logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers WRP 11B 23 - gdzie sprężynka w mikrowyłączniku? Cieknie.

marcos_777 08 Kwi 2011 00:07 10115 8
  • #1 9373793
    marcos_777
    Poziom 13  
    Ocena: 65
    Witam,
    wymieniałem baterie w piecyku Junkers WRP 11B 23, bo w ogóle nawet nie iskrzył.
    Odkręciłem i wyczyściłem elektrody, odkurzyłem całość, sprawdziłem mikrowyłącznik.

Po ściągnięciu przykrywki z mikrusa i poruszaniu nim, efekt jest taki, że:

1) już zapala się ogień, jak się puści wodę

2) ale bez wody - sam co kilka sekund cyka i zapala na chwilę płomień pilota i tak na okrągło, bo nie jest dociśnięty wystający element z mikrusa.

Jak się go wciśnie to jest OK, jak się go puści - sam zapala pilotujący płomień co kilka sekund mimo, że woda nie leci. Na omomierzu zachowuje się tak samo stabilnie.

Wyleciała mi skądś mała sprężynka o wym. 1 cm*0,4 cm (7 zwojów). To pewnie przez jej brak mikrowyłącznik tak się zachowuje.
    Nie jestem pewien gdzie jest jej miejsce.
    Wciskałem ją w różne miejsca, ale nie spełnia swojego zadania. Za mocno dociska.

W obudowie do mikrusa jest taka tuleja plastikowa, w którą można by ją wsadzić, ale trochę bez sensu by to działało, bo tylko odpycha przykrywkę, a powinno działać w innej płaszczyźnie i dosuwać mikrusa do języczka współpracującego z zespołem wodnym, który nim steruje.

Załączam fotki dla lepszego zobrazowania. Proszę o wskazówki, najlepiej o dorysowanie na zdjęciu.

Druga sprężynka - podobna, ale w innym kolorze i grubsza, była i jest przy zabudowie z elektrodami, więc to nie ta.

3) I jeszcze jedno, delikatnie kapie woda z prawego pokrętła, jakby po "osi" wypływała.
    W zasadzie nie było to nigdy kręcone, tylko raz na zawsze ustawione. Dopiero jak pokręciłem wczoraj, to zaczęło kapać. Ale leci nie na urządzenia, tylko wprost do wanny. 1 kropla na minutę. Co tam się wymienia i jak?

https://obrazki.elektroda.pl/9562597300_1302183894.jpg

Pozdrawiam,
  • Pomocny post
    #2 9373831
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1445
    Sprężynkę włuż w tuleję i zamknij delikatnie pokrywkę nie łamiąc zaczepów. Mikroprzełącznik przed montażem należy nieco przesunąć w prawą przez otwór śrubokrętem z lewej strony dystans powinen wynosić ok. 5,5mm. Zakładać należy na włączonym urządzeniu, musi lecieć woda, przykręcić blachowkrętem do armatury gazowej i zamknąć wodę. Nastąpi lekki zgrzyt - mikroprzełącznik się ustawił. Następnie podłączyć czarną wtyczką mikrusa do okablowania. Powodzenia.
  • #3 9373884
    marcos_777
    Poziom 13  
    Ok, dzięki serwisszulborski.pl jutro to wykonam. Mówimy zapewne o tej tulei co na fotce widać:
    - to ma sens.

Pod ruchomą częścią obudowy mikrusa jest takie "tarełko" do pozycjonowania się obudów względem siebie. Teraz mam jasność.

A co z miniwyciekiem? Bardzo skomplikowane uszczelnienie? Warto grzebać, czy zostawić?

--EDIT--

Dzięki Twojemu precyzyjnemu opisowi robota wykonana ekspresowo i wszystko hula.
    Dzięki serdeczne. :bye: Punkty też powędrowały ;)
  • #4 9377857
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1445
    Jeśli chodzi o minniwyciek: zakręć wodę, wyjmij zawleczką, wyciągnij zaworek, rozbierz, oczyść i przesmaruj smarem do armatur wodnych (dostępny w sklepach sanitarnych). Możesz też pokręcić kilka razy w skrajne kierunki, wyciek powstał na skutek braku używania, odłożył się osad wodny. Zostawisz to będziesz miał ślad na wannie trudny do usunięcia.
  • #5 9378074
    marcos_777
    Poziom 13  
    Thx serwisszulborski.pl, zrobię to przy okazji.
  • #6 12849666
    destructor_0
    Poziom 18  
    Ocena: 52
    Witam, podepnę się pod ten stary temat z zapytaniem.

Czy ten mikroprzełącznik można zastąpić innym od innego producenta? Bo chyba jest to zwykły mikroprzełącznik. Pytam, gdyż 100 zł za takie coś to lekka przesada.
  • #7 12851219
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1253
    Witam, w sklepie elektronicznym kupuje takie w cenie 3 złote. Akurat tu filozofii nie ma i można dać tańszy zamiennik;)
  • #8 12858462
    destructor_0
    Poziom 18  
    Ocena: 52
    A możesz podac markę i model mikroprzełączników które kupujesz? Patrzałem po stronach producentów ale tak po obrazkach to ciężko coś dopasować.
  • #9 12859341
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1253
    Junkers WRP 11B 23 - gdzie sprężynka w mikrowyłączniku? Cieknie. ja stosuje coś takiego, na wyłączniku marki nie opisano niestety:/ wyłącznik jest 5 amperowy dla napięcia max 250VAC, środkowego styku NC nie podpinam, czyli nawet gdy jest czy też nie, nic on nie robi w tym przypadku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z piecykiem Junkers WRP 11B 23, który nie iskrzył. Po wymianie baterii i czyszczeniu elektrod, zauważył, że mikroprzełącznik nie działa prawidłowo, co powoduje cykliczne zapalanie płomienia pilota. Użytkownik znalazł małą sprężynkę, której brak mógł być przyczyną problemu. Otrzymał porady dotyczące umiejscowienia sprężynki w tulei oraz regulacji mikroprzełącznika. Dodatkowo, poruszono temat miniwycieku, sugerując jego naprawę poprzez czyszczenie i smarowanie zaworu. W dyskusji pojawiły się również pytania o zamienniki mikroprzełączników, które można kupić w niższej cenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA