logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta Dialta Di 181 - brudzenie pierwszych kartek, wymiana bębna i wałka?

erpc 12 Kwi 2011 20:33 2279 7
REKLAMA
  • #1 9392990
    erpc
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam

Mam do naprawy w/w kserokopiarkę z następującym problemem:

(ksero czystej kartki, lewa krawędź jest stroną prowadzącą)
    Minolta Dialta Di 181 - brudzenie pierwszych kartek, wymiana bębna i wałka?

Na początek dodam że nie zajmuje się tymi kopiarkami (dobry klient :) )
    Kopiarka ma przebieg 150 000 kopii, brak historii napraw.
    Problem pojawia się na pierwszej kartce, na następnej jest już około 20% tych śladów, reszta kopii już jest ok (mowa o kopiowaniu ciągłym, przy pojedynczych kartkach każda kopia wygląda jak wyżej).
    Po otworzeniu maszyny widać że bęben ma delikatny nalot tonera mimo że kopie po kilku wydrukach są ok.
    Do tego jeszcze będzie trzeba wymienić wałek teflonowy.

Spotkał się ktoś z takimi objawami? Jeśli chodziłoby o wymianę bębna i listwy czy te kopiarki dobrze tolerują KATUN'y?
    Niestety nie posiadam też service manuala do tego modelu.

Z góry dziękuje za każdą pomoc i sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 9393546
    kaszus
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    do wymiany na pewno listwa bębna - od tego to brudzenie.
    można spróbować wyczyścić ją spirytusem i zapudrować, może przestanie przepuszczać.

jeśli chodzi o Katuna to śmiało można ładować - w minoltach działają ok.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 9393689
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 830
    Ewidentnie listwa bębna. Pasuje od EP-1050/1080/1052/1054. To taka analogowa maszyna przerobiona na cyfrową :) Listwę wymień bo w tym modelu jej czyszczenie i pudrowanie nie ma sensu.

C.
  • #4 9393697
    kulka35
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    Zerwane zębatki w module IU.
    Wymiana listwy nie pomoże.
    A wystarczyło robić regularnie konserwacje i problemu by nie było.
  • #5 9394365
    erpc
    Poziom 12  
    Maszyny nie mam na miejscu, klient z niej korzysta.
    Mogę prosić o więcej szczegółów z tymi zębatkami?
    Dodam tylko że nie udało mi się wyciągnąć zespołu bębna jakby coś z tyłu go trzymało.
  • REKLAMA
  • #6 9394912
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 830
    No i się nie uda :) Tam jest trochę dziwnie zrobione, bo musisz odkręcić tą osłonę od unitu i odkręcić śrubę trzymającą unit na osi :) Śruba z lewym gwintem. Dodatkowo jeszcze 2 śruby ale te pewnie zauważyłeś :)

C.
  • REKLAMA
  • #7 9397391
    erpc
    Poziom 12  
    Ok ale wydaje mi się gdyby to była wina listwy to z każdą kopią byłoby coraz gorzej, tym bardziej że te kreski nie są proste tylko lekko falują a kopia jest prosta. Cóż niedługo jadę do tej maszyny.
    A co do tej śruby trzymającej na osi to faktycznie pod osłoną jest taka wielka jakby nakrętka z napisem <- loosen tighten -> czy też na odwrót, ehh myślałem że jest to regulacja jakiegoś docisku w zespole :) gdyby było napisane release lub "odkręć żeby wyciągnąć zespół matole" :) tym bardziej że osłona zespołu ma rączkę do wyciągania, dziwny patent.

Jakby ktoś posiadał service manual byłbym wdzięczny.
  • #8 9608033
    erpc
    Poziom 12  
    Wymiana listwy bębna pomogła :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kserokopiarką Minolta Dialta Di 181, polegający na brudzeniu pierwszych kartek, gdzie lewa krawędź była stroną prowadzącą. Po otwarciu maszyny zauważono delikatny nalot tonera na bębnie, mimo że późniejsze kopie były w porządku. Użytkownicy zasugerowali wymianę listwy bębna, wskazując, że czyszczenie nie przyniesie efektów. Wymiana listwy bębna okazała się skuteczna. Pojawiły się również sugestie dotyczące zerwanych zębatek w module IU oraz trudności w demontażu zespołu bębna, co wymagało odkręcenia specjalnych śrub. Użytkownik poszukiwał również instrukcji serwisowej do tego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA