logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta MSI K4AV KT400 + 3x 512MB/400Mhz/ kingston. pomoc !!

Tomek_Lubsko 16 Lut 2006 21:28 2221 5
REKLAMA
  • #1 2311913
    Tomek_Lubsko
    Poziom 11  
    Witam !! posiadam płyte MSI K4AV i dokupilem se 3 kosci 512/400Mhz kingstona . po włażeniu wszystkich trzech kosci niemoge zainstalować windowsa XP .. gdy wyciągne jedna kość tą srodkową i zostawie 1-3 to normalnie mi zainstaluje i wszystko łądnie gra . A gdy dołzoe tą trzecią kość do środkowego slotu komputer sie właczy windows nieraz wejdzie lub sie zawiesi albo restart .. Co to moze być ?? czy moge mieć tylko w Dualu ?? czy mzona to jakos przełaczyć na płycie MSI ?? zna się ktoś lub moze miał taki przypadek ??

moja konfiguracja to :
    MSI k4av
    3x 512/400 kingston
    Athlon 2000
    ATI 9000 /128mb
    HDD : 80gb / 250 gb

z góry dzieki za jakieś podpowiedzi!!!
    odrazu mowie ze niesprawdzałem tego na innych kosciach oraz tych kosci nigdzie niesprawdzałem ale kombinowałem kolejnosci ram i to nic niedaje wszystkie sa sprawne .

pozdrawiam !!!
  • REKLAMA
  • #2 2311995
    Brick_G
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    To moze byc ogranicznie chipsetu - i najpewniej w tym przypadku tak jest. Jesli aktualizacja BIOS nie pomoze - to niestety trza bedzie wymienic albo plyte albo pozbyc sie jednej z kosci.

Prosze zajrzec do podrecznika plyty i zobaczyc ile pamieci maksymalnie obsluguje i w jakim rozkladzie. Ewentualnie wchodzi w gre puszczenie pamieci na nizszej czestotliwosci niz 400 MHz.

Opcja 3 - zainstalowac system na 2 kosciach i pozniej dolozyc 3-cia.

Na 90% to bedzie ogranicznie chipset/BIOS
  • REKLAMA
  • #3 2312857
    Marcinoza77
    Poziom 16  
    http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_detail.php?UID=362

KT400 na każdym slocie (obustronne i jednostrone) obsługuje od 64M do 1G. Tak jest przynajmniej w manualu.

Mam Gigabyte na kt400 i układ u mnie był 2x256 (kingston 400MHz i 512M elixir 400MHz )i nie było problemów z instalacją jak i pracą systemu.

Spróbuj może jakiegoś linuxa zainstalować, wtedy bedzie wiadomo czy to hardware czy software.

Jeśli software to może WinXP z SP2 zainstalować.
  • REKLAMA
  • #4 2314277
    Tomek_Lubsko
    Poziom 11  
    mysle ze to bedzie wina tych Kingstonow i bede musial jendej sie pozbyc :(( myslałem moze ze mozna to jakos przełaczać z dualu na pojednycze .. a jeszcze sprobuje przestwawić je na 333mhz moze cos pomoze co do Windowsa to mam z SP2 musze bo inaczej by mi 250Gb niewykrylo ..Dzieki za podpowiedzi !! a mzoe ktoś jeszcze miał jakiś prblem ?? i go rozwiozłą pisać jak coś każda wskazowka sie przyda !! pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2315516
    Brick_G
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Tomek_Lubsko napisał:
    myslałem moze ze mozna to jakos przełaczać z dualu na pojednycze

nie wiem co kolega przez to rozumie - ale ta plyta nie obsluguje Dual Channel
  • #6 2319752
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Płyta to zapewne KT4AV ? - jeśli tak, to zaglądnij tu :
    http://forum.msi-polska.pl/index.php?topic=581.0
    Napisałem tam już wszystko, co potrzebne na ten temat i nie chce mi się przepisywać.
    Najważniejszy (dla tego przypadku) cytat to :
    "Ta płyta obsługuje 4 banki pamięci DDR400.
    Jeśli dwa dwustronne DIMM-y są używane, 3-ci slot jest wyłączony."

Pozdr. :D

Edit - mineło kilka dni i gdzie podziękowania ??? :D
    Lzep
REKLAMA