Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung CLP-315 Ciągłe zakleszczanie papieru przy wyjściu

*vip* 04 Apr 2011 01:03 6720 8
    *vip*
    Level 17  
    Witam,
    Od jakiegoś czasu mam problem z drukarką Samsung CLP-315. Zaczął się chyba w chwili jak ustawiłem we właściwościach papieru "Gruby", ale nie jestem pewny. W każdym bądź razie od jakiegoś czasu każdy wydruk, dosłownie każdy zakleszcza się jak już widać, że wyszło jakieś 5cm kartki i w tym momencie drukarka staje. Po otwarciu tylnej klapy i zamknięciu wypluwa dość wygnieconą kartkę, ale końcowa część wydruku (poza połową) jest bardzo blada i niewyraźna, często rozmazana.
    Stało się to nagle, teraz bez względu na ustawienia zakleszcza każdy wydruk.

Macie pomysł jak rozwiązać ten problem?

Z góry dzięki za pomoc.
    leeart

Level 34  
    TAK. Do wymiany czujnik/fotodioda na wyjściu przy utrwalaniu. Temat poruszany wielokrotnie na elektrodzie
    *vip*
    Level 17  
    Rozebrałem drukarkę, wyjąłem czujnik, ale raczej jest on sprawny.
    Podłączyłem go do płyty głównej i wisi teraz w powietrzu, po włączeniu drukarki jeżeli w czujniku nie umieszcze czarnego plastiku drukarka w ogóle nie przejdzie w stan gotowości, tylko świeci pomarańczowa dioda. Gdy do czujnika włożę coś czarnego drukarka uruchamia się poprawnie. Zatem co mi da wymiana sprawnego elementu ?
    merkurus
    Level 21  
    Na 100% czujnik niesprawny norma w tych drukarkach.
    arci99
    Level 12  
    Widzę, że temat przedawniony ale chciałbym dodać coś od siebie. Miałem podobny problem i nie była to fotodioda tylko wina leżała po stronie ostatniego wałka na wyjściu który nie obracał się i nie wyciągał dalej kartki. Okazało się, że zębatka napędzająca owy wałek zleciała z niego.
    arekk21
    Level 11  
    witam mam właśnie podobny problem w drukarce, clp 325
    w jaki sposób można sprawdzić czy to jest właśnie ten wałek?
    papier zacina się przy wyjściu z drukarki
    arci99
    Level 12  
    Zdejmij górną osłonę i sprawdź wizualnie co dzieje się, jeśli wszystko wygląda w porządku zablokuj czujnik krańcowy (jakimś plastikowym przedmiotem) nie wkładając żadnych paluchów do drukarki włącz jakieś drukowanie i popatrz co dzieje się. Zobacz w którym miejscu kartka zaczyna się blokować no i czy wszystkie wałki obracają się.
    DuDi89
    Level 10  
    mam podobny problem tylko ze kartka zacina się zaraz przy wejściu w samym podajniku.
    czy to będzie ten czujnik?
    arci99
    Level 12  
    Najprawdopodobniej może to być czujnik. Sprawdź go, znajduje się z tyłu po otworzeniu drzwiczek na dole. Może po prostu zapadka czujnika zacięła się.