logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zdjąć simlocka ze starych telefonów Motorola przez SMS? Jak to zrobić?

Busiek 03 Lis 2004 20:23 6980 28
REKLAMA
  • #1 958700
    Busiek
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Słyszałem ze jest możliwość ściągnięcia Simlocka ze starszych telefonów np. stare motorole.
    przy pomocy SMS.
    Chciałem się spytać czy to prawda.
    i jeżeli tak to w jaki sposób można to zrobić.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 959287
    Kristoff10
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Przez sms to nie ale telepatycznie można.... kto Ci takie bzdury nagadał??
  • #3 959321
    amd
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Moze to nie calkiem takie bzdury.
    Przegladajac funkcje specjalne w gryffinie zauwazylem ze w w funkcji rebulid/simlock jest opcja ustawienia mozliwosci usuniecia simlocka przez operatora zdaje sie ze przez sms. Wiec moze jednak w niektorych fonach istnieje taka mozliwosc tylko jest nie wykorzystywana.
  • #4 959327
    Piotr Grzyśka
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Z tego co wiem to jest to możliwe na telefonach nokia i to niedokładnie przez sms, lecz przez wpisanie odpowiedniego kodu, który oczywiście może zostąc przysłany przez sms(bo pewnie tak to jest reklamowane na jakiejś aukcji)
  • REKLAMA
  • #5 959347
    Kristoff10
    Ale to nie ejst zdemowanie simlocka smsem tylko kodem. Jak ktoś zna algo na pamięc to może nawet sam wyliczyc kod za pomocą kartki i długopisa, ale co to ma do zdejmowania simlocka smsem.....??
  • #6 959368
    Jacuncio85
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Słyszałem że kodem można ale tylko niektóre modele telefonów.A simlocki to jeśli chodzi o mnie to ściągam kodami więc jeśli kogoś interesuje to....
  • #7 959372
    Kristoff10
    Ściągasz kodami z tych telefonów co każdy więc po co się chwalisz??
  • REKLAMA
  • #8 959506
    amd
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Powoli panowie powoli. Jesli jest mozliwosc aby operator usunal simlocka to napewno nie taka ze przysle nam smsa z kodem zebysmy go sobie wpisali. Poszerzmy troche swe horyzonty myslowe i nie trzynajmy sie tego co obecnie wiemy i stosujemy bowiem to nie sa granice. Jutro gdy bede w zakladzie przyjrze sie owym ustawieniom w gryffin boxie ale mysle ze mozliwe jest aby operator mogl decydowac o blokadzie. Mam kilka zczytanych obszarow pamieci w ktorych jest simlock i nigdzie ta opcja nie jest wykorzystywana ale nie znaczy to ze takiej mozliwosci nie ma. Napewno nie w kazdym aparacie ale np w DCT4 juz tak. Pamietajcie panowie ze jestesmy juz w erze telefonow 3-ciej generaciji wiec operator tez troche moze.
    Jesli chodzi o kody to kazdy telefon da sie odblokowac a pomoca kodu tylko go trzeba znac bo jak inaczej z tym radzili by sobie w salonach ?
    A czy przesle sie go smsem, e-mailem, poczta czy jakkolwiek to bez znaczenia.
    Mysle ze mottem przwodnim tego tematu jest czy operator majac nas w swym zasiegu moze to zrobic bez naszej wiedzy tak jak potrafi np. sprawic ze skradziony telefon nie zaloguje sie w sieci.
  • #9 960219
    plociarz
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    wlasnie kolega wyzj ma 100% rację
  • #10 960476
    Damiankca
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    amd napisał:
    Powoli panowie powoli. Jesli jest mozliwosc aby operator usunal simlocka to napewno nie taka ze przysle nam smsa z kodem zebysmy go sobie wpisali. Poszerzmy troche swe horyzonty myslowe i nie trzynajmy się tego co obecnie wiemy i stosujemy bowiem to nie sa granice. Jutro gdy bede w zakladzie przyjrze się owym ustawieniom w gryffin boxie ale mysle ze mozliwe jest aby operator mogl decydowac o blokadzie. Mam kilka zczytanych obszarow pamieci w ktorych jest simlock i nigdzie ta opcja nie jest wykorzystywana ale nie znaczy to ze takiej mozliwosci nie ma. Napewno nie w kazdym aparacie ale np w DCT4 juz tak. Pamietajcie panowie ze jestesmy juz w erze telefonow 3-ciej generaciji wiec operator tez troche moze.
    Jesli chodzi o kody to kazdy telefon da się odblokowac a pomoca kodu tylko go trzeba znac bo jak inaczej z tym radzili by sobie w salonach ?
    A czy przesle się go smsem, e-mailem, poczta czy jakkolwiek to bez znaczenia.
    Mysle ze mottem przwodnim tego tematu jest czy operator majac nas w swym zasiegu moze to zrobic bez naszej wiedzy tak jak potrafi np. sprawic ze skradziony telefon nie zaloguje się w sieci.
    Panowie co wy za bzdety wypisujecie. Albo mówisz o starym telefonie albo o 3-ciej generacji UMTS to nie to samo zgadzam się z Kristoff10 Najpierw mowa była o starych fonach a nie o UMTS i telefonikach które kosztują ze 2 tyś złotych. Owszem jeśli chodzi o nową technologię UMTS to na pewno takie żeczy będą miały miejsce. Skoro można oglądać tv przez telefon to fla czego by nie zdejmować blokad SIM. Skoro można pobrać i skonfigurować swój telefon np. do odbierania MMsów poprzez SMS konfiguracyjny. Ale Mowa cały czas o nowych telefonach a nie o starych grzybach które mają za zadanie nas chronić w nagłych przypadkach jako narzędzie obrony. Chociażby ze względu na swoją wagę.
    Pozdrawiam
  • #11 964165
    Busiek
    Poziom 12  
    Mi Nie CHodziło o Nowe Telefony po 2 tyś. zł. Tylko o te wszystkie starsze modele. i Właśnie w tej sprawie napisałem Tego posta, ponieważ Koleżanka mi podrzuciła starszą motorolke, i chciała zebym z niej Simlocka ściągnoł, lecz nie ma kalkulatorów do Motoroli. więc Ten sposób odpada. Lecz kolega mi mówił własnie że istnieje możłiwość odblokowania takich starszych Telefonów, specjalnie wygenerowanym SMS-em. Więc nie wiem Czy to prawda czy nie więc postanowiłem się zapytać na Forum. :)
  • #12 964965
    Kristoff10
    Moim zdaniem ten Twój kolega coś ściemnnia...
  • #13 965594
    Busiek
    Poziom 12  
    nie wiem czy ściemnia czy nie w każdym razie postanowiłem się spytać ludzi którzy się znają na telefonach więc od razu postanowiłem napisać posta tutaj. Więc niewiadomo czy to prawda czy nie. Puki co Temat jest otwarty. Jeżeli jest taka mozliwość to mozę ktoś napisze jeżeli nie mówi się trudno. Ale mam Jeszcze jedno pytanie Czy są kalkulatory przeznaczone do starszych modeli telefonów. Ericsony, morotolki, alcatele ??
  • #14 965677
    pepe
    Poziom 23  
    Ocena: 50
    Poza ustawieniami dostępnymi z poziomu użytkownika (smsy konfiguracyjne) nie jest możliwe ingerowanie w oprogramowanie telefonów poprzez sms. Koniec i kropka. To jest cecha umyślnie stworzona przez producentów. Producent musiałby stworzyc sobie taka mozliwośc, niewiele tym zyskając, a dużo ryzykując.
    Pomyslcie o "dowcipnym" sms usuwajacym simlocka od kolegi. " Contact service" ? "-)))
    A może kolega miał na myśli usuwanie sim locka kartą sim ? W starszych (duzo starszych) motorolach można było to zrobic kartą serwisową.
  • #15 965728
    garni
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Moim zdanie jesli opertaor moze sms konfigurowac telefon to moze tez usunac takim sms simlocka.
  • REKLAMA
  • #16 965878
    pepe
    Poziom 23  
    To obroń swoją teze. Podaj przykład (fakt)
  • #17 967118
    Busiek
    Poziom 12  
    Hmmm Ja nie znam żadnego przykładu takiego. Ale nic nie wskazuje na To Żeby To Nei Było Mozłiwe. Bo W Sumie Nie ma Przykładów Ani na To Że Takie Coś Istnieje Ani na To Ze Tego nei ma. Więc Zaprzeczyć nei mozemy. Z Nowszych Telefonów To Całkiem mozłiwe jest. Zobaczymy Ale Jeżeli By Ktoś miał jakiś przykład to niech poda przykład.
  • #18 967167
    Kristoff10
    Co Ty piszesz?? "Bo W Sumie Nie ma Przykładów Ani na To Że Takie Coś Istnieje Ani na To Ze Tego nei ma." Jaki możesz mieć przykład że czegoś nie ma?? Zastanów się...
  • #19 967185
    Busiek
    Poziom 12  
    Chodziło Mi o to że nie możeny zaprzeczyć, ze coś takiego istnieje. Bo nikt chyba jeszcze nie próbował czegoś takiego. Więc nie ma przykładów na to zę czegoś takiego się nei da zrobić. Jeżeli by ktoś próbował i mu się nie udało to była by podtstawa do tego żeby stwierdzić ze nei można tego wykonać. o to chodziło w mojej wypowiedzi.
  • #20 967210
    Kristoff10
    Przeczytaj sobie poprzednie posty a będziesz wiedział dlaczego jest to niemożliwe...
  • #21 967256
    bartas1503
    Użytkownik obserwowany
    a mozecie mnie bardziej w tajemnic w tajniki sciagania simlocka?? Chodzi mi tu oto ze nie wiem co jest do tej robotki potrzebne.....
    ..... i jestem zielony z sciagnia simloca wiec jak ktos moglby posiwecic chwile na napisanie posta w ktorym by mi to wytlumaczyl to wielkie dzieki
  • #22 967311
    Kristoff10
    Poczytaj inne posty i się dowiesz....
  • #23 968059
    pepe
    Poziom 23  
    Podstawowa sprawa to oprogramowanie telefonu dajace taka mozliwosć.
    A zaden z do tej pory wyprodukowanych phonów tego nie ma. Co innego "luki" oprogramowania interpretujace błednie sms (słynne zawieszanie Siemensów) Ale błedem softu usunac locka ? Przy tych wszystkich sumach i algorytmach ??
    Temat był szeroko poruszany jakiś czas temu - producenci phonów publicznie obalali plotki o mozliwości złapania virusa via sms. Wtedy to stanowczo twierdzili że oprogramowanie phonów po prostu nie wykona zmiany w oprogramowaniu z "polecenia" sms.
    Ja odpusciłem sobie komórki kiedy zorientowałem się że poziom "unlockera" zniżył sie do zakupu boxa i klikania. Jakoś ani satysfakcji ani kasy juz w tym nie widzę :-)

Cytat:
    Hmmm Ja nie znam żadnego przykładu takiego. Ale nic nie wskazuje na To Żeby To Nei Było Mozłiwe. Bo W Sumie Nie ma Przykładów Ani na To Że Takie Coś Istnieje Ani na To Ze Tego nei ma. Więc Zaprzeczyć nei mozemy. Z Nowszych Telefonów To Całkiem mozłiwe jest. Zobaczymy Ale Jeżeli By Ktoś miał jakiś przykład to niech poda przykład.

Bardzo solidne poparcie tezy. Równie dobrze możemy dysdkutowac o zyciu na najblizszej galaktyce. Ja uważam że istnieje, a widział ktoś że nie ? :-)
  • #24 968748
    bartas1503
    Użytkownik obserwowany
    Kristoff10 napisał:
    Poczytaj inne posty i się dowiesz....

To moze bys mi to dokladnie wytlumaczyl bo czytajac powyzsze posty to tak naprawde nic nie wiem bo nie jestem w temacie a jak bys byl tak dobry to moze wytlumaczysz o co w tym biega jakei progsy sa do tego potrzebne i co tam jeszcze.... Wszystko od A do Z bym prosil... Sadzac po twoich wielu postach jestes PrO uzytkownikiem wiec do ceibie sie zwracam po pomoc i oczekuje dobrej odpowiedzi..... :)
  • #25 968769
    Kristoff10
    Chcesz wiedzieć o ściąganiu simlocków... nie napisałeś z jakich fonów... nie napisałeś czy interesują Cię darmowe sposoby czy płatne... poczytaj starsze posty ai dowiesz się dokładnie jak to się robi... było o prawie każdym fonie opisywane przynajmniej z 10 razy więc tylko poszukać i poczytać i wszystkiego można się dowiedzieć.
  • #26 968798
    bartas1503
    Użytkownik obserwowany
    tez mi pomoc
    no ale coz tylko taka zaoferowales zielonemu wiec ja moge tylko powiedziec
    dzieki tylko nie wiem za co :/
  • #27 968816
    Kristoff10
    To co Twoim zdaniem powienienem Tobie opisać tak... Nokia 3310 wchodzisz do programu który możesz ściągnąć z... podłączasz kabel który możesz wziąć z ... i naciskasz przycisk... i tak o każdym telefonie.... Chłopie zastanów się .... Ile Ty masz lat że tego ode mnie oczekujesz... czytać chyba umiesz, także poszukać samemu też możesz, zawsze jest też taka wyszukiwarka jak np. google tam też sporo informacji znajdziesz.
  • #28 968846
    bartas1503
    Użytkownik obserwowany
    he he jesli chodzi o wiek to w koncu mam 14 lat i full zycia przede mna.... wiesz w koncu chcialem sie zaglebic w tajniki simlockowania bo tylko tego nie znam wcale wiec wiesz....
  • #29 968857
    Kristoff10
    Więc poczytaj posty a później zadawaj pytania bo to już się robi nudne jak ludzie ciągle pytają "Jak ściągnąć simlocka z 3310" codziennie się o tym pisze i nikomu nie chce się ruszyć ....... aby poszukać.... Przeciez to jest przesada....

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zdjęcia simlocka ze starszych telefonów Motorola za pomocą SMS. Większość uczestników podkreśla, że nie jest możliwe usunięcie simlocka bezpośrednio przez SMS, gdyż producenci telefonów nie przewidzieli takiej funkcji w oprogramowaniu urządzeń. Usunięcie blokady odbywa się zazwyczaj poprzez wpisanie specjalnego kodu odblokowującego, który może być dostarczony np. przez operatora, ale nie w formie automatycznego SMS-a wykonującego odblokowanie. W starszych modelach, np. Motorola DCT4, operator mógł mieć możliwość zdalnej kontroli blokady, jednak nie jest to powszechne i nie realizuje się tego przez SMS. Wspomniano także o kartach serwisowych używanych w bardzo starych telefonach do zdjęcia simlocka. Dyskutowano również o kalkulatorach kodów do odblokowania, które istnieją dla niektórych marek, ale dla starszych Motoroli takich narzędzi brakuje. Ogólnie, zdjęcie simlocka wymaga znajomości odpowiedniego kodu lub użycia specjalistycznego sprzętu/programów, a nie jest możliwe przez prostą wiadomość SMS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA