logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzy amplitunery kina domowego - ktory najlepszy do stereo?

gasior 08 Kwi 2011 23:13 4175 11
REKLAMA
  • #1 9377410
    gasior
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Witam!

A wlasciwie cztery, ale wykluczam znaczace roznice pomiedzy modelami Sony.

Kupilem ostatnio kilka amplitunerow kina domowego na handel + upgrade mojej Yamahy RX-V430.

Nowy sprzet to:

- Yamaha RX-V640
    - Sony STR-DB930
    - Sony STR-DB940
    - Onkyo TX-DS595

Do ogladania filmow kazdy z nich super, nawet stara RX-V430, ale ma tylko jedno wejscie optyczne a ja potrzebuje wiecej. Pytanie brzmi, ktory z wyzej wymienionych modeli najlepiej spisze sie do odsluchu stereo? Obecnie uzywam poza amplitunerem wzmacniacza stereo Yamaha AX-396 z serii Natural Sound i przelaczam kolumny - Mission M35i - pomiedzy wzmacniaczem a amplitunerem.

Chce teraz pozbyc sie obu klockow Yamahy i wykorzystywac jeden do kina i do stereo. Muzyka, ktorej slucham to instrumental, chillout, troche klasyki. Moc wyjsciowa nie ma wiekszego znaczenia, nie lubie sluchac bardzo glosno.

Co byscie polecili?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9377462
    uzbek86
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Z tych amplitunerów zastanawiałbym się pomiędzy Yamahą, a Onkyo. Z tego co piszesz wynika, że masz te urządzenia podłącz je pod głośniki i sam wybierz który najbardziej dźwięk Ci się podoba.
    Ja lubię zestawienie Missiona z Marantzem.
  • #3 9377475
    gasior
    Poziom 26  
    Tak, mam urzadzenia w domu od dzis, jeszcze nietestowane. Posta wystawilem liczac wlasnie na prosta selekcje ekspertow w temacie. Czyli Sony odpuscic? Maja super recenzje... Myslalem, ze sa warte wiekszej uwagi.
  • #4 9377617
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Nie odpuszczaj. Posłuchaj...
  • REKLAMA
  • #5 9377625
    gasior
    Poziom 26  
    Poslucham :)

Rozumiem, ze skoro nie ma skrajnych opinii typu "ten model bleeee nie warto a ten o niebo lepszy od kolejnego" to pozostaje ufac, ze wszystkie rzeczywiscie pochodza z tej samej polki i sugerowac sie wylacznie wlasnymi odczuciami?
  • #6 9378049
    uzbek86
    Poziom 17  
    Jak spełniają oczekiwania co do liczb wejść jakie potrzebujesz. To posłuchaj każdego z nich i wybierz tego który brzmieniowo najbardziej Ci odpowiada.
  • #7 9379430
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Weź swoją ulubioną płytę (tłoczoną, nie mp3) i posłuchaj na każdym. Brzmienie w stereo jest wąskim gardłem amplitunerów KD.
  • REKLAMA
  • #8 9380319
    gasior
    Poziom 26  
    Na razie przetestowalem Onkyo i mam bardzo mieszane uczucia.

Reszta sprzetu jutro. Ale jeszcze jedno pytanie, bo mam dosc sporo muzyki na laptopie w formacie FLAC. Laptop z poprzednim wzmacniaczem polaczony mialem analogowo zwyklymi cinchami o dlugosci ponad 9 metrow. Teraz chce puscic to przez zlacze optyczne, gdyz moj laptop posiada takowe wyjscie i mozliwosc wyboru trybu stereo lub DD 5.1

Czy odsluch muzyki w stereo w takiej konfiguracji to profanacja jakosci czy tez moze obecny standard?

Pozdrawiam
  • #9 9381430
    uzbek86
    Poziom 17  
    Po optyku będzie lepszy dźwięk niż po tanich analogach.
    W światku audiofilii analog jest na pierwszym miejscu, ale porządne kable analogowe zaczynają się od 1 000 zł za odcinek 0,5 m. Jeśli masz możliwość to wypożycz sobie kable (większość sklepów oferuje taką usługę).
    Tańszym rozwiązaniem będzie zastosowanie optyka.
  • #10 9392846
    gasior
    Poziom 26  
    Audiofilem nie jestem, bo mnie na to nie stac :)

Ale lubie w miare przyzwoite brzmienie.

Po testach najbardziej podoba mi sie Sony. Onkyo ok, ale czegos mu brakuje, Yamaha jakas taka plaska i malo dynamiczna.

W kazdym razie do KD szczerze polecam wszystkie modele.

Dzieki za opinie, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 9397786
    uzbek86
    Poziom 17  
    Który z wymienionych Sony pozostał? I dlaczego ten a nie inny (STR-DB930, STR-DB940) :)
  • #12 9400425
    gasior
    Poziom 26  
    Pozostal model DB930. Po prostu najlepiej brzmi z moimi kolumnami. Mission M35i maja dosc nieprzyjemny, dudniacy bas, co pozostale ampli jeszcze uwidocznily. A z Sony jest bardziej miekko, przyjemnie.

Model DB940 naprawiam, mial kilka usterek, zostala jeszcze jedna i obawiam sie, ze to potencjometr - wielosekcyjny ALPS. Moze ktos dysponuje sprawnym, niepotrzebnym? Chetnie kupie. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje najlepszego amplitunera kina domowego do odtwarzania muzyki stereo spośród modeli: Yamaha RX-V640, Sony STR-DB930, Sony STR-DB940 oraz Onkyo TX-DS595. Po testach, użytkownik preferuje model Sony STR-DB930, który lepiej współpracuje z kolumnami Mission M35i, oferując przyjemniejsze brzmienie w porównaniu do Onkyo i Yamahy. Użytkownik planuje zrezygnować z osobnego wzmacniacza stereo Yamaha AX-396 na rzecz amplitunera do kina i muzyki. W dyskusji poruszono również kwestie jakości dźwięku przy użyciu połączenia optycznego z laptopa oraz znaczenie wyboru odpowiednich kabli audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA