logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[usterka] Jak naprawić wyciek gazu chłodniczego w starej zamrażarce Zelmer?

Nex@pl 04 Lis 2004 18:17 1754 7
REKLAMA
  • #1 960665
    Nex@pl
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    witam mam problem, zostala naruszona zamrazarka tzn. ta srebrna obuowa z takimi faldami (pręgami), jest tam dziurka o dlugosci okolo 1,5 milimetra na 0,25 milimetra, jednoczesnie jakis gaz zaczal ulatniac sie po przebiciu tego metalu. prawdopodobnie jest to wyciek gazu chlodniczego (tyle sie na tym tylko znam :) ) i mam pytanie czy to jest do naprawy, tzn. czym i jak zalepic/naprawic ta dziurkę i jak uzupełnic ten "gaz" co sie ulotnił, chyba, że to było cisnienie ale watpie bo przy wydobywaniu sie tego gazu byl jakis charakterystyczny zapach. dodam ze jest to dosc stara lodowka.
  • REKLAMA
  • #2 960678
    janas
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Spotkałem się z tym że gość załepił taki otwór distalem.Może będzie chodziło.Ale i tak fachowiec musi ci napełnic układ chłodniczy
  • REKLAMA
  • #3 960687
    Nex@pl
    Poziom 11  
    aha czyli teraz jezeli uruchomie lodowke to co sie stanie? tzn. po wpieciu do pradu pracuje normalnie, czy nie bedzie wogole teraz chlodzila dopoki nie uzupelnie ukladu chlodniczego??
  • #4 960878
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    Do czasu naprawy nie włączaj lod. Zabezpiecz przed dostaniem się do otworu wody. Taki otworek bez problemu zakleja się specjalnym klejem.
    Oczywiście trzeba wymienic odwapniacz, zrobić w układzie próznię w celu
    odwilgocenia go i na nowo napełnić odpowiednią ilośc gazu.
  • REKLAMA
  • #5 961499
    Nex@pl
    Poziom 11  
    co sie stanie jezeli lodowka chodzila troche juz z ta dziura? i czy ten specjalny klej to ten DISTAL? i ile moze kosztowac wymiana odwapniacza inapelnienie gazem i zrobienie prozni ogolnie po prstu naprawa bez klejenia dziurki bo tyle to chyba moge zrobic sam :) chyba ze napelnic tezz moge sam ale w sumie niewiem jakie cisnienie tam ma byc wiec lepiej moze zebym sie nie tykal :)
  • REKLAMA
  • #6 961838
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Sam tego nie klej, poszukaj kogos kto zrobi całość i da jakąś gwarancję, jezeli zakleisz sam to bardzo prawdopodobne jest ze klej puści i bedziesz musial ponownie zaplacic za napelnienie. Tylko nie wiem czy wtedy to sie oplaca, a co zrobisz jak znowu klej nie wytrzyma? ;)
    Ta naprawa nie jest łatwa, to nie tylko zaklejenie i napełnienie. Bardzo często ludzie włączają sprzet po takim "wypadku" z nadzieją że ruszy i bedzie OK. Wtedy sprężarka pięknie zasysa wodę do układu. Czasami nawet jest konieczna wymiana oleju w sprężarce bo wody jest tak dużo że żaden nawet największy odwadniacz sobie nie poradzi...
    Co do kosztu naprawy, to naprawdę bardzo różnie bywa, ale w 200 powinieneś się zmieścić. Podzwoń po zakładach i popytaj, zapewne usłyszysz różne ceny, a czasem moze nawet "panie, tego nie da się zrobić" ;)
    Pozdrawiam
  • #7 962769
    Nex@pl
    Poziom 11  
    tzn. od razu dziure zakleilem tasma uszczelniajaca wiec raczej wody moglo sie dostac niewiele ;-)ale z tego co sie dowiedzialem to ten olej z freonami jest bardzo higroskopijny wiec pewnie bedzie i tak do wymiany.

dzownilem do kilku zakladow najtaniej mi ktos powiedzial ze ze 160zł a najdrozej to 250 :) wiec zastanwiam sie czy to sie oplaca skoro za jakies 400 mozna miec dosc dobra lodowke z komisu ;).

mam jeszcze pytanie wlasnie co byscie poecili ew. z nowych lodowek jakichs tanich, tak kolo 1000zł?

oczywiscie bardzo dziekuje za szybkie odpowiedzi i pomoc, na rozweselenie dodam, że jak zadzwonilem do jednego zakladu to facet pomyslal ze ktos sobie jaja robi skoro wiem co trzeba zrobic i dokladnie mu opisalem :)
  • #8 978794
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W starym zamrażalniku Zelmer pojawił się wyciek gazu chłodniczego przez niewielką dziurkę w metalowej obudowie. Zaleca się nie uruchamiać urządzenia przed naprawą, aby uniknąć zasysania wilgoci do układu chłodniczego, co może uszkodzić sprężarkę i wymagać wymiany oleju oraz odwapniacza. Dziurę można tymczasowo zabezpieczyć specjalnym klejem, jednak naprawa powinna być wykonana przez fachowca, który przeprowadzi odparowanie wilgoci, próżnię i napełnienie układu odpowiednim gazem chłodniczym. Samodzielne klejenie i napełnianie jest ryzykowne i może skutkować ponowną awarią. Koszt profesjonalnej naprawy waha się od około 160 do 250 zł, co może być nieopłacalne w porównaniu do zakupu nowej lodówki w cenie około 1000 zł. Wymiana oleju i odwapniacza jest często konieczna ze względu na higroskopijne właściwości oleju z freonem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA