logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki tani laser kupić? Chodzi mi o zielony. Warto kupić 1544238397?

karolbogus 06 Kwi 2011 16:07 7875 14
REKLAMA
  • #1 9367733
    karolbogus
    Poziom 13  
    Witam, od pewnego czasu mam problem.
    Rozchodzi się o to, że chciałbym rozbudować moje efekty świetlne o laser.
    Chodzi mi o zielony i nie za słaby.
    Kwota, jaką mam do wydania niestety ogranicza się do ok. 300 zł.
    Będę go używał do różnych zabaw typu: dyskoteki szkolne, wesela czy osiemnastki.
    Mam na oku ten: 1544238397 (Allegro).
    Nie wiem, jaka jest Wasza opinia i dlatego pytam.
    Proszę o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #3 9371987
    karolbogus
    Poziom 13  
    Chodzi mi o coś na galvach. ;)
  • REKLAMA
  • #4 9374910
    dywan86
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Jeśli chcesz coś na galvach to dołóż to Twojej kwoty jeszcze jedno 0.
  • #5 9375028
    ProLighting
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    U nas najtańszy 100mW z galvo kosztuje 'tylko' 2000zł ;-)
  • #6 9375039
    karolbogus
    Poziom 13  
    a opłaca się ten laser? 1544238397 (allegro) chyba byłby ok. ;)
  • REKLAMA
  • #7 9377727
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 9378386
    karolbogus
    Poziom 13  
    To jaki laser (nie chodzi mi o zabawki typu eurolite itp) byście polecili w granicach ok. 300-350zł? oczywiście zielony. ;)
  • #9 9378996
    michalspec
    Poziom 10  
    A nie myślałeś o zrobieniu samemu? Kup zielony wskaźnik laserowy (na którym piszą że ma 100mW) na allegro za około 100zł. kilka lusterek śliniczki trochę elektroniki i masz naprawdę mocny i fajny laser. Wiem bo znajomy właśnie tak zrobił a efekt sam widziałem- zajebiaszczy;) schematów co do optyki takiego bajeru masz mnóstwo na necie.
  • REKLAMA
  • #10 9379154
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 9380226
    bakteria221
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Potwierdzam Cie michalspec, nie każdego stać na kilkuwatowe lasery takie jakie posiada MR_OVERCLOCK, popelscan to dobra inwestycja, i z laserem zamkniesz sie w ok 200 zł + do tego ogromna sadysfakcja.
    Niestety aby kupić coś przyzwoitego musisz mieć kilka złotych więcej-o galvach nawet nie wspomne, a może jakiś efekt na LED-ach?
  • #12 9380437
    karolbogus
    Poziom 13  
    efektów led to mam już dość sporo.(typu revo II, czy zigzag) myślałem, by powiększyć oświetlenie i kupić laserek. Ale widzę, że dość trudno znaleźć laser w tej cenie, a w elektronice jestem zielony (coś tam wiem, ale nie na tyle, by samemu to zrobić) Więc zacznijmy od najważniejszego: Jaki laser (pointer) kupić? coś w okolicach 100 mW? Typu: 1548253874 (allegro)? Albo pójdę w inny kolor typu fioletowy: 1548254349 (allegro) A druga rzecz: jakie sterowanie? tylko nie lusterka na silniczku :!: Elektronika to później. Proszę o pomoc doświadczone osoby! :D z góry dziękuję.
  • #13 9381016
    bakteria221
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Aby zbudować jakikolwiek efekt tego typu, potrzebujesz portu LPT w kompie, przetwornika, wzmacniacza i elementu wykonawczego czyli galv, silniczków z lusterkami itd . Musisz podjąć decyzje, czy napewno chcesz budowac projektor, tak aby niekupic elementów, wydać kasy i zostawić tego zeby zajmowało szufladę. Jak podejmiesz decyzję, pisz na priv. to zapodam Ci pare projektów i wytłumacze co i jak. Pozdrawiam
  • #14 9382244
    karolbogus
    Poziom 13  
    Mi chodziło żeby taki projektor działał w rytm muzyki (czyli był sterowany mikrofonem), bo zazwyczaj nie noszę kompa na imprezy bo gram z konsoli.
    Jeżeli ten laser (zielony) co podałem kosztuje 100zł to ile będzie mnie kosztować cała elektronika i "glalva" ? Spróbuję się podjąć takiego wyzwania, (przecież w internecie są różne wyjaśnienia elementów, oraz tak jak kolega wyżej podał, ludzi chętnych do pomocy) Tylko powiedzcie czy ten laser co podałem będzie ok, oraz ile może (tak ok.) wynieść mnie elektronika, bo myślę że galva są dość drogie (chyba, że zastosuję coś innego) Proszę o pomoc :)
  • #15 9395687
    michalspec
    Poziom 10  
    Tak właśnie o ten laser mi chodziło. Będzie odpowiedni. Na necie koleś robił właśnie z tego lasera nawet pomiary światła zrobił i o dziwo moc jest w miarę zbliżona do tej którą podaje producent!! Stronki niestety nie pamiętam ale była właśnie cała poświęcona budowie lasera z takiego wskaźnika. Co do koloru to proponuję Ci zielony gdyż ogólnie barwa zielona jest najbardziej widoczna tzn gdy mamy laser fioletowy, czerwony i zielony tej samej mocy to najjaśniej będzie świecił zielony:)

Dodano po 36 [minuty]:

Albo jak chcesz tanio i mocno to kup coś takiego http://allegro.pl/pro-gekko-laser-zielony-american-dj-i1557790520.html
    i wstaw tam moduł ze wskaźnika- wydaje mi się że będzie o wiele mocniej świeci

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zielonego lasera do efektów świetlnych w budżecie do 300 zł, z myślą o użyciu na imprezach takich jak dyskoteki szkolne czy wesela. Wskazany model 1544238397 z Allegro budzi wątpliwości co do jakości i mocy. Uczestnicy dyskusji sugerują, że w tej cenie trudno znaleźć coś sensownego, a lasery o mocy 30mW są uznawane za zabawki. Rekomendowane są lasery o mocy 70-150mW, a także pomysły na samodzielne zbudowanie lasera z użyciem wskaźnika laserowego. Wskazano również na potrzebę odpowiedniego zadymienia, aby laser był widoczny. Użytkownik rozważa również inne kolory, takie jak fioletowy, oraz różne metody sterowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA