logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwiększone spalanie i spadek mocy w Honda Civic 1.6 z instalacją Zavoli

jozwiaks 16 Kwi 2011 13:07 8114 9
REKLAMA
  • #1 9406757
    jozwiaks
    Poziom 11  
    Witajcie,
    na początku napisze to co posiadam aby było łatwiej ;)

Auto i instalacja:
    Honda Civic 1998r, silnik 1,6 D16B2 o mocy 116kM, instalacja gazowa założona w 2005r, parownik Zavoli, wtryski Alex, sterownik Zavoli Alisein. Przebieg auta: 132 tkm, przebieg na gazie 72 tkm. Filtry gazu i powietrza wymienione 3 tkm temu. Regulacja instalacji wykonana 15 tkm temu. Wtryski Alex założone 15 tkm temu przez poprzedniego właściciela.

A teraz co mnie boli:
    Auto pali 10-10,5 gazu przy umiarkowanej jeździe ( poprzednie spalania przy ostrzejszej jeździe 8,5), dodatkowo jest mułowate jak bym przyczepkę ciągnął Wymiany filtrów nie przyniosły efektów. Auto na benzynie zachowuje się normalnie

Kupiłem interfejs i oto jak wszystko wygląda:
    1) mapa na której jeździłem dotychczas - nic nie zmieniałem
    2) mapa po przeprowadzonej autokalibracji, praca silnika 3000 obr na 3 biegu
    3) ta sama mapa pod większym obciążeniem - przy przyspieszaniu
    4) wykres pracy przy maksymalnym przyspieszaniu

wymiarowanie dysz na granicy dobre/za duże
    ciśnienie gazu przy normalnej jeździe w okolicy 1,1 bara, przy maksymalnym obciążeniu spadło do 0,98

Co można z tym dalej zrobić?
    Dlaczego mapa przed ak różni się tak mocno jak ta po ak?
  • REKLAMA
  • #2 9407955
    manio123
    Poziom 34  
    Ocena: 268
    a czytałeś instrukcję że zadajesz takie niemądre pytania ? Wiesz jak i po co robi się autokalibrację ? Niczego przez to nie naprawisz bo podstawą jest prawidłowa konfiguracja sprzętowa. Masz trochę za małe dysze lub za niskie ciśnienie. Podnieś robocze do 1,2 bara to zwiększy się nieco wydajność wtrysków bo moim zdaniem dysze za małe. Komunikaty olej bo to nie działa najlepiej. Rozgrzej silnik, zrób reset mapy i ponowną autokalibrację . Poczytaj koniecznie instrukcję ( jest link na początku strony) to będziesz wiedział o czym pisze bo trudno za każdym razem od początku ....
  • REKLAMA
  • #3 9408410
    Maher
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Popatrz sobie na sondę, przy obciążeniu cały czas ubogo. Jak ty nic nie ruszałeś w instalacji i nagle osłabł i zaczął palić więcej to albo reduktor obniżył sobie ciśnienie (może któryś z elektrozaworów jest przytkany lub wąż zagięty) , albo wtryski zabrudzone.
  • #4 9409750
    jozwiaks
    Poziom 11  
    instrukcję czytałem już parę razy ;)
    Ciśnienie próbowałem zwiększyć ale parownik się stawiał - żadnej reakcji, a kręciłem dużą śrubą między wężami. (zmiana wkręcenia śruby powodowała to, że auto lepiej lub gorzej jedzie)

Auto nagle nie osłabło, wszystko zachodziło stopniowo.
    Wtryski rozbierałem wczoraj i były czyste. Zmierzyłem też dysze i mają 2,4mm, skok tłoczków 0,50 - 0,55

Poniżej aktualny wykres pracy pod obciążeniem (na nowych mapach i ak) oraz parownik.
  • #5 9410126
    Maher
    Poziom 22  
    Ze zdjęcia wynika że chyba ten reduktor to model bez możliwości regulacji ciśnienia (fabrycznie ustawiona 1atm). Sondy w ogóle nie widać (chyba że to ta pomarańczowa jak tak to jest OK tylko mapy trzeba poprawić), albo mieszanka bardzo uboga lub sonda padła. Przełącz na PB i zobacz czy faluje, jak nie to jedyna nadzieja to zresetować ECU PB i jeszcze raz sprawdzić sondę na PB.
  • #6 9410268
    jozwiaks
    Poziom 11  
    sondę widać na wykresie ledwo ledwo. Ma kolor popielaty i znajduje się na wysokości 1 pod linią z ciśnieniem.
  • REKLAMA
  • #7 9410381
    Maher
    Poziom 22  
    Jeżeli to sonda to wygląda na padniętą (padnięta sonda to brak odczytów lub napięcie stałe tak jak wygląda to u ciebie, dobra sonda jeżeli mieszanka jest OK to powinna falować -tak jak linia pomarańczowa w końcówce wykresu). Przełącz na PB i zobacz co pokazuje to co pisałem wyżej.
  • REKLAMA
  • #8 9411608
    jozwiaks
    Poziom 11  
    okej, pojeździłem trochę na benzynie, a później na gazie. Sonda działa :D na benzynie na jałowym skacze cały czas, a na gazie stoi praktycznie w miejscu, zmienia wskazania podczas jazdy.
    Ta pomarańczowa linia to jest level x 10 8-O , na benzynie od razu rośnie do maksimum i tak się trzyma cały czas, a na gazie skacze (z aktualnych wykresów usunąłem)
    Moje wnioski z czytania wykresu: czas wtrysku benzyny na jałowym (na benzynie) wynosi ok 2,7, po przełączeniu na gaz czas wtrysku benzyny spada do ok. 2,3 Taką samą zależność można zauważyć na wyższych obrotach. Lambda na benzynie na jałowym pracuje cały czas, zaś na gazie na jałowym oscyluje w okolicy 0,8 - zmienia wskazania dopiero podczas jazdy. I jeszcze jedno lambda na gazie zaczęła dopiero mocna oscylować po ok. 90s od przełączenia z benzyny na gaz.

Wykres dla benzyny:

Wykres dla gazu:

Mapa:
  • #9 9412770
    Maher
    Poziom 22  
    Z wykresów dużo nie widać, ale z tego co piszesz to sonda jest OK. Powinieneś ustawić tak mapy aby sonda na LPG oscylowała zawsze i tylko w czasie CUT OFF była na 0. Z tego co piszesz to masz prawie zawsze bogatą mieszankę na LPG i po przełączeniu na LPG ECU-PB zmniejsza czasy wtrysku aby sonda zaczęła falować i to trwa te około 90sekund (musisz zubożyć mieszankę na LPG aby czasy wtrysku PB były w tych granicach 2,7 i sonda falowała inaczej ECU-PB się przestawi się na te 2,3 i po przełaczenie na PB będzie szarpał i gasł) i to samo zrobić przy obciążeniach. Na obrotach jałowych sonda zawsze będzie oscylować wolniej a na wyższysz szybciej. Skoro wygląda że w instalacji jest wszystko OK ,nic nie zmieniałeś poza przeczyszczeniem listwy to może wystarczy wgrać stare ustawienia i będzie dobrze.
  • #10 9415766
    jozwiaks
    Poziom 11  
    okej, no to zatem będę próbował. Tylko jak zrobić aby wszystko było ok? Reset map, ponowne ich zbieranie i autokalibracja? A później ręczna korekta map?
    Jeśli teraz jest sonda na bogato, a z mapy wychodzą wartości rzędu 155-170 to po autokalibracji musiałyby być mniejsze aby było dobrze?

A i jeszcze jedna sprawa, jak podłącze się pod złącze obd to będę miał online podgląd na wskazania sondy w programie Zavoli? Wtedy mógłbym powalczyć z ustawieniem sondy :D
    Mieszanka w trakcie pracy powinna cały czas być w okolicy stechiometrycznej czy też np. na wolnych na bogato, na roboczo (ok 2,5-3tyś obr) stechiometrycznie, a później lekko ubogo?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Honda Civic 1.6 z instalacją gazową Zavoli, polegający na zwiększonym spalaniu gazu (10-10,5 l/100 km) oraz spadku mocy. Auto na benzynie działa normalnie. Wymiana filtrów i regulacja instalacji nie przyniosły efektów. Użytkownik przeprowadził autokalibrację, ale ciśnienie w parowniku nie wzrosło, a wtryski były czyste. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ciśnienia roboczego, stanu sondy lambda oraz ustawień mapy wtrysku. Wskazano na możliwość ubogiej mieszanki na gazie oraz konieczność ręcznej korekty mapy wtrysku, aby uzyskać optymalne parametry pracy silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA