logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Port LPT na płycie MSI KT4AV - brak opcji ECP/EPP w BIOS, flashowanie DCT3

Sidorek 03 Lis 2004 02:52 1257 12
REKLAMA
  • #1 957003
    Sidorek
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Witam

Posiadam plyte glowna MSI KT4AV, 500 MB RAM, DURON 1600 i problem .....
    mam problemy z portem LPT, nie moge np. flashowac DCT3 (nokia)
    nieraz pojdzie 10%, albo 15% albo 60%. Dziwi mnie np dlaczego w BIOSIE tej plyty nie mam mozliwosci ustawienia ECP/EPP, moge osobno ale razem nie.
    Przed zmiana sprzetu mialem
    DURON 900, 390 MB RAM, jakas plyte AOpen i wszystko smigalo ladnie pieknie.
    Czy komus zdarzylo sie cos podobnego ???

Pozdrawiam
    P.S. oczywiscie po zmianie plyty glownej reinstalka WINDOWSOW.
    probowalem tez na XP i WIN98
  • REKLAMA
  • #2 957043
    Biberius
    Poziom 12  
    czasem może pomóc upgrade biosu... proponuję live update (soft który masz na CD ze sterownikami do pł. głównej )nie zdażyło mi się aby coś na nim poszło nie tak z programowaniem eproma ...
  • #3 957053
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 99
    Pokobinuj z napięciami - zdarzają się różne cuda. Kiedyś mi w kurduplu (czyt. laptopie) mi wszystko chodziło - a mówili że napięcia są za małe i nie będzie chodziło. Do tej pory gdy chcę wgrać nowy flash w N3210 muszę zawsze obniżyć napięcia zasilania do ok 3.6-4V , bo inaczej nie da rady a w kurduplu zawsze chodziło bez żadnych kombinacji.
  • #4 957107
    DEMkO
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    jak to nie ma ustawienia ECP albo EPP jest !! teraz mam nową wersje biosa 5,3 ale na wcześniejszej 3,1 tez byla ta opcja a plyte mam ta sama co Ty wiec chyba niemozliwe aby bylo inaczej
  • REKLAMA
  • #5 957110
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    ja mam ta sama plyte i u mnie jest wszystko ok. Przywroc ustawienia fabryczne biosa i powinno byc ok.
  • #6 957122
    DEMkO
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    w ustawieniach fabrycznych masz ustawiony automatycznie ECP istnieja mozliwosć zmiany na EPP (v 1,7 albo 1,9) w Integrated Peripherals a nastepnie to jzu tylko Port Mode
    Pozdro DEMkO
  • REKLAMA
  • #7 958011
    p1szcz3k
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    To również moze byc wina samego kabla sprawdzałeś na innym komputerze ??
  • #8 958834
    Sidorek
    Poziom 19  
    oo dzieki za reakcje - juz odpowiadam:
    - Biberius tez osobiscie nad tym myslalem ale w faq nowego biosa pisza tylko o jakis zmianach dotyczacych flopki - ale mozliwe ze sprobuje,
    - Telex jak ty obnizasz te napiecia ?? od strony elektronicznej czy od strony programowej ??
    - DEMkO wybacz ale nie dokladnie czytasz (cytuje:
    Cytat:
    nie mam mozliwosci ustawienia ECP/EPP, moge osobno ale razem nie.
    ) oznacza ze moge ustawic albo ECP albo EPP ale nie obydwa naraz, jak to jest w starszych plytach,
    - aren i tu jest problem bo jak mam bios na ustawieniach fabrycznych to pamiec smiga mi na 400 MHz i mam problem z windowsem, tzn wysypuja mi sie gry itd. jak zmienilem na 333 MHz to juz jest ok, wiec chyba ustawienia fabryczne niewiele pomoga, ale chyba w ramach desperacji sprobuje choc najpierw przymierzam sie na upgrade biosa,
    - p1szcz3k, kabel jest na 100% pewny - sprawdzony na innym kompie

Pozdrawiam
  • #9 958954
    aren
    Poziom 28  
    Sidorek no to przywroc ustawienia fabryczne , a potem zmien tylko czestotliowc z 400 na 333 i powinno byc dobrze.
  • REKLAMA
  • #10 958970
    Sidorek
    Poziom 19  
    aren - a Ty flashujesz np NOKIE na tej plycie ??
    idzie Ci bez problemu ??

Pozdrawiam
  • #11 958982
    aren
    Poziom 28  
    tak flashuje bez problemu. Zszedłem na dół do biosa i spisalem moje ustawienia od LPT'a

Parallel Port Auto
    Port mode ECP
    Epp Version N/A
    Port IRQ Auto
    Port DMA Auto
  • #12 959025
    Sidorek
    Poziom 19  
    no niestety ustawienia mam identyczne
    zrobilem ustawienia fabryczne i dalej lipa :(
    nie idzie flashowac
    sluchaj
    jezeli masz taka sama plyte jak ja to masz pewnie zainstalowany PCALERT4
    podaj mi z niego jakie masz poszczegolne napiecia
    i powiedz czy w biosie wszystkie napiecia masz ustawione na AUTO ??

Pozdrawiam

GG:895854
  • #13 959095
    aren
    Poziom 28  
    tak w biosie mam wszystko na auto a napiecia moje wygladaja tak:

Wartości napięć
    Napięcie rdzenia procesora 1.66 V
    +3.3 V 3.25 V
    +5 V 4.95 V
    +12 V 12.52 V
    -12 V -12.94 V
    -5 V -5.05 V
    +5 V podczas wstrzymania pracy 4.82 V
    VBAT baterii CMOS 3.33 V

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy portu LPT na płycie głównej MSI KT4AV, gdzie brak jest możliwości jednoczesnego ustawienia trybów ECP i EPP w BIOS-ie, co utrudnia flashowanie telefonu Nokia DCT3. Użytkownik zauważa, że na poprzednim sprzęcie (płyta AOpen, Duron 900 MHz) operacja przebiegała bez problemów. W dyskusji sugerowano aktualizację BIOS-u za pomocą Live Update, sprawdzenie i ewentualną regulację napięć zasilania, a także przywrócenie ustawień fabrycznych BIOS-u z ręczną zmianą częstotliwości pamięci z 400 MHz na 333 MHz, co może poprawić stabilność systemu. Potwierdzono, że w nowszych wersjach BIOS-u płyty MSI KT4AV opcje ECP i EPP są dostępne, jednak nie jednocześnie. Kabel LPT został sprawdzony i wykluczono jego uszkodzenie. Użytkownicy podali przykładowe ustawienia portu równoległego w BIOS-ie: Parallel Port na Auto, Port Mode na ECP, EPP Version na N/A, Port IRQ i Port DMA na Auto. Pomiar napięć zasilających wykazał wartości mieszczące się w normie, a wszystkie napięcia w BIOS-ie ustawione są na Auto. Mimo to problem z flashowaniem DCT3 pozostaje nierozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA