logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Alpha DSLR A300 zacina się przy szybkim przeglądaniu zdjęć z karty pamięci

figa_miga 11 Kwi 2011 00:06 2478 4
REKLAMA
  • #1 9385834
    figa_miga
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    W trakcie przeglądania kilku "okolicznych" zdjęć wszystko jest ok- płynnie i szybko. Problem zaczyna się przy dłuższym trzymaniu klawisza lewo/prawo, oświeca się dioda karty, aparat robi zwis na kilka sekund i kolejne zdjęcia wskakują co ok sekundę. Równie dynamicznie (w złym słowa znaczeniu) pracuje powiększenie zdjęcia lub przeglądanie miniaturek.
    Mulenie jest bardzo irytujące, nawet stare kompakty działały szybciej ;/
    Aparat i problem mam od nowości, nie wiem już czy jest to wina jakiś ustawień karty, czy karty. Ta która w niej siedzi to Kingston 8GB 133x elite pro (ponoć szybka), wkładałem nawet stare trupu <256 mega i nie było różnicy.

Czy ktoś tak jeszcze ma?

No cóż, wydaje mi się że karta równoległa powinna śmigac lepiej niż z szeregowym zapisem danych.
  • REKLAMA
  • #2 9400171
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 9401522
    figa_miga
    Poziom 19  
    Dziś wsadziłem jakieś średnie SD i chodziło lepiej. Ultra hiper szybkiej nie wkładałem bo nie było odpakowanej, ale wg zapewnień sprzedawcy musi chodzić jak burza. Czyli moje CF jest o kant tyłka... tylko zastanawiające jest to że też ma 30 mega, czyli tyle co lepsze SD
  • REKLAMA
  • #4 9402846
    djivo
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Jaki posiadasz czytnik bo to równie ważne?
    Czy kartę wkładasz do aparatu?
    Posiadam San diska i karty 60mb/s ale nie oglądam rawów z karty.
    Zawsze najpierw kopiuję na dysk.
    Nie spotkałem się jeszcze z urządzeniami typu usb którym nie da się zatkać transferu.
  • #5 9403149
    figa_miga
    Poziom 19  
    Problem nie leży na drodze aparat-komp, lecz w samym aparacie i podglądzie zdjęć.
    Na razie odpuszczam temat, nie będe kupował karty w ciemno. Z tego co wyczytałem to aparat posiada wąskie gardło w postaci interfejsu karty. Co z tego że CFka jest 30 mega, jak aparat nie radzi sobie z jakimiś protokołami= 1/5 z tego
REKLAMA