i wobec. Optuję za tym, żebyś się udał na specjalność elektromechanik, a nie kierował się trendami mody:)
  • #8 9387428
    bodzio507
    Poziom 30  
    Drogi ^ToM^ nie wypowiadaj się o rzeczach o których nie masz pojęcia.
    Mechatronika to nowoczesna dziedzina nauki , która powstała w wyniku rozwoju technologicznego.
    Wikipedia mówi "Mechatronika to dziedzina inżynierii stanowiąca połączenie inżynierii mechanicznej, elektrycznej, komputerowej, automatyki i robotyki, służąca projektowaniu i wytwarzaniu nowoczesnych urządzeń"
    Jest to przyszłościowy kierunek i bardzo go polecam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różnice między kierunkami elektromechanika a mechatronika. Elektromechanik i mechatronik to dwa odrębne zawody, gdzie mechatronika łączy inżynierię mechaniczną, elektryczną, komputerową, automatykę i robotykę. Użytkownicy podkreślają, że wybór kierunku powinien być uzależniony od jakości kształcenia w danej szkole. Niektórzy wskazują, że mechatronika może być modnym, ale mniej praktycznym wyborem, podczas gdy elektromechanik jest bardziej rozpoznawalny na rynku pracy. Warto zwrócić uwagę na program nauczania i możliwości praktyczne oferowane przez szkołę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA