logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dostępu do partycji po przerwanym formatowaniu

Wojtekk90 02 Cze 2011 11:12 2274 7
REKLAMA
  • #1 9568915
    Wojtekk90
    Poziom 2  
    Witam, mam taki problem.

Chciałem wyczyścić jedną partycję, ale przez pomyłkę zaznaczyłem drugą (formatowałem poprzez Mój komputer - Prawy przycisk myszy -> Formatuj), po okresie 1-2 sekund dałem anuluj. I teraz nie mam dostępu do tej partycji na której posiadam wszystkie dane gromadzone przez około 6 lat.

Moje pytania brzmią tak, czy jest możliwość w aktualnym stanie odzyskania tych danych? Jakoś przenieść je na drugą partycję?

Czy jak bym podłączył dysk po komputer z Linuxem, to czy Linux widział by te pliki i była by możliwość przeniesienia ich na drugą czystą partycję?

[Ostateczność] I czy po pełnym formatowaniu jest możliwość odzysku tych danych?

System Plików na partycji zmienił się na RAW

Mam nadzieję że ktoś mi pomorze. Będę dozgonnie wdzięczny.

Pozdrawia
    Wojtek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9569152
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3589
    Możesz użyć np. Parted Magic.
    Sprawdź w Gsmart po uruchomieniu tej dystrybucji atrybuty SMART!
    S.M.A.R.T. Technologia monitoringu i raportowania stanu dysku
    Później po analizie wartości parametrów SMARTa można pomyśleć o użyciu programu TestDisk - przeczytaj uważnie opis.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 9573524
    Wojtekk90
    Poziom 2  
    Dziękuję wszystkim za pomoc ale użyłem programu Active@ File Recovery i udało mi się odzyskać jakąś część danych. Szacuję że to jest jakieś 80-90% utraconych. Postaram się na dniach uporządkować to zostało odzyskane i wtedy będę dokładnie wiedział czy działać coś dalej z nieszczęsnym fantem ;)
  • REKLAMA
  • #5 9580450
    Wojtekk90
    Poziom 2  
    Witam, oto zrzut ekranu z programu CrystalDiskInfo:

Brak dostępu do partycji po przerwanym formatowaniu

Możecie mi dalej poradzić co zrobić? przeczytałem Wasze linki ale to nie na moją głowę ;/
  • Pomocny post
    #6 9580826
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3589
    Czy Kolega podjął jakąś próbę odzyskania partycji przy pomocy TestDisk-a lub DMDE?
    Może tak dostaniemy zrzut znalezionych partycji z DMDE?
    Nie wszystkie programy typu "NEXT" są skuteczne, a wręcz mogą utrudnić późniejszy odzysk utraconych danych!
    Próbuj np. z EASEUS Partition Recovery, bo chyba chcesz odzyskać utraconą partycję?
  • #7 9583000
    Wojtekk90
    Poziom 2  
    Wielkie dzięki Pidarze. Dzięki EMDE odzyskałem wszystkie dane.

Dziękuję i Pozdrawiam ;)
  • #8 9583362
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 415
    EMDE=DMDE ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wątek dotyczy problemu utraty dostępu do partycji po przerwanym formatowaniu, gdzie użytkownik przypadkowo zaznaczył niewłaściwą partycję. Użytkownik pyta o możliwość odzyskania danych, które zmieniły system plików na RAW. Użytkownicy forum sugerują różne narzędzia do odzyskiwania danych, takie jak TestDisk, DMDE, EASEUS Partition Recovery oraz Active@ File Recovery, które pomogły w odzyskaniu części danych. Użytkownik potwierdza, że udało mu się odzyskać 80-90% danych przy użyciu Active@ File Recovery, a następnie DMDE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA