logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić pilota i instrukcję do amplitunera Megatone AVS-8010 (CAT AVS-2017)?

Makthom 02 Lis 2004 14:54 17271 49
Najlepsze odpowiedzi

Gdzie można zdobyć instrukcję i pilot do amplitunera Megatone AVS-8010 / CAT AVS-2017 albo jaki tani pilot uniwersalny działa z tym sprzętem?

Instrukcję można dostać od jednego z forumowiczów po podaniu adresu e-mail, ale jest po niemiecku [#1465395] Do pilota najpraktyczniej polecano tani uniwersalny OSKAR z Elmaku: działa z kodami 3226 oraz 3271/3218, a brakuje tylko kilku funkcji, m.in. Delay dla centralnego, Night i Tuning [#2181465] Druga sprawdzona opcja to URC22B-10A za ok. 10 zł — na nim znaleziono kody 840 i 837; 840 daje prawie wszystkie funkcje oryginału, a 837 ma m.in. Surround Delay -, choć funkcje są mocno pomieszane [#2207031][#2210218] Wspomniano też, że Medion/Tevion MD6461 potrafi uczyć się z oryginalnego pilota i nie traci pamięci po wyjęciu baterii, ale bez podanych kodów [#2164623][#2249252] Oryginalny pilot jest trudny do zdobycia, a jedna z osób kupiła go na giełdzie, szukając potem instrukcji [#1751186]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 955378
    Makthom
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, zakupilem amplituner firmy Megatone AVS 8010 (wystepuje tez pod marka CAT- model AVS 2017, a produkuje go firma Shenzhen Welljoint Elec- model takze AVS 2017).
    Wszystko dziala, ale niestety nie mam pilota i instrukcji, wiec nie moge wykorzystac wszystkich funkcji (zapamietanie stacji, regulacja barwy dzwieku, itp). Czy moze ktos sie orientuje, gdzie mozna dostac pilota i iintrukcje, ewentualnie, ktory pilot uniwersalny dziala?
    Za wszystkie proby w rozwiazaniu mojego problemu wielkie dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 1465395
    cyngiel
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    witam.
    Jeśli potrzebujesz instrukcję to mogę Ci podesłać - ale jest w j. niemieckim - podaj email.
  • #3 1467464
    PIOTOM0
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Nie mwiem czy coś dobrałeś ale chętnie bym się dowiedział co to ma być za pilot , w jakim systemie i gdzie go można dokupić. Napisz jak coś wymyślisz.
  • REKLAMA
  • #4 1471532
    Makthom
    Poziom 12  
    Niestety nic nie dobralem, poniewaz wyjechalem za granice i siedzial tam bede do wrzesnia, sprzet zostal w domu, zobacze czy cos da sie zdzialac po powrocie.
  • #5 1487263
    PIOTOM0
    Poziom 20  
    Szkoda że nie udało Ci się dobrać jakiegoś uniwersalnego pilota. Tak się zastanawiam jaki był by dobry. Żadna z firm polskich produkujących piloty nie ma takiego odpowiednika w ofercie. Może coś doradzisz?

Piotr
  • #6 1495670
    wiechu65
    Poziom 12  
    Mam ten aplitunerek, z ciekawości rozebrałem pilot.
    Układ scalon który tam siedzi, jest napylony na płytkę drukowaną bez opisu.
    Ale przy bliższemu przyjrzeniu się, wyprowadzenia na płytce pasują z układem PT2221. konfiguracja (pin 13 z 20 oraz sel do plusa).
    Załączniki:
    • 380-00600-0-PT2221_PT2222.pdf (332.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1496091
    PIOTOM0
    Poziom 20  
    A może wiesz jaki pilot miał by w środku taki scalak? Jakiego pilota na zamiennik byś zaproponował?

Jak Ci się sprawuje ten sprzęt - jesteś zadowolony z odsłuchu?
    Czy miałeś z nim jakieś problemy i czy ogólnie jesteś zadowolony z zakupu?

Dzięki
    Piotr
  • #8 1497702
    ftdi
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Też jestem ciekawy twojej opinii:)

ftdi
  • #9 1663278
    szaro
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Witam
    ma ktos moze fotke tego amplitunerka(mile widziana od srodka :D) ???
  • #10 1713066
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 1751186
    SławekX
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Witam!
    Być może w kwestii doboru pilota pomoże Ci ten link:
    http://www.swistak.pl/aukcje/1096098.html
    Są tam zdjęcia amplitunera Megatone AVS-8010 i nieoryginalnego pilota samouczącego. Ja mam z oryginalnym - dzisiaj kupiłem na giełdzie i jeszcze nawet nie podłączałem, bo szukam instrukcji. Ciekaw jestem, jak to chodzi (sprzedający zapewniał, że sprawny). Pewnie za chwilę się przekonam sam, ale jakieś opinie chętnie bym usłyszał. Wart był 80 PLN?
  • #12 2081374
    CristoffC
    Poziom 11  
    Witam,
    właśnie noszę się z zamiarem zakupu takiego amplitunera i ma pytanie:
    - jakie właściwie ma on wbudowane dekodery - czy jest tam np. DTS.
    Obserwuję (obserwowałem) kilka aukcji na allegro i wynika z nich, że tuner CAT AVS 2017
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76402467
    to nie jest to samo co tuner Megatone AVS 8010
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76395567
    a różnica polega m.in na wbudowanych dekoderach.
    Z góry dziękuję za wyjaśnienie.
    Pozdrawiam
  • #13 2081722
    SławekX
    Poziom 15  
    CristoffC napisał:
    a różnica polega m.in na wbudowanych dekoderach.
    Megatone AVS 8010 również "Obsluguje dzwięk w formacie DTS".
    a:
    Cytat:
    -3 wyjścia cyfrowe:Coaxial, Optical i Video
    tego to nie rozumiem...
    Opisy są niedbałe i w dodatku brak właściwego zdjęcia tyłu dla CAT AVS-2017 jest denerwujący. O jakie "kilka szczególików" chodzi??
    Radzę Ci zapoznać się z tymi różnicami w instrukcjach. Poza tym w Megatone AVS 8010 szumi w tylnych kanałach (u mnie i jeszcze u kogoś na forum). Ja za swój AVS 8010 (z naprawą, używany) zapłaciłem 120 PLN, więc nie mogę narzekać. Z moimi kolumnami (front - Altusy 100, tył - Altusy 75, sub pasywny + centralny: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic485274-90.html#2052454) chodzi b. ładnie i jestem z niego zadowolony, ale gdybym miał zapłacić 429,00 zł za analogiczny CAT AVS 2017, to już bym się zastanawiał. Niewątpliwą zaletą jest obsługa suba pasywnego, bo odpada dodatkowy wydatek na aktywny.
  • #14 2164623
    Makthom
    Poziom 12  
    Dużo się zmieniło, teraz mam inny amplituner. ten jednak zostawiam dla rodzinki. Zepsuło się w nim jednak radio. Słychać tylko szum. Czym to możę być spowodowane?
    Druga sprawa- wciąż nie mam pilota. Wiem, że Medion/Tevion MD6461 pasuje podobne, tylko nie mam kodów. Może ktoś już wie, jak rozwiązać ten problem?
  • #15 2181465
    Cichy_80
    Poziom 11  
    Witam!!
    Jeżeli chodzi o pilota to świetnie działa pilot uniwersalny OSKAR z Elmaku. Wprawdzie trzeba trochę się pobawić, ponieważ nie ma gotowego 1 kodu na którym by w 100% działały wszystkie funkcje z pilota oryginalnego, ale jak narazie brakuje (a przynajmniej narazie nie znalazłem) tylko 3 funkcji które nie działają: Delay dla centarlnego, Night oraz Tuning (występuje na panelu).
    Działające kody to : 3226 (przy tym realizowane jest większość funkcji), 3271/3218. Funkcje są pomieszane np. Standby jest realizowane przez przycisk 4, ale pilot posiada opcje dowolnego przekodowania przycisków, tak że można mieszając funkcje z różnych kodów, przyporządkować dowolnemu przyciskowi.
  • REKLAMA
  • #16 2181684
    PiotrQ
    Poziom 11  
    Hej.
    Wielkie dzięki za namiar na pilota.
    Dużo jest funkcji które dostępne są tylko z pilota? Jest np. balans pozwalający ściszyć centralny lub tył (nie opóźnienie)?
    Najtaniej widzę tego pilota po 74zł u producenta :/
    Widział ktoś może taniej? Może jakieś inne uniwersalne by zadziałały?
    Jeszcze raz dzięki.
    Piotr

P.S.
    Ciekawe czy któryś z uniwersalnych pilotów z allegro (po 10zł) by go złapał? :)
  • #17 2181824
    Cichy_80
    Poziom 11  
    Tak, jest balans L-P, osobna regulacja natężenia dźwięku dla centralnego, LS, PS i SubW., pozatym jest min. DSP z 8 gotowymi ustawieniami (Live, Hall, Pops, Simu, Disc, Clas, Matr, Rock), Funkcja wybou rodzaju głośników Spk Con1/Con2 (domyślnie ustawione Con1 przy którym obcięte są niskie częstotliwości), Bass Boost, wyciszenie, FM Stereo/Mono i programowanie (do 20 stacji FM). Cena pilota rzeczywiście nie jest niska, ale funkcjonalność i wykonanie sprawia że jest tego wart. Szukałem innych uniwersalnych z tańszych ale nie stety nie działały.:| Kody działające na Oskarze przypisane sa głównie do tunerów Sat., gdzieś czytałem że działa pilot od Wiwy, ale sprawdziłem i jest to nie prawda.

Pozdrawiam.
  • #18 2182003
    Makthom
    Poziom 12  
    http://allegro.pl/show_item.php?item=80059944
    Wiem, że działa ten pilot. Zapytałem się pewnego gościa z allegro, że za opłątą możę mi go zaprogramować. Ale to ktoś inny niż z tej aukcji. A nie będę go wysyłał za każdym razem gdy mi przeprogramuje albo baterie wysiądą czy coś. Jeżeli ktoś wie, czy działają do niego jakieś kody to byłbym wdzięczny.
  • #19 2207031
    PiotrQ
    Poziom 11  
    Witam,
    nabyłem dziś w ramach eksperymentu pilota uniwersalnego URC22B za 10zł na wolumenie (prawie nikogo nie było przy -17st 'ciepła' :)). Znalazłem dwa kody pozwalające używać megatone z pilota - funkcje są straszliwie wymieszane, ale są. Jeżeli kogoś interesuje, to mogę podać te kody i opisać funkcje jakie z nich są dostępne.
    {zaraz zabieram się do studiowania instrukcji megatone - może wybadam jakie funkcje dostępne nie są...?}

P.S.
    aha... dodam, że mam dokładnie pilota URC22B-10A - ale podejżewam, że wszystkie te URC22B różnią się tylko wyglądem, a nie 'softem'.

Pozdrawiam
    Piotr[/url]
  • #20 2209165
    SławekX
    Poziom 15  
    PiotrQ napisał:
    Jeżeli kogoś interesuje, to mogę podać te kody i opisać funkcje jakie z nich są dostępne.
    {zaraz zabieram się do studiowania instrukcji megatone - może wybadam jakie funkcje dostępne nie są...?}
    Pewnie, że interesuje (pilot rzecz krucha i ulotna :D ). Ja mam oryginalnego, ale...
    Przy okazji napisz, jak Ci się spisuje ten amplitunerek, jakie głośniki i t.p.
  • #21 2210218
    PiotrQ
    Poziom 11  
    W tym pilocie najlepszy jest kod "840" (moim zdaniem) - pozwala on na wszystkie funkcje pilota oryginalnego (poza: Center delay - ktorego nie znalazlem wcale i Night - mam nadzieje, ze SławekX powie mi co to za funkcja). Jedyna wada to taka, ze wszystkie funkcje sa wymieszane - np. przycisk power wywoluje funkcje DSP :). Kod "837" pozwala na uzycie tylko czesci funkcji, ale za to posiada funcje Surround Delay -, ktorej brakuje w "840" (jest tylko SD+). Jezeli komus by zalezalo, to moge przygotowac skan pilota z opisem klawiszy.

Jezeli chodzi o moje wrazenia:
    Bardzo przyjemny ampli w swojej kategorii cenowej. Ma w zasadzie wszystkie istotne funkcje. Jedyna wada: SZUM! Szumia glosniki tak sobie dla zasady chyba, sluchawki tak samo, co troche denerwuje przy 'cichym' uzywaniu... ale jak rozumiem z niektorych postow na tym forum - ten typ tak ma :/

Moj sprzet... ampli mam od ok 2tygodni, a wiec i kolumny raczej kombinowane. Od wczoraj mam pilota, a wiec BassBoost i SPK Mode (obcinajace czestotliwosc przy 160Hz (?)) sa dla mnie nowym odkryciem, ktore nie pozwala mi na ostateczna ocene. Uzywam obecnie Suba aktywnego, ale chcialbym zrobic pasywnego... tylko nie wiem, czy ten amp pociagnie... ktos probowal?
    Caly zestaw chetnie opisze jak skoncze, zrobilem 'swoj patent' centralny, ale musze dorobic ekran magnetyczny, bo kineskop wariowal :)

Pozdrawiam uzytkownikow :)
    Piotr
  • #22 2212295
    SławekX
    Poziom 15  
    PiotrQ napisał:
    Night - mam nadzieje, ze SławekX powie mi co to za funkcja).
    W tym trybie efekty typu wybuchy, strzały i t.p. są trochę wyciszone.
    Cytat:
    Jedyna wada: SZUM! Szumia glosniki tak sobie dla zasady chyba, sluchawki tak samo, co troche denerwuje przy 'cichym' uzywaniu... ale jak rozumiem z niektorych postow na tym forum - ten typ tak ma :/
    ... ano, ma - mnie też to przeszkadza, ale za 120PLN trudno mi mieć do niego o to pretensje (z czasem można się przyzwyczaić :D ).
    Cytat:
    SPK Mode (obcinajace czestotliwosc przy 160Hz (?))
    SPK Mode 2 można używać, jeżeli kolumny przenoszą pełne pasmo.
    Cytat:
    Uzywam obecnie Suba aktywnego, ale chcialbym zrobic pasywnego... tylko nie wiem, czy ten amp pociagnie... ktos probowal?
    Ja używam pasywnego (2 x 75W, 8Ω w szeregu), ale na innym subie 4Ω poszła mi dwa razy końcówka mocy (naprawa 40PLN:cry:), więc użyj raczej 8Ω.
    Pozdrawiam uzytkownikow :)
    Sławek.
  • REKLAMA
  • #23 2249252
    Amazon
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam

Mam ten sam amlituner i musze napisać, że mi nic nie szumi :-). Nie wiem jaki problem jest w waszych wzmacniaczach? Dane tego ampli są nieco naciągnięte chyba bo w środku siedzą 5 x TDA 2030A, które mają max 18W na 4ohm. Z tego co mi wiadomo to night mode jest trybem kompresowania dynamiki (w założeniu spłaszcza dynamikę DD i DTS). Co do SPK1/SPK2 to raczej ustawienie 1 jest dla pełnego pasma, a 2 dla obciętego pasma górnego (dla słabszych głośniczków). Suba mam aktywnego więc się nie mogę wypowiedzieć. BASS BOST podbija niskie tony ale chyba tylko dla suba (nie jestem pewny).
    Co do pilota mam orginalny, ale w środku jest napylany procesor i w przypadku uszkodzonia praktycznie nie do naprawy. Sam jestem zainteresowany gdzie ewentualnie mozna dokupić orginał. Medion/Tevion MD6461 uczą sie z orginału i nie tracą pamięci po wyjęciu bateri. Myślę, że warto zainteresować się. Jeżeli ktośchce mogę zaprogramować od mojego, służę pomocą. Bardzo podobne piloty są załączane do amplitunerów RED STAR, myślę, że raczej coś w tym kierunku należy szukać.
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84681667
  • #24 2249445
    SławekX
    Poziom 15  
    Amazon napisał:
    Mam ten sam amlituner i musze napisać, że mi nic nie szumi :-). Nie wiem jaki problem jest w waszych wzmacniaczach?
    Ten problem pojawia się nie tylko w naszych wzmacniaczach (mnie wiadomo o trzech takich przypadkach). Może to kwestia poprowadzenia kabelków lub ich jakość. Jeśli możesz, to zrób dobrą fotkę wnętrza (zbliżenia kabelków i t.p.) i umieść tu.
    Cytat:
    Dane tego ampli są nieco naciągnięte chyba...
    Bardzo naciągnięte, bo te same kolumny na innych wzmacniaczach 2x35W chodzą kilkakrotnie głośniej.
    Cytat:
    Z tego co mi wiadomo to night mode jest trybem kompresowania dynamiki (w założeniu spłaszcza dynamikę DD i DTS).
    Ja to ująłem prościej. :D
    Cytat:
    Co do SPK1/SPK2 to raczej ustawienie 1 jest dla pełnego pasma, a 2 dla obciętego pasma górnego (dla słabszych głośniczków).
    Jest odwrotnie (przynajmniej u mnie), żeby nie uszkodzić tych słabszych głośników po włączeniu ampli.
    Dzięki za info o pilotach - trzeba spróbować, pó(u?)ki oryginał żyje.:D
    ---------------------------
    Pozdrawiam - Sławek.
  • #25 2255211
    Amazon
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Jak tylko zrobię zdjęcie wnętrza to załączę, ale nie bardzo wiem jakie kabelki chcielibyście zobaczyć? DVD mam podłączone przez złacze optyczne, komputer przez coax (najprostrzy, zwkły cienki kabel) a TV przez najtańsze EURO. Raczej wydaje mi się, że szumy w tylnych głośnikach mogą pochodzić z procesora (?!! - duże słowo) DSP (szumy kwantyzacji), ewentualnie niedokładnie działa klucz elektroniczny blokujący wejścia z innych urządzeń, albo wzmacniacze operacyjne w przedwzmacniaczach są gorszej jakości??? Trudno gdybać, ale ja nie dałbym łatwo za wygraną. Może ma ktoś jeszcze pomysł na zamiennik pilota?

Polecam:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84268549
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84264331

Co do orginałów to chyba szybko nie doczekamy się... amplitunery pojawiają się dość często na allegro, ale bez pilotów
  • #26 2256247
    SławekX
    Poziom 15  
    Amazon napisał:
    Jak tylko zrobię zdjęcie wnętrza to załączę, ale nie bardzo wiem jakie kabelki chcielibyście zobaczyć?
    Te, których jakość (n.p. ekranowanie) i ułożenie wewnątrz obudowy (n.p. za blisko trafa) mogą mieć wpływ na w.wym. szumy. Nawiasem mówiąc, szumy były denerwujące wtedy, gdy tylne głośniki miałem na linii prostej z głową (po bokach) i w odległości ok. 70cm. Teraz mam je z tyłu i ok. 2m, więc przestało to mieć aż takie znaczenie.
    Cytat:
    Może ma ktoś jeszcze pomysł na zamiennik pilota?
    A czy z tych uniwersalnych programowanych z oryginalnych pilotów nic niema? Mam na myśli takie do obsługi n.p. TV, DVD i wieży lub amplitunera KD. Niekoniecznie ma kosztować do 15PLN :D. Chętnie dam te parędziesiąt złotych za jednego pilota, który zastąpi mi 3, bo tyloma muszę merdać na zmianę i je narażać.
    Cytat:
    Co do orginałów to chyba szybko nie doczekamy się... amplitunery pojawiają się dość często na allegro, ale bez pilotów
    No właśnie... i dla tego trzeba się sprężać... :D
    P.S.
    W Krakowie (na giełdzie i w sklepach) jest tego multum, i niekoniecznie te modele, na dodatek z 2-dniową gwarancją :D. Jak mi się przewali remont i coś znajdę - dam również znać.
  • #27 2272168
    CSylwek
    Poziom 11  
    ja zastosowałem na końcókach orginał tda 2040Q z demontażu plus pare elementó i jest super ,
  • #28 2274458
    SławekX
    Poziom 15  
    CSylwek napisał:
    ja zastosowałem na końcókach orginał tda 2040Q z demontażu plus pare elementó i jest super ,
    A bardziej konkretnie...? Czy dokładny shemat tych przeróbek możesz tu umieścić?
    No i jeszcze napisz, co się kryje pod tym "super":?::D
    Czy to dotyczy Megatone avs-8010 (bo ponoć CAT avs-2017 to nie dokładnie to samo):?:
  • #29 2276415
    CSylwek
    Poziom 11  
    postaram sie dokładnie opisać wszystkie elementy, przedewszystkim trzeba odizolować trafo (POSTAWIĆ EKRAN) w końcówkach wymienić pare kondensatorów ,ja włożyłem te z demontażu a dokładnie z końcówek mocy z tv nortmende. Na płycie avs8010 jest miejsce na dodatkowe elementy jak diody sprzęgające idwa filtry RC. Poza tym przedewszystkim kolumny niedużej mocy ale wysokiej sprawności. Dołożyłem sobie prymitywną ale skuteczną barwe dzwieku (wysokie,niskie ) potensjometry z tyłu ,niema na nie miejsca na płycie czołowej i jest naprawde nieżle . To znaczy niesłucham na tym muzyki mam do tego osobny wzmacniacz stereo ale filmy i jakiś koncercik w 5,1 jestcałkiem całkiem,
  • #30 2277245
    SławekX
    Poziom 15  
    CSylwek napisał:
    postaram sie dokładnie opisać wszystkie elementy, przedewszystkim trzeba odizolować trafo (POSTAWIĆ EKRAN)
    a z jakiego materiału i jaka grubość/kształt?
    Cytat:
    w końcówkach wymienić pare kondensatorów ,ja włożyłem te z demontażu a dokładnie z końcówek mocy z tv nortmende.
    Czy możesz dać dokładny schemat i opis? Nie jestem elektronikiem, ale jak wiem, to potrafię co nieco zrobić.:D
    Cytat:
    Na płycie avs8010 jest miejsce na dodatkowe elementy jak diody sprzęgające idwa filtry RC.
    To widziałem, bo go rozbierałem (poszła końcówka mocy od suba), ale w końcu zrobili mi to w serwisie.
    Cytat:
    Poza tym przedewszystkim kolumny niedużej mocy ale wysokiej sprawności.
    Mam:
    Front: Altusy 100
    Tył: Altusy 75
    Centralny: Heco
    Sub: pasywny na 2-ch 75W
    Cytat:
    Dołożyłem sobie prymitywną ale skuteczną barwe dzwieku (wysokie,niskie ) potensjometry z tyłu
    Jeśli można podnieść tym wysokie, to też proszę o schemat i opis (innym też by się chyba przydał).
    Cytat:
    To znaczy niesłucham na tym muzyki mam do tego osobny wzmacniacz stereo ale filmy i jakiś koncercik w 5,1 jestcałkiem całkiem,
    To tym bardziej DOKŁADNA RECEPTA DLA NEPTYKA :!: :D
    Dzięki za zainteresowanie i cieszę się, że mamy w Krakówku takich speców.:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy amplitunera Megatone AVS-8010, znanego także jako CAT AVS-2017 produkowanego przez Shenzhen Welljoint Elec. Użytkownicy poszukują oryginalnego pilota i instrukcji obsługi, które umożliwiłyby pełne wykorzystanie funkcji urządzenia, takich jak zapamiętywanie stacji, regulacja barwy dźwięku czy balans kanałów. Instrukcje dostępne są m.in. w języku niemieckim. W kwestii pilota, polecany jest uniwersalny pilot OSKAR z Elmaku z kodami 3226, 3271, 3218, który obsługuje większość funkcji, choć niektóre (np. Delay dla centralnego, Night, Tuning) mogą nie działać. Alternatywnie sprawdza się pilot URC22B-10A, choć funkcje są pomieszane i wymaga to konfiguracji. Oryginalny pilot zawiera układ scalony PT2221, co utrudnia jego naprawę i znalezienie zamiennika.

Amplituner posiada wbudowane dekodery dźwięku w formacie DTS oraz funkcje DSP z ośmioma presetami (Live, Hall, Pops, Simu, Disc, Clas, Matr, Rock), regulację balansu i natężenia dźwięku dla poszczególnych kanałów (centralny, LS, PS, SubW), a także programowanie do 20 stacji FM. Użytkownicy zgłaszają problem szumów w tylnych kanałach, co może wynikać z jakości elementów elektronicznych, ułożenia kabli lub konstrukcji wzmacniaczy końcowych (TDA2030A). Proponowane są modyfikacje, takie jak wymiana końcówek mocy na TDA2040Q, ekranowanie transformatora, dodanie filtrów RC i diod zabezpieczających oraz prymitywna regulacja barwy dźwięku za pomocą potencjometrów. Możliwe jest także wyprowadzenie zdekodowanych sygnałów na zewnętrzne wzmacniacze stereo.

Wielu użytkowników wymienia się doświadczeniami dotyczącymi konfiguracji pilotów uniwersalnych, problemów z szumami oraz modyfikacji sprzętu, a także cen i dostępności amplitunera na rynku wtórnym. Wskazano, że oryginalne piloty są rzadko dostępne, a ich zamienniki często wymagają programowania i kompromisów w funkcjonalności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA