logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć wszystkie kodeki z systemu? Szukam narzędzia do deinstalacji

IT-SERVICE 03 Lis 2004 13:50 1341 7
REKLAMA
  • #1 957710
    IT-SERVICE
    Poziom 13  
    Witma!!!

Mam problem z odtwarzaniem filmów. Chodzi o to, że film albo skacze albo się ślimaczy albo nie pokrywa się wizja z fonią. Jestem pewien że jest to wina kodeków ponieważ jakas mądra osoba instalowała wszystko co popadnie. Moje pytanie jest takie: czy jest jakieś narzędzie do odinstalowania wszystkich kodeków a jeżeli jest to jaki i gdzie to można znaleźć. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 957726
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Nic nie napisałeś jakiego systemu używasz i o konfiguracj komputera. W pierwszej kolejności wywal Xvid.
  • REKLAMA
  • #3 963752
    Qfeel
    Poziom 13  
    Uzywam paka SLDCodcecPack i nia mam problemow.
  • REKLAMA
  • #4 964092
    Piotr Grzyśka
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Ja pelecam dwa kodeki:
    1)http://prdownloads.sourceforge.net/ffdshow/ffdshow-20041012.exe?download
    2)http://ac3filter.sourceforge.net/download/ac3filter_1_01a_rc5.exe

Na tych kodekach działa wszystko szybko i bez problemu.
  • #5 964259
    wiesniak
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    kodeki w większości przypadków można normalnie usunąć za pomocą opcji 'dodaj / usuń programy' w panelu sterowania.
    wybór kodeków to w znacznej mierze kwestia gustu - jednym wszystko chodzi na jednych kodekach, innym na innych (kto co lubi, było w wielu postach, wystarczy poszukać:) ). ważne by były one aktualne.
  • REKLAMA
  • #6 965686
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 972712
    IT-SERVICE
    Poziom 13  
    Witam!!!

Przepraszam że tak późno reauguje. Problem polega na tym że ja wiem jakie kodeki zainstalować tylko problem mam z wyrzuceniem kodeków bez formatu. Dzięki tdtibia. Postaram się zastosować to co napisałeś Pozdrwiam wszystkich. Jednak jeszczę raz ponawiam pytanie. Czy jest jakiś programik o wyrzucania kodeków (odrejestrowania). Takie programy są do innych sterowników np. do kart nVidia jest program do usuwania driverów. Jeżeli jest coś takiego to bardzo proszę chociaż o nazwę. Pozdrawiam jeszcze raz...
  • #8 972943
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Programu do wyrzucenia kodeków nie znam, natomiast jeśli zainstalujesz ffdshowa (polecam) to on powinien zrobić się defaultowym kodekiem, jeśli nie to w jego ustawieniach możesz to zmienić.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z odtwarzaniem filmów (przeskoki, opóźnienia, niesynchronizacja obrazu z dźwiękiem) jest przypisywany nieprawidłowo zainstalowanym kodekom. Usunięcie wszystkich kodeków nie zawsze jest możliwe przez standardowy panel "Dodaj/Usuń programy". Zaleca się ręczne usunięcie kodeków poprzez Panel sterowania > Dźwięki i multimedia > zakładki dotyczące koderów i dekoderów audio oraz wideo. Nie istnieje powszechnie znane narzędzie do masowego odinstalowania kodeków analogiczne do programów do usuwania sterowników kart graficznych. Wskazano, że instalacja i ustawienie ffdshow jako domyślnego kodeka może rozwiązać problemy. Polecane są także kodeki z pakietu SLDCodcecPack oraz filtry ffdshow i ac3filter, które zapewniają stabilne i szybkie działanie odtwarzania multimediów. Usunięcie kodeków takich jak Xvid może być pomocne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA