logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka Kolorofonu J-50 (podpięcie jacka zamiast mikrofonu)

nunch 08 Kwi 2011 23:17 7125 21
REKLAMA
  • #1 9377423
    nunch
    Poziom 12  
    Było już kilka tematów co do tego kitu,ale już od jakiegoś czasu nikt się tym nie interesuje.
    Ktoś już gdzieś poruszył podobny problem,ale nic konkretnego nie wywnioskowane,więc proponuję szerzej rozwinąć tę kwestię, w tym temacie.
    Interesuje mnie przeróbka układu tak,żeby była możliwość podania sygnału nie z mikrofonu tylko np.bezpośrednio z komórki.
    Mikrofon wiadomo, wystarczy rozmowa, przemieszczanie się ludzi(tym bardziej jeśli to zabawa taneczna),itd powoduje,że migawka już nie jest tak atrakcyjna i trzeba ciągle doregulowywać,a tak wystarczy na komputerze ustawić stałą głośność a ewentualną zmianę głośności realizować na wzmacniaczu.

Oto co przyszło mi do głowy:

Koncepcja 1: Potencjometr
    Podpiąć kabel sygnałowy jack i dać w szereg potencjometr 220k i doświadczalnie regulować jego wartość tak,żeby to dało odpowiedni efekt.
    Problem jest taki, że po wpięciu kabla do gniazda słuchawkowego, lampy będą się migać,ale nie będzie grać muzyka a i z tym trzeba sobie jakoś poradzić, więc można by było wlutować drugie gniazdo jack równolegle do zacisków gniazda1 tak,żeby działały jak rozgałęziacz. Sygnał leci przez GNZD1 i ogranicza się prąd przez potencjometr,a gniazdem drugim leci swobodnie do zewnętrznych głośników.

TEST:
    Stworzyliśmy coś takiego z kolegą,i pod gniazdo 2 poleciały 2 małe głośniczki komputerowe i działało całkiem w porządku,ale po podpięciu pod piecyk gitarowy 250W poleciał niezły dymek i tranzystory stopiły się..

Pomysł nietrafny..
    Przedewszystkim widać co się stało,a po drugie masa 15V i 230V są wspólne,więc to i tak ryzyko,że wystąpi jakieś przebicie i zepsuje to co się pod niego podepnie..

Koncepcja 2: Transoptor
    Idąc dalej pomyślałem o separacji galwanicznej,żeby wyeliminować problem ryzyka przebicia.
    Pod ręką znalazłem 4N33,ale pojawiła się trudność. Napięcie na wyjściu słuchawkowym według mnie będzie za słabe,żeby dioda się odpowiednio zaświeciła.
    W każdym razie z czystej ciekawości postanowiłem sprawdzić co udałoby się z tego wyciągnąć i tak podłączyłem transoptor do wyjścia słuchawkowego mp3 i głośników komputerowych. Jedyne co zaobserwowałem to opór przed podłączeniem był większy niż 200M Ohm a po podłączeniu zmalał do ok 0,5-1M
    Nadal za duzy?

Koncepcja 3: Transoptor raz jeszcze
    Koncepcja 2 wydaje mi się 'dobra' a jedyny problem to za niskie napięcie na wyjściu słuchawkowym wzmacniaczy.
    Ale co gdyby go wzmocnić przez zwykły tranzystor NPN?
    W tym wypadku jednak trzeba by było się bawić w dodatkowy zasilacz,a to już jest problem.

Wymyśliłem,że można by było zostawić wbudowany mikrofon,a obok wejście jack na mic. zewnętrzny.
    Wtedy zrobić osobno na płytce moduł z gniazdem jack wpiętym pod baze tranzystora, którego emiter połączymy z diodą transoptora i można by było to zasilać początkowo np.z 2 baterii 1,5V. Taki czwórnik byłby filtrem pomiędzy wzmacniaczem,a wejściem mikrofonowym.

Do Moderatorów:
    Proszę o nieprzenoszenie tematu do kosza pod pretekstem,że powinienem sięgnąć do literatury i poczytac o xxxx..
    Jeśli forum jest po to by pomagać to pomyślcie też o tych początkujących.
    Nauka przez taką praktykę wnosi więcej niż niejedna książka.

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #2 9377876
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    nunch napisał:
    Było już kilka tematów co do tego kitu,ale już od jakiegoś czasu nikt się tym nie interesuje.
    Ktoś już gdzieś poruszył podobny problem,ale nic konkretnego nie wywnioskowane,więc proponuję szerzej rozwinąć tę kwestię, w tym temacie.
    Interesuje mnie przeróbka układu tak,żeby była możliwość podania sygnału nie z mikrofonu tylko np.bezpośrednio z komórki.
    Mikrofon wiadomo, wystarczy rozmowa, przemieszczanie się ludzi(tym bardziej jeśli to zabawa taneczna),itd powoduje,że migawka już nie jest tak atrakcyjna i trzeba ciągle doregulowywać,a tak wystarczy na komputerze ustawić stałą głośność a ewentualną zmianę głośności realizować na wzmacniaczu.

Układ kitu J-50 jest galwanicznie połączony z siecią, stad w grę wchodzą dwa rozwiązania zapewniające separację galwaniczną:
    1. transformator
    2. transoptor.

Ad. 1. Czułość wejścia mikrofonowego jest duża, więc wystarczy zapewne dwuwatowy transformator 230V/24V. Uzwojenie wysokonapięciowe podłączasz od strony źródła sygnału.
    Ad. 2. Próby prowadziłeś we właściwym kierunku, ale zapomniałeś o wstępnej polaryzacji transoptora i to po stronie nadawczej jak i po odbiorczej.
  • #3 9378485
    nunch
    Poziom 12  
    jdubowski napisał:

Ad. 2. Próby prowadziłeś we właściwym kierunku, ale zapomniałeś o wstępnej polaryzacji transoptora i to po obu stronach.

Masz na myśli to,że dioda przewodzi w jednym kierunku?
    Wzięłem pod uwagę,że połowa sygnału zostanie odcięta,ale też to, że z układu nie ma wydobyć się dźwięk tylko mają migać się światła.
    Nie sądzę,żeby takie rozwiązanie bylo znacznie widoczne.
    Albo podpiąć równolegle przeciwsobnie 2 transoptory?

Nie ukrywam,że bardziej satysfakcjonowało by mnie użycie transoptora bo to mniejszy koszt budowy niż takie trafo.

Edycja:
    Znalazłem w domu jakiś transformator bezpieczeństwa 230/24V i potwierdzam,że tak jak kolega wyżej napisał można podpiąć sygnał pod zaciski 230V,a 24V po wejście mikrofonu i działa.

Ale dalej mnie zastanawia jak zrobić ten układ na transoptorze?
  • #4 9378542
    jdubowski
    nunch napisał:
    jdubowski napisał:

Ad. 2. Próby prowadziłeś we właściwym kierunku, ale zapomniałeś o wstępnej polaryzacji transoptora i to po obu stronach.

Masz na myśli to,że dioda przewodzi w jednym kierunku?
    Wzięłem pod uwagę,że połowa sygnału zostanie odcięta,ale też to, że z układu nie ma wydobyć się dźwięk tylko mają migać się światła.
    Nie sądzę,żeby takie rozwiązanie bylo znacznie widoczne.
    Albo podpiąć równolegle przeciwsobnie 2 transoptory?

Nie ukrywam,że bardziej satysfakcjonowało by mnie użycie transoptora bo to mniejszy koszt budowy niż takie trafo.

Za miganie odpowiadają dalsze stopnie układu, a transoptor ma zastąpić mikrofon, czyli po prostu doprowadzić do układu sygnał audio.
    Jak słusznie zauważyłeś napięcie na wyjściu wzmacniacza może być za małe do zaświecenia diody transoptora (i dwa transoptory tu nic nie dadzą), więc trzeba jej "pomóc" - czyli z zewnątrz doprowadzić prad stały który zapewni jakieś tam jej świecenie. Na ów prad stały trzeba nałożyć sygnał audio. Czyli w praktyce - bierzemy źródło zasilania (bateria 9V 6F22 na początek) i łączymy w szereg baterię, diodę transoptora i rezystor 1..10kΩ (dobrać), oraz do diody doprowadzamy sygnał audio dając w szereg rezystor (1kΩ - dobrać) i kondensator (10µF). I gotowe po stronie nadawczej.
    Po stronie kitu wystarczy fototranzystor wpiąć zamiast mikrofonu elektretowego - tam polaryzacja gotowa.

Dodano po 36 [minuty]:

nunch napisał:
    Ale dalej mnie zastanawia jak zrobić ten układ na transoptorze?

Tak jak opisałem w moim ostatnim poście...
  • #5 9379107
    nunch
    Poziom 12  
    Jak na razie działa ok.
    R1 do sygnału wystarczy ok.100Ω
    A co do zasilania 9V R2 = ok. 7kΩ

Zamiast używać baterii można od razu podpiąc pod dołączony do układu zasilacz 15V. Nie jestem pewien czy jego wydajność prądowa wystarczy(chyba 100mA na kanał),ale spróbuję doświadczalnie, oczywiście rezystor 7kΩ podmienię na jakiś około 10-12kΩ.

Swoją drogą czy to na pewno będzie niegroźne dla podajnika sygnału dźwięku?
    Prąd wsteczny spowodowany różnicą potencjałów nie powinien popłynąć, bo wydaje mi się(słusznie?) że dioda w transoptorze przed tym zabezpiecza,ale jeszcze muszę zrobić rozgałęziacz do, którego będą podłączane głośniki.
    Przy połączeniu równoległym opór zmaleje,ale czy będzie to jeszcze w granicach bezpieczeństwa?
  • #6 9379581
    jdubowski
    nunch napisał:
    Jak na razie działa ok.
    R1 do sygnału wystarczy ok.100Ω
    A co do zasilania 9V R2 = ok. 7kΩ

Zamiast używać baterii można od razu podpiąc pod dołączony do układu zasilacz 15V. Nie jestem pewien czy jego wydajność prądowa wystarczy(chyba 100mA na kanał),ale spróbuję doświadczalnie, oczywiście rezystor 7kΩ podmienię na jakiś około 10-12kΩ.

Jak podepniesz pod zasilacz dołaczony do kitu J-50 to z czego kit J-50 będziesz zasilał?
    Przypominam że masz uzyskać izolację galwaniczną!
    Możesz zasilać z zasilacza źródła sygnału, choć ten 1mApobierany z baterii to dużo nie jest...

nunch napisał:
    JSwoją drogą czy to na pewno będzie niegroźne dla podajnika sygnału dźwięku?
    Prąd wsteczny spowodowany różnicą potencjałów nie powinien popłynąć, bo wydaje mi się(słusznie?) że dioda w transoptorze przed tym zabezpiecza,ale jeszcze muszę zrobić rozgałęziacz do, którego będą podłączane głośniki.
    Przy połączeniu równoległym opór zmaleje,ale czy będzie to jeszcze w granicach bezpieczeństwa?

Po to jest (ma być...) tam ten kondensator.
  • REKLAMA
  • #7 9382659
    nunch
    Poziom 12  
    Aktualnie z powodu braku wolnej płytki miedzi zastosowałem transformator, bo chciałem już zmontować wszystko w obudowe i zobaczyć jak działa.

Obecnie wbudowany jest mikrofon i wejście jack. Który ma działać przełączamy przełącznikiem.
    Jack jest równolegle podprowadzony do drugiego gniazda(funkcja rozdzielki,żeby można było podłączyć pod to jakiś wzmacniacz)

Tylko jakoś dziwnie reaguje na to wejście. Ciężko jest ustawić żarówki,żeby odpowiednio migały,bo albo nie chcą się zaświecić albo świecą się ciągle. Dodatkowo kręcąc np. pokrętłem od basów regulują się też tony średnie.

Od strony sygnału przy zacisku transformatora dodałem kondensator 10uF i wydaje mi się,że ciut lepiej,ale dalej jest bardzo wąski zakres regulacji.
    Czy da się coś jeszcze z tym zrobić? Może większy kondensator?
  • #8 9382962
    jdubowski
    nunch napisał:
    Tylko jakoś dziwnie reaguje na to wejście. Ciężko jest ustawić żarówki,żeby odpowiednio migały,bo albo nie chcą się zaświecić albo świecą się ciągle. Dodatkowo kręcąc np. pokrętłem od basów regulują się też tony średnie.

Od strony sygnału przy zacisku transformatora dodałem kondensator 10uF i wydaje mi się,że ciut lepiej,ale dalej jest bardzo wąski zakres regulacji.
    Czy da się coś jeszcze z tym zrobić? Może większy kondensator?

Prawdopodobnie transformator łapie zakłócenia od obwodów tyrystorów. Rada - zakuć w ekran z _grubej_ blachy stalowej. Pomoze też zapewne stłumienie rezystancją (możesz dać 100Ω równolegle do uzwojenia pierwotnego).
    Kondensator od strony wejścia nie jest za to do niczego potrzebny, większość wzmacniaczy radzi zob ie dobrze z zamknięciem obwodu dla prądu stałego na wyjściu (porównaj głośnik). Za to równolegle do wejścia przydałby się obwód Zobla z szeregowo połączonych kondensatora 100nF i rezystora 10Ω.
  • #10 9678927
    jdubowski
    konrad123456 napisał:
    A jakby tak podłączyć jak na moim schemacie . Przeróbka Kolorofonu J-50 (podpięcie jacka zamiast mikrofonu) Wypaliło by ?? A choćby wywalić mikrofon i dać kondensator 100nf i potencjometr np 200kohm .

Przeczytaj wątek od początku - gdzie separacja galwaniczna???
  • REKLAMA
  • #12 9681260
    jdubowski
    konrad123456 napisał:
    To można prosić o jakiś schemat jak to będzie wyglądać :)

Przeczytaj wątek od początku, schemat sam narysuj, możesz wstawić do przedyskutowania.
  • #14 9681992
    jdubowski
    konrad123456 napisał:
    Tak ma wyglądać schemat ?? Może być trafo 1w 12v/230v??

Popełniłem błąd w schemacie trafo powinno być na odwrót ;]

Owszem - transformator na odwrót i jeszcze trzeba R2 usunąć - nie ma po co magnesować rdzenia bez potrzeby.
  • #15 9682162
    nunch
    Poziom 12  
    Osobiście nie usunełem R2 i działa bardzo dobrze.
    Mam przełącznik i w każdej chwili można przełączyć na pracę z gniazdem albo mikrofonem.
    Praktyczne będzie jeśli zrobisz 2 gniazda połączone równolegle. Puszczając sygnał np.z telefonu pozbawisz się możliwości słyszenia muzyki,a tak pod drugie gniazdo podłączysz się do głośników.

Ja to tak zrobiłem, ale nie testowałem jeszcze na te 2 gniazda jak opisałem zdanie wyżej.
    Miernik na wejściu pokazuje 280Ω. W połączeniu równoległym opór powinien zmaleć. Chociaż nie wydaje mi się to jakoś bardzo groźne, ale lepiej niech się wypowie ktoś doświadczony.

A i nie zapomnij o rezystorze równolegle połączonym przy zaciskach trafa i układzie Zobla, bo bez tego pewnie światła będą świrować.
    Kolega @jdubowski dobrze to opisał. Poczytaj ten temat.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #20 9682702
    konrad123456
    Poziom 15  
    Ocena: 248
    Kolorofon J-50 ma trzy kanały lecz można go przerobić w prosty sposób by te trzy kanały zamienić w jeden np Niskich tonów (jak to woli) więc przesyłam prosty schemat na przełączniku 3 pozycyjnym (On-Off-On) o 2 pinach ;] Najlepiej użyć przełącznika typu " MTS-303 ".Jeszcze będą potrzebne 3 diody prostownicze . Na obrazku są podłączone tylko basy ale można jeszcze zastosować drugi wyłącznik i w tedy będziemy mieć efekt na wszystkie częstotliwościach . Schemat podłączenia :
    Przeróbka Kolorofonu J-50 (podpięcie jacka zamiast mikrofonu)
    W tedy nasza dyska będzie bardziej efektowniejsza ;P
  • #21 9682876
    nunch
    Poziom 12  
    Jeden kanał na wszystkie wyjścia?
    Nie rozumiem po co robić takie coś? Według mnie właśnie to jest dobrym efektem, że tony są rozróżniane,a jeśli któryś nie pasuje to sobie go doregulujesz albo całkiem wyciszysz.
    No chyba,że kierunkiem tej myśli było zwiększenie mocy, ale to nie tędy droga.

Wstaw sobie BT151 zamiast tych seryjnych, walnij duży radiator na wierzch obudowy i będziesz miał większy zapas mocy :lol:

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat przeróbki kolorofonu J-50, aby umożliwić podłączenie sygnału audio z telefonu zamiast mikrofonu. Uczestnicy zaproponowali różne rozwiązania, w tym użycie transformatora lub transoptora dla zapewnienia separacji galwanicznej. Wskazano na problemy z migotaniem świateł oraz trudności w regulacji głośności. Uczestnicy sugerowali zastosowanie potencjometrów, kondensatorów oraz rezystorów w celu poprawy działania układu. Wskazano również na możliwość podłączenia zasilania z zasilacza 15V oraz omówiono różne schematy połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA