logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie danych z dysku 2TB po zmianie partycji w Windows

Staszek1987 02 Gru 2024 16:25 300 8
REKLAMA
  • #1 21329410
    Staszek1987
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam, posiadam dysk 2TB.

Była utworzona 1 partycja, przez długi czas postanowiłem zmniejszyć wolumen, postanowiłem zmniejszyć ją i utworzyć kolejną 32GB.

Okno zmniejszania woluminu w systemie Windows.

A Windows, bez komunikatu o utracie danych, postanowił ją skasować i utworzył system plików RAW.

Nie wiem, czy popełniłem błąd, kasując wszystkie partycje i znowu tworząc 1 (2TB).

Ponieważ żadnym programem do odzysku danych nie widzi plików:
    Hetman Partition Recovery,
    Ease Data Recovery.

Macie jakieś pomysły? Bardzo ważne zdjęcia były :(

DANE NIE ZOSTAŁY NADPISANE.
  • REKLAMA
  • #2 21329426
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    Staszek1987 napisał:
    Nie wiem, czy popełniłem błąd, kasując wszystkie partycje i znowu tworząc 1 (2TB).

Tak, to był błąd.
    Proszę zamieścić screen z programu DMDE okno partycje, aktualne partycjonowanie dla tego dysku. (Tworzenie partycji coś tam jednak nadpisuje.)
  • Pomocny post
    #3 21329486
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2344
    Staszek1987 napisał:
    posiadam dysk 2TB.
    ...modelu nie podam, bo to tajemnica służbowa...

Staszek1987 napisał:
    Windows, bez komunikatu o utracie danych,
    bo po co zabezpieczać zawartość przed ryzykownymi operacjami na partycjach?
    Staszek1987 napisał:
    system plików RAW.
    - nie ma takiego systemu plików - po prostu partycja została uszkodzona.
    Staszek1987 napisał:
    - tak, był to błąd i to dość poważny, potencjalnie o nieodwracalnych skutkach. Nie podałeś modelu dysku, to chociaż na wszelki wypadek wyłącz obsługę funkcji TRIM.
    Staszek1987 napisał:
    żadnym programem do odzysku danych nie widzi plików:
    - wymieniłeś tylko dwa, więc jeszcze daleko do stwierdzenia, że żadnym...

Staszek1987 napisał:
    Macie jakieś pomysły?
    podanie modelu dysku ułatwiłoby stawianie hipotez.
    Staszek1987 napisał:
    Bardzo ważne zdjęcia były
    - gdyby były ważne, nie eksperymentowałbyś na tej partycji. A już na pewno nie sformatowałbyś tego dysku.
    Staszek1987 napisał:
    DANE NIE ZOSTAŁY NADPISANE.
    - bzdura. Przy tylu operacjach coś na pewno zostało nadpisane. Jak to SMR, to może nawet całkiem sporo.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #4 21329644
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Na początek kopia posektorowa na inny (sprawny) dysk korzystąc z wiarygodnych narzędzi,np. ddrescue, dmde, hddsuperclone.
    Potem 'zabawy' z odzyskiwaniem.
  • Pomocny post
    #6 21329782
    kaleron

Staszek1987 napisał:
    Podam model
    ...dysku, nie obudowy. Możesz go przeczytać w dowolnym programie diagnostycznym lub z etykiety dysku po otwarciu obudowy.

Staszek1987 napisał:
    Sformatowałem po tym jak były rawy ....
    - tym niemniej narozrabiałeś dodatkowo niszcząc i nadpisując partycję, jaka była tylko uszkodzona nieudaną operacją zmniejszenia.

Staszek1987 napisał:
    Właśnie wiele razy zmniejszałem tak wolumin i nic sie nie działo
    ryzyko na tym polega, że czasem się udaje, a czasem nie. Robienie bokiem zakrętów tez się udaje, dopóki nie przywalisz...

Ale to już czas przeszły, dokonany, mamy taki materiał, jaki mamy, a może nie bardzo go mamy, bo jeśli to SMR + TRIM (a to bardzo prawdopodobne, choć wciąż nie znamy modelu dysku...), to o ile z uszkodzonej partycji można coś było wyciągnąć, to ze sformatowaną w domu prawdopodobnie już nic nie zrobisz...
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 21329866
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
  • #9 21329957
    kaleron

tak...trzeba było nie formatować...jedyne, co pozostaje, to zejść do fizycznego poziomu adresacji, ale w domu tego nie zrobisz.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z odzyskiwaniem danych z dysku 2TB po nieudanej operacji zmniejszenia partycji, która doprowadziła do utworzenia systemu plików RAW. W odpowiedziach podkreślono, że operacja ta była błędem, a formatowanie dysku mogło prowadzić do nieodwracalnej utraty danych. Użytkownik został poinstruowany, aby najpierw wykonać kopię posektorową dysku za pomocą narzędzi takich jak ddrescue lub DMDE, zanim podejmie dalsze próby odzyskiwania danych. Wskazano również na ryzyko związane z funkcją TRIM oraz na możliwość nadpisania danych. Wiele odpowiedzi sugerowało, że po sformatowaniu szanse na odzyskanie danych są minimalne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA